Slik er verandaen pyntet for sommeren!

De siste par ukene har jeg virkelig stått på for å gjøre hagen og verandaen klar for sommeren. Jeg hadde plantet rundt 250 stemorsblomster på verandaen, og nesten alle er plantet ut i hagen. Jeg hadde også en del små busker og trær på verandaen som er flyttet ut i hagen. Så nå er verandaen fylt opp med blomster jeg har hatt fra frø og stikling, og litt som jeg handlet med mamma på onsdag.

Nå er endelig alt helt ferdig plantet på verandaen, jeg har fått satt opp minibassenget og jeg har til og med fått ryddet og organisert rotehjørnet. Så nå kan jeg endelig vise dere hele verandaen!

“Fuksia – Sir matts busby”

 

Elsker spisehjørnet ut mot havet. Selv om jeg må innrømme at vi sitter mest i sofaen. Men det er jo deilig å ha det når man har middagsgjester!

Legg merke til hvor store stemorsblomstene har blitt! Disse var bare noen små tasser når jeg plantet de i vår, og nå har de blitt store puter! Hehe!

For et par år siden plantet jeg en drue her. Siden denne står i halvskygge, vokser den ikke helt optimalt, så jeg syns den er litt treg. Så jeg har plantet en vingethunbergia oppi potten, også får vi se om veggen og taket blir fyldigere etterhvert, hehe!

klokkeranke

Da jeg var ute og handlet blomster med mamma på onsdag, måtte jeg bare plukke med meg denne “klokkeranken”. Har sett på “hagen min” på nrk, at de kan bli opptil 4-5 meter lange, og bli sykt fine i løpet av sommeren. Så planen er at den skal vokse oppover espalieret og møte drueranken i løpet av sommeren.

Denne er visst flerårig, så lenge man oppbevarer den frostfritt. Så til høsten tenker jeg at jeg klipper den ned og setter den sammen med de andre plantene som skal oppbevares frostfritt, så har den allerede et bra rotsystem neste år.

Mitt kjære sofahjørne. Her koser jeg meg mye! I skrivende øyeblikk sitter jeg i sofaen her og har utekontor. Helt magisk!

Er så deilig å sitte ute, høre fuglene kvitre og måkeskrik, se båtene suse forbi, Chloe som tusler rundt og snuser på blomstene og ikke minst; se på alle blomstene mine. Det gir meg inspirasjon det!

I bakgrunnen kan du også se flamingo bassenget. Det er så deilig å ha på verandaen for å kjøle ned bena når man soler seg, også hender det at Chloe får en liten dukkert når hun er veldig varm. Også ser det jo også så morsomt ut!

Disse stemorsblomstene har stått konstant i skyggen siden jeg plantet de, og det er null problem. Så om du trenger blomster til skyggeplasser er stemor perfekt! De vokser ikke like fort, men som du kan se så blir de fortsatt fine og kraftige!

Bare husk å knipe vekk døde knupper, så holder de seg fine igjennom hele sommeren.

I år har jeg 11 forskjellige sorter med Fuchsia, og til sammen har jeg over 65 fullvoksne fuksiaer, og 40 stiklinger (som står i stua), så det er over 100 fuksia’er. Haha!

Men er det rart at jeg har så mange? De er jo så lekre! Blomstene ser jo ut som kakepynt! Så lenge de ikke er sprøytet, kan de jo faktisk brukes som kakepynt. De er faktisk spiselige! Så disse kan brukes til å pynte kaker, salater, grillmat og alt du måtte tenke deg!

Fuchsia – ringwood market

 

I tipi’en til venstre har jeg plantet erteblomster. Utover sommeren kommer disse til å vokse så man ikke kan se pinnene og tråden lengre, og det kommer til å være masse duftende blomster!

Rett til høyre for flamingoen har jeg plantet blomkarse, stemor og fuksia i den høye blomsterkassen. Blomkarsen blir gigantisk i løpet av sommeren, så er spent på hvordan det kommer til å se ut!

 

Der det er espalier har jeg plantet vingethunbergia, og den kommer til å sørge for at det blir bittelitt mindre innsyn på verandaen. Denne blir også full av oransje og gule blomster!

I tipi’en til høyre har jeg plantet blodbeger, og den skal visstnok fylle seg ut skikkelig og bli ganske så kraftig. Har ikke noe erfaring med blodbeger fra før av, men sådde den fra frø tidlig i februar, så vi får bare se! Hehe!

Her kan dere se mitt hjørne som tidligere var rotehjørne. Her var det alt av utstyr jeg trenger i hagen og enda mer, så nå har jeg fått bært alt jeg ikke trenger til vanlig inn i garasjen, også har jeg laget et system til utstyret på bordet så det er lett å finne det jeg trenger.

Er så lei av å lete etter riktig saks og hansker at dere aner ikke! Så det er sykt deilig at jeg nå enkelt kan finne det jeg trenger!

arkitektens trøst

Denne har jeg fått mange spørsmål om! Dette er en arkitektens trøst klatreplante, og den plantet jeg i fjor. Denne er uten tvil min favoritt klatreplante. Den vokser sinnsykt fort, blir grønn og lekker, også er den flerårig. På plantasjen sin side står det at det skal komme masse hvite blomster på den, men jeg har ikke opplevd at det har skjedd i det hele tatt, men kanskje i år?

Jeg lagde en espalier vegg til den i fjor (der den har begynt å klatre utover), men jeg brukte plastikk espalier, og det knakk i en vindstorm. Så jeg måtte klippe ned planten ganske mye. Nå har jeg nettopp satt opp espalier i tre, så den har endelig begynt å klatre utover. Tipper den kommer til å heldekke denne veggen tett innen juni er ferdig. Veldig kjekk om du vil ha mer ly og mindre innsyn en plass.

Denne har behov for masse sol, men der jeg har plassert den får den noen timer på ettermiddagen bare, og enda så blir den svær. Så om det er delvis skygge går det også fint!

Denne er såpass vill at du må passe litt på hvor du planter den. Mamma plantet den ved siden av verandaen, så den kunne vokse opp langs verandaveggen, og den ble helt sinnsykt stor, men den tok litt vel av og begynte å vokse under verandagulvet og opp igjennom verandagulvet. Så det ble litt av en jobb å fjerne den. Så ja, vær obs på hvor du planter den, hehe!

I verandakassene har jeg plantet petunia og stemor. Syns det ble så lekkert! Petunia blir gigantisk i løpet av sommeren, så disse kommer til å fylle seg ut mye!

petunia

dahlia / georgine

Phew, dette blir et langt innlegg. Er så mye jeg ville vise dere! Men håper dere syns det var gøy å se verandaen, og kanskje fikk litt inspirasjon til egen veranda / hage? Rop ut i kommentarfeltet om dere lurer på noe, så skal jeg prøve å svare så godt jeg kan!

Forresten; Skal legge ut innlegg fra hagen og kjøkkenhagen på verandaen og i hagen snart! Er først nå ting begynner å se ferdig ut der ute, så har tatt litt tid, hehe!

Utover sommeren skal jeg også gi dere oppdateringer på hvordan ting vokser så dere kan følge med!

Kutte ut kjøtt og bli vegetarianer?

I dag er første gang vi har spist ute i Sandefjord siden Korona stengte ned hele landet. Det var så koselig å være på brygge i Sandefjord igjen, og se ut mot havet, nyte solen og kose oss med lunsj! Kan faktisk ikke huske sist jeg var på Kokeriet. Lurer nesten på om det var i sommer? Eller, kan det være så lenge siden? Det høres nesten rart ut!

Jeg koste meg i alle fall masse med digg beef burger. Spiste biff i går kveld, og tror nesten at kroppen min går i sjokk snart. Jeg har jo uten å tenke på det, nesten blitt vegetarianer, så at jeg spiste både biff i går kveld og burger i dag, er litt av et sjokk for kroppen. Hehe!

Jeg har jo virkelig fått opp øynene for veganske alternativer som proteinkilder, så da har kjøtt bare blitt mer og mer borte fra kostholdet. Selv om jeg går nok ikke helt vegetarianer noensinne, men det er jo fint for både miljø og kroppen å kutte litt ned på rødt kjøtt!

Endelig sommer – Dagens antrekk!

annonse – nelly

Herregud, nå har endelig sommervarmen kommet! Jeg er så i ekstase nå! På morgenen i dag når jeg skulle ut og jogge med Chloe, måtte jeg ha på meg shorts og crop topp, istedenfor tights og jakke. Så deilig! Mai måned har jo så langt vært ganske kjølig, så det føles virkelig fantastisk ut at sommeren endelig er her!

HÅRBØYLEHER

VESKEHER

SKOHER

KJOLE – NAKD

 

Nå har Per Fredrik og jeg nettopp vært ute og lunsjet litt. Skal fortelle dere mer om det etterpå, men jeg rakk å ta noen antrekksbilder før vi dro ut. Måtte bare ha på kjole i dag. Må jo slå til når varmen er her. Selv om jeg tok med meg en olajakke i tilfelle det blåste litt nede på brygga, hvilket det gjorde. Men det var fortsatt deilig med kjole! Hehe!

 

Nå skal jeg straks ut i hagen og legge masse bark rundt i blomsterbedene. Det begynner endelig å bli ferdigplantet også har jeg lagt noe genialt i alle bedene, som jeg skal fortelle dere masse om senere. Lite hint; det sparer meg 6-8 timer med hagejobb hver uke hele sommeren, hehe!

5 beauty hacks

annonse – lindex, lyko, kicks

Leppekanten – Når du påfører lipliner eller leppestift, er det smart å gå over med en pensel med litt foundation på, sånn at du får shinet opp leppelinjene. Det er jo litt vanskelig å få liplineren til å bli helt perfekt innenfor leppekanten, så for å unngå at det er ujevnt er det smart å bare gå over med en pensel. Jeg bruker forresten DENNE liplineren, og DENNE og DENNE leppestiften.

Sprukne neglebånd? – Det er veldig vanlig at neglebåndene blir tørre og sprekker opp. Spesielt nå som vi vasker oss ekstra mye på hendene og bruker mye antibac. Smør inn neglebåndene med DENNE oljen hver kveld og hendene med DENNE håndkremen (koster kun 39,- kr). I løpet av et par dager kommer hendene til å være så gode som “nye”, hehe!

 

Dunhår – Alle mennesker har små dunhår i ansiktet, og det kan ofte gjøre at sminken legger seg ganske ujevnt, og produktene virker ikke like bra. Jeg pleier alltid å fjerne dunhårene med en SLIK fra Lindex og jeg ser stor forskjell på sminken og hvor smooth huden blir.

 

Foundation – Når det kommer til foundation er det smart å ta på litt og litt produkt i ansiktet. Start heller med litt for lite produkt, også heller legger du på mer der det trengs. For mye foundation kan ofte bli kakete, og legge seg dårlig. DETTE er forresten min favoritt billig foundation!

Skrubb – Lei av å kjøpe masse skrubbeprodukter hele tiden? Prøv heller DISSE skrubb-hanskene fra Lindex. De varer basically for evig, og fungerer utrolig bra for å skrubbe. Jeg skrubber hele kroppen 1-2 ganger i uka, og det er spesielt viktig å skrubbe bra om man bruker selvbruning.

 

10 Spørsmål og svar!

Hvis du skulle hett noe annet, hva skulle navnet ditt vært?
– For 6-7 år siden hadde jeg faktisk lyst til å bytte navn til Melanie Wellington og flytte til England. Haha, høres kanskje litt crazy ut. Men noen ganger vil man bare starte helt på nytt.

 

Biter du neglene dine?
– Nei. Har sjeldent naturlige negler å bite, og det er jo uansett sykt nasty. Selv om jeg alltid har vært veldig flink med håndvask og antibac, så kommer det fort bakterier på hendene, og det siste jeg vil er å spise de. Ææææsj.

Hva er drømmeferien din?
– Det som jeg har som drømmeferie, som jeg vil dra på som bryllupsreise, er tur til Maldivene. Det ser seriøst så sykt fint ut der, og det har vært min drømme destinasjon i mange år. Har faktisk lyst til å gifte meg der også, men fikk høre av en leser at det ikke er mulig. Men det hadde vært gøy! Hehe!

 

Hvor land tid bruker du på å gjøre deg klar om morgenen?
– Det kommer helt ann på, men nå har jeg satt på både vipper og negler igjen, så nå bruker jeg mye mindre tid på glam. Nå er det kanskje 20-30 minutter på sminke og hår. Også kommer dusjing, spise frokost, morgen joggetur osv i tillegg. Sitter alltid og ser på serier mens jeg sminker meg, og har jo eget rom som sminkerom, så jeg hadde nok brukt litt kortere tid om jeg hadde måttet stå rett opp og ned på et bad. Selv om det skal sies at jeg har ikke sminket meg inne på et bad siden jeg var 15 år. Haha. Ikke engang på sydenturer. Lyset inne på baderom er alltid helt jævlig, og jeg har alltid hatt sminkebord.

Mest brukte ord?
– Det burde jeg nesten spurt Per Fredrik om, for det legger han sikkert bedre merke til enn jeg gjør. Men akkurat nå sitter han midt i synging, så da tar jeg en ren gjetning på; “sjukt mindfuck”. Sier det om seriøst alt mulig hele tiden. Haha!

 

Hva gjør deg nervøs?
– Hmm. Jeg finnes ikke nervøs for noen av de vanlige tingene som å snakke foran store mengder mennesker. Har holdt foredrag flere ganger, og gått catwalk foran 14’000 mennesker, så har null sceneskrekk. Men jeg vil si at det som gjør meg nervøs, er når jeg skal gjøre ting jeg er veldig usikker på hvordan jeg skal gjøre, også er det superviktig at jeg gjør de 100% riktig, om det ga noen mening?

Favoritt fag på skolen?
– Det står mellom matte, historie og engelsk. Jeg elsker å nerde med matteoppgaver, og allerede i 7. klasse pleide jeg å låne søsteren min sine 1.vgs mattebøker og gjøre matteoppgaver fra de. Hehe! Lille nerden! Historie syns jeg også at er veldig spennende. Jeg vippet faktisk mellom 5 og 6 på eksamen på 3. vgs. Hadde om den kalde krigen. Super spennende! Også engelsk, men det er mest fordi jeg hadde en sykt flink og engasjerende lærer på barneskolen, og som gjorde at jeg kunne snakke flytende britisk fra 5./6. klasse på barneskolen.

 

Hvor ofte hører du på musikk?
– Typ hele tiden. Om jeg skal rydde, kjøre bil, trene, holde på i hagen, osv må jeg alltid høre på musikk. Får mye mer energi av å høre på musikk med litt kjapp party beat. Hehe!

Blir du lett sint?
– Jeg blir som regel kun sint når jeg er sykt sulten. Da kommer el diablo frem, hehe! Jeg tåler virkelig ikke å være sulten. I starten da Per Fredrik og jeg datet husker jeg at jeg sa at han måtte kaste en snickers mot meg og løpe hvis han merket at jeg var små-sinna, også komme tilbake etter 10 minutter. Haha! Har i alle fall selvinnsikt på det!

 

Har du problemer med å stole på folk?
– Som regel når jeg blir kjent med nye mennesker er jeg alltid litt på vakt. I mitt yrke vet du aldri om en ny venn er en venn, eller en person som bare vil bli sett på bloggen, eller finne hemmeligheter ut om deg som de kan bruke mot deg senere. Har dessverre opplevd at dette har skjedd flere ganger, og jeg forstår virkelig ikke hva som er galt med mennesker som gjør sånt.

 

5 Sminketabber du bør unngå!

annonse – kicks, ellos

Glemme setting spray – Setting spray er så viktig! Det gjør virkelig at sminken enten sitter som støpt hele dagen, eller om du glemmer det så kan sminken begynne å gli og du må touche up masse. Ikke glem dette viktige steget! Jeg bruker forresten DENNE setting sprayen.

Ikke fjerne maskara søl – Dette er noe jeg ofte ser, og tenker “why??”. Det ødelegger så mye av inntrykket på hele sminken, og gjør at det bare ser rotete og kaotisk ut. Det er jo bare å ta vente til maskaraen har tørket og bruke en tørr qtips for å fjerne sølet. Superlett!

Kajal rundt hele øyet – Når du legger eyeliner både over og på våtkanten under øyet, kan øynene ofte se mye mindre ut enn de er, og de kan nesten se litt innestengt ut. Det hele blir ofte litt for unaturlig. Det er mye bedre å legge eyeliner på øyelokket, også heller ta litt øyeskygge der vippene er under øyet. Gjerne også bare cirka halvveis inn fra ytterkanten.

Brynsfarge – Jeg elsker å farge brynene hjemme, og det er jo superlett! Men noe jeg ofte ser er når jenter velger en litt for mørk farge. Har du blondt hår burde du kanskje ikke velge mørk brun som brynsfarge. Da kan det ofte bli litt vel sterk kontrakt i forhold til håret ditt. Det finnes så mange farger å velge mellom, så velg noe som passer deg, så du slipper å bomme helt, hehe! Jeg bruker forresten DENNE fra depend.

Selvbruning på hendene – Kanskje ikke en “sminke”-tabbe, men what the hell. Jeg tar den med! Dette er noe jeg selv har erfart mange ganger, og det er så kjipt! Når du påfører selvbruning som sitter i 3-8 timer, bør du kun ha på selvbruning 1-2 timer av tiden. Da slipper du at hendene dine blir supermørke i forhold til resten av kroppen. Jeg bruker forresten DENNE selvbruningen fra cocoa brown, og den trenger kun å sitte på i 3 timer, også blir man brun i en hel uke! Den er også superbillig!

 

 

5 Triks for å bli sunnere!

Hvem er du? – Noe som er viktig når du skal spise sunt / sunnere, er å tenke over hvordan man ser på seg selv. Ser du på deg selv som en lat usunn person, så blir det lettere å velge usunn mat. Men hvis du ser på deg selv som en sunn og frisk person, blir det lettere når du skal velge mat. Da er det bare å spørre seg selv “ville en sunn person spist dette?”.

Eksperimenter med proteiner – Jeg er ikke den personen som er mest glad i kjøtt akkurat. Det er jo en lett måte å få i seg masse proteiner. Men det er jo hverken bra for planeten, og rødt kjøtt blant annet har en del ulemper helsemessig.

Heldigvis finnes det proteiner i mange andre produkter, her er noen av de;  edamame (11,2 g per 100), quinoa (14 g), peanøtter (25 g), mandelmel (22 g), couscous (13 g), soyabønner (36 g), linser både grønne og brune (25 g) (tallene er hentet fra matvaretabellen.no) 

Grønnsaker og frukt – Skal du spise brødskive / knekkebrød med gulost eller kjøttpålegg? Sleng på litt paprika, agurk, eple eller appelsin på toppen. Det gjør at det smaker mye friskere og bedre, også får du i deg en del vitaminer.

 

Vann – Gjør det til en vane at du alltid ha vann lett tilgjengelig, enten om du har det på pulten når du jobber, i bilen når du kjører, eller i veska når du er på farta, så du får i deg nok vann i løpet av dagen. Blir du dehydrert får du vondt i hodet og blir slapp, og du yter ikke like bra.

Lag mat fra bunnen av – Å lage mat fra bunnen kan være både lett og morsomt, og det er den eneste måten du har 100% kontroll over hva som er i maten din. Når du kjøper take out eller har frossenmat fra butikken er det ofte mye i maten din som du ikke tenker over, og take out kan ofte inneholde mye mer kalorier enn man tror, som kan være uheldig i lengden.

 

Favoritt strender i Sandefjord! – Guide!

Enten om du er ny-innflytter i Sandefjord eller du skal på ferie i Sandefjord i sommer, tenkte jeg å tipse dere om noen av mine favorittstrender. Selv flyttet jeg til Sandefjord i 2016, og jeg elsker denne byen! Men det har tatt en stund å bli kjent med stedene i byen, og jeg skulle veldig ønske at noen hadde laget en guide jeg kunne titte på da jeg flyttet hit. Så nå som jeg endelig begynner å bli kjent med byen, kan jeg lage en guide til dere! Lagre gjerne dette innlegget som bokmerke, så du enkelt kan finne det når du trenger tips til hvor du kan dra på stranda i Sandefjord!

Jeg er som sagt ny-innflytter, så jeg vet sikkert ikke om alle stedene man kan dra på. Så om du ser at jeg ikke har tatt med favoritt stranden din; rop ut i kommentarfeltet så får vi alle sammen noen tips om nye strender!

ULA

How to: Parker på Ula Marina parkeringsplass, og følg veien bort til “Ula badestrender” (google maps viser vei). PS; denne stranden hører til Tjodalyng, som ligger i Larvik, men den er såpass nærme Sandefjord at jeg tar den med. 

Dette er uten tvil min favorittstrand! Her er jeg året rundt og det er helt nydelig der. Var der faktisk i både desember og januar, siden det ikke var noe som helst snø. Hehe! Man parkerer nede ved brygga, og det er så koselig å se alle båtene som farter ut og inn og fisker. Det er en liten cafe ved stranda som serverer is, brus, alkohol og lett mat. De har seriøst den beste vaffelen noensinne. Ved Ula er det to strender, det er den store som er selve Ula stranda, også er det en liten som heter “Strandviken”, som du kan sjekke dersom det er proppfullt på Ulastranda. Det er også en camping rett i nærheten.

VØRA

How to: Bare google Vøra badestrand, så er det skiltet veldig tydelig hvor du skal parkere og gå for å komme til stranda. Superlett!

Denne stranda er superlang og veldig fin! Dette er av hva jeg vet, en av de aller mest populære strendene i Sandefjord. Så her kan det fort bli ganske fullt om sommeren. Det er jo ikke uten grunn, hvit og stor sandstrand er populært!

SKJELLVIKA 

How to: Google maps: “Skjellvika” og følg veianvisningene, fra parkeringen ser du stranda, så det er lett å finne frem. 

Dette er nok den mest barnevennlige stranden, i og med at det er sinnsykt langgrunt der. Her er det litt sandstrand, men det er mest gress siden mesteparten av stedet er en stor gresslette. Her pleier det å være en kiosk, men jeg har ikke vært nok på denne stranda til å vite om åpningstidene.

 

FOLEHAVNA 

How to: Søk “3739+XG Sandefjord” på google maps, så finner du parkeringsplassen. Følg kyststien mot Folehavna til du kommer til stranda. Det er cirka 1 km å gå. 

Dette er en liten gjemt perle. Denne stranda har jeg stoppet innom så mange ganger på veien til Folehavna fort, og det er et fint sted å dra til både for å sole seg, og også ta en dukkert når man har vært på gåtur til Folehavna fort. Stranden er ikke den største, men siden det er en liten gåtur bort dit, tror jeg ikke at det er så mange som drar dit.

KJERRINGVIK 

How to: Denne stranden ligger i Tjodalyng, ganske nært Ulastranda. Kjør til Kjerringvik sentrum. Det er en parkeringsplass rett før du kommer ned til selve sentrum. Cirka ved fjellvikveien 2-7. Det pleier å stå skiltet ganske greit. Gå ned til sentrum. Stranda ligger midt i sentrum. 

Dette en en fin strand om du er i nærheten av Kjerringvik. Sentrum av Kjerringvik er utrolig idyllisk, og det er verdt å ta turen bare for å gå forbi husene med fine hager som ligger tett i tett rett ved stranda. Det er to smale og lange strender der. Obs; her kan det bli litt fullt med folk, så kom tidlig.

NORDRE TRUBERVIKA

How to: Skriv inn “Tallakshavn” på google maps, så kjører du til du finner parkeringsplassen rett ved. Det er ganske enkelt når du først kommer dit, og det er en liten parkeringsplass og en større lengre inn. Følg Kyststien mot Tønsberg Tønne til du kommer til “Nordre Trubervika beach”. Går du litt lengre kommer du til Strandvika. 

Dette er en svær og land strand med god plass. Stranden ligger rett ved skogen. Dette er perfekt strand om du har lyst til å jogge frem og tilbake langs stranda.

STRANDVIKA 

How to: Skriv inn “Tallakshavn” på google maps, så kjører du til du finner parkeringsplassen rett ved. Det er ganske enkelt når du først kommer dit, og det er en liten parkeringsplass og en større lengre inn. Følg Kyststien mot Tønsberg Tønne til du kommer til “Strandvika”. 

Dette er en perle av en strand. Helt nydelig, og det er verdt gåturen! Her skal det visst være ganske mye ly, så det skal være ganske deilig å sole seg her!

 

Håper dette innlegget ga deg litt inspirasjon til hvor du kan dra og bade i sommer. Skriv gjerne i kommentarfeltet om du har noen favorittstrender som ikke var på denne listen!

Fikk helt sjokk i Stavern!

Ah, endelig er sommerværet her! Herregud så mye glede dette gir meg! Siden det var meldt fint vær i dag, avtalte Per Fredrik og jeg at vi skulle ta oss en tur til Stavern i dag.

Jeg har jo ikke vært i Stavern siden i sommer, og ante jo ikke hva som var åpent nå på grunn av korona. Men jeg sjekket litt opp på google maps og tripadvisor først, og der stod det at flere av restaurantene skulle være åpne.

Vel.. Vi fikk litt av et sjokk da vi kom til Stavern. Det var helt folketomt der! Følte det nesten var sånn “fikk dere ikke beskjeden? byen skal være tom i dag”, hahaa. Jeg har jo vært i Stavern et par ganger før, og da har det vært helt fullstappa av folk overalt. Jeg tenkte jo at det ikke kom til å være like mye folk der i dag, siden det var mandag, litt før sesong og pga korona.

Men at det skulle være så tomt, det hadde jeg ikke trodd. Seriøst alle restaurantene i byen var stengt, til tross for at det stod på google maps at flere av de skulle være åpne. Må tydeligvis alltid dobbeltsjekke facebooksidene, hehe. Men heldigvis var restauranten på Wassilioff åpen, så det var jo flaks. Så da fikk vi kost oss med en god lunsj der!

Dette er faktisk aller første gang vi er ute og spiser siden korona lockdown i Norge. Vet ting har vært åpent en stund, men jeg har vært ekstra forsiktig og har ikke villet ta noen risikoer. Men siden samfunnet har åpnet veldig mye, og vi er veldig nøye og forsiktige hele tiden tenkte jeg at det endelig var på tide å spise ute!

Etter vi hadde spist ruslet vi rundt i sentrum og ned til stranda. Det er jo så fint på stranda, og dere; der var det faktisk litt folk! Kanskje maks 10 stykker totalt, men mer enn ingenting. Haha. Skjønner at det er koronatid altså, men det er jo fullt lov å ta seg en gåtur ute fordet?

Ah, det er så fint i Stavern sentrum! Virkelig verdt å ta seg en tur dit bare for å rusle rundt i sentrum, via brygge og ned til festningene og til stranda!

Ingen tvil at vi skal tilbake til Stavern flere ganger i sommer. Da får vi bare dobbeltsjekke overalt at det faktisk er åpent, hehe!

5 Ting jeg skulle ønske at jeg lærte på skolen!

Noe som jeg har fundert på etter at jeg ble voksen og har kommet igang med voksenlivet, er pensum på skolen. Man lærer jo alt mulig nyttig og unyttig, men noe jeg syns er rart er at man ikke lærte mer om selve voksenlivet på skolen. Hvorfor lærte jeg seriøst DIKT analyse og nynorsk? Hva i huleste trenger jeg det til? Husker på vi brukte ukesvis av 3. året på vgs til diktanalyse, og jeg fatter ikke hvorfor. En ting at vi skal lære norsk og diverse altså, og man kunne svingt kjapt innom dikt, men ukesvis med diktanalyse er totalt unødvendig.

Hvorfor var det ikke et fag på skolen som dyttet vekk nynorsken, som het “voksenliv” eller noe? Der skulle jeg gjerne ha sett at vi lærte disse tingene: 

PS; jeg gikk ut fra ungdomsskolen i 2009 og vgs i 2013, så om ting har forandret seg og man faktisk har fått inn noen av disse tingene i læreplanen nå roper jeg bare; wohooo! Endelig! Og nynorsk er vel fjernet eller er valgfritt nå om jeg ikke tar feil? Men bruker nynorsk siden jeg føler det er et godt eksempel på unødvendige ting man faktisk ikke trenger å lære! 

 

Ernæring – Jeg lærte litt om ernæring på kokkelinja, men det var ikke mye, også minnes jeg å huske at vi sveivet innom den matsirkelen et eller annet sted ila grunnskolen. Men med tanke på at flere mennesker i verden dør av fedme enn sult, burde kanskje ernæring vært noe vi virkelig lærte mye om på skolen?

 

Privat økonomi – Skulle ønske vi lærte hvordan man setter opp budsjett, mer om aksjefond, pensjonssparing, kredittscore, osv. Du vet; de tingene som kan gjøre livet ditt jævlig surt om du fucker det opp. Tingene man virkelig burde kunne, men som det av en eller annen grunn bare forventes at man skal lære av seg selv?

Hus – Det å kjøpe hus er den største investeringen i de fleste sitt liv. Det er så ekstremt mange feller å gå i. Plutselig forventes det at du skal kunne lese en tilstandsrapport og ha full peiling på alt som skjer i et hus. Altså? For ikke å snakke om det faktum at du har basically alt fra noen timer til et par dager på å bestemme deg om du skal kjøpe huset eller ikke, siden det ofte blir budkrig og fullt kaos.

I slike situasjoner er det veeeeldig kjekt å vite om drømmehuset er bra eller ikke. Da Per Fredrik og jeg skulle kjøpe hus hadde vi med faren hans rundt når vi var på visning, fordi han hadde super peiling, og vi unngikk så mange kjøpetabber at du aner ikke!

Barn – Et lite kurs i hva man gjør med en kid takk. På amerikanske filmer har det i det minste baby’er på læreplanen, så hvorfor har vi ikke det her i Norge? Den ungen kommer jo ikke med noen bruksanvisning, og selv om vi lærer bittelitt i naturfag om det å lage babyen, er faktisk ikke det nok. Hvor fint hadde det ikke vært om folk med skikkelig peiling på babyer, hadde dratt rundt på skoler og lært vgs elever om det å ta hånd om barn?

 

Renslighet – Etter korona kom har det vært full ståhei med at man må lære seg hvordan man vasker seg på hendene korrekt. Altså.. Det sier jo sitt om at det kanskje burde vært litt mer om renslighet på skolen? Typ; hvordan holde huset rent, hvordan vaske seg på hendene, hvordan vaske klærne sine, osv. Dette kunne jo vært en del av det som kaltes “heimkunnskap” back in the days (hva kalles det nå? haha). Selv lærte jeg sånt tidlig, for jeg hadde en mor som lærte meg å bli selvstendig, men ikke alle er like heldige, og jeg møter ofte folk langt oppi 20 årene som har null peiling på hvordan man i det hele tatt vasker sine egne klær..

Nei folkens, nå syns jeg at det er på tide at de endrer litt på læreplanen. Det er så mange altfor viktige ting som bare forventes at man skal lære av foreldre og google, og slik burde det ikke være. Tenk på alle de som ikke har like ressurssterke foreldre, og man kan jo ikke akkurat google noe man ikke engang vet at finnes. Det er jo ikke sånn at det forventes at man bare skal lære seg algebra av seg selv. Så hvorfor forventes det når det kommer til så mange ting i voksenlivet?