Slik tar du vare på grønne planter!

De siste årene har grønne planter blitt skikkelig in, og det er så gøy! Grønne planter er både dekorativt, også har de mange helsefordeler. De skaper trivsel og vi blir mindre stresset og mer effektive, de renser luften, absorberer lyd også gir de fuktighet til luften. Mange gode grunner til å kjøpe et par grønne planter som du kan pynte opp med!

Grønne planter er også veldig lettstelte. Selv har jeg hatt grønne planter veldig lenge og har lært mye av å prøve og feile. Selv om jeg ikke akkurat er noen gartner, har jeg lært en god del her og der med en familie full av gartnere og hageentusiaster, og mye internett research. Så jeg tror jeg kan gi en god oppskrift på hvordan du kan ta vare på dine grønne planter på best måte!

Vanning – Et triks jeg lærte av bestemoren min (som drev stort gartneri) var å stikke fingeren et par centimeter nedi jorda. Er den tørr trenger den vanning, er det fuktig kan du drøye med vanningen. Grønne planter trenger som regel vann 1-2 ganger per uke, avhengig av varmen og fuktigheten i huset ditt, og de liker å få en kjapp opptørkning mellom hver vanning. Pass også på at du ikke vanner for mye av gangen. De fleste planter råtner dersom de står med røttene i vann for lenge.

Næring – De fleste planter kommer med litt langstidvirkende næring i potten. Men dette tar slutt etter cirka en måned. Da er det på tide å fylle opp litt. Sleng på en liten dose langstidsvirkende næring, så blir plantene glade. Pass på å ikke bruke for mye i vinterhalvåret.

Pott om – Når du kjøper planten er den i en plastikkpotte. Denne er det smart å potte om fra og sette planten i en større potte. Etterhvert som planten vokser er det smart å potte om til større og større potter.

Dusj – Om du vil gi de grønne plantene litt ekstra luksus kan du sette de i dusjen og dusje de godt med lunkent vann. Bare pass på at ikke potten blir fylt opp med vann. Dette fjerner også støv fra plantene, så de ser nye og freshe ut igjen!

Lys – Pass på å ikke sette de grønne plantene i et rom der de ikke får sollys. Per Fredrik prøvde seg frem med grønne planter inne på studioet sitt, hvor det ikke er sollys og de døde ganske fort dessverre. Pass også på at de ikke står i en vinduskarm der det blir glovarmt. Dette gjelder forsåvidt mer for sommeren enn for vinteren, men det er noe å huske på. For mye varme kan skade de, og de skal heller ikke være steder der det er under 15 grader.

 

10 Ting jeg vil gjøre i februar

annonse – StinaLashes

31 januar allerede! Eller.. For å være helt ærlig syns jeg januar har føltes ut som 3 måneder. Haha! Men nå er det bare et par timer igjen, også er vi i februar. Det er uten tvil min favorittmåned i vinterhalvåret.

To enkle grunner; jeg har bursdag og vi reiser som regel alltid på tur i midten av februar. I februar har jeg planer om en del spennende ting, og jeg har en del ting jeg ønsker å gjøre. Så det kan jeg fortelle dere om!

Bursdag – Den 5. februar blir jeg 26 år. Herregud så voksen jeg plutselig er. Nå er jeg skikkelig mye nærmere 30 enn 20 liksom. Kjenner jeg gru-gleder meg litt til å bli ett år eldre. Føles veldig voksent og rart ut å bli 26, samtidig er det jo bare et tall og det er helt tullete å henge seg opp i det.

Bursdagsfest – På lørdag skal jeg feire bursdagen min med masse gode venner og familie. Det blir så koselig! Rebecca og jeg har planlagt masse pynt sammen, så på lørdag morgen kommer hun hit for å hjelpe meg med pyntingen. Elsker å ha en så god venninne som alltid hjelper meg når jeg (vi) skal ha fest. Hehe, skriver vi fordi det blir på en måte alltid våre fester. Hun får jo invitere så mange venner hun vil. Hehe!

Gran Canaria – Sol, bading og avslapping blir så deilig! Gleder meg skikkelig til å komme meg unna det snøkaoset som har vært den siste tiden, og bare nyte solen!

Skiturer – Den siste uken har det vært totalt snøkaos og det har vært helt umulig å være ute og nyte været. Heldigvis har vi tidenes snilleste nabo som kommer og måker hos oss med traktor hver gang det har snødd skikkelig, så all snøen som har kommet har ikke vært noe problem. Men jeg gleder meg til å komme meg ut på skiturer igjen! Kakao på termosen, pølser på grillen og bare nyte skogen med vinterlandskap. Så deilig!

Jobbe masse med StinaLashes – Det er så crazy å tenke på at jeg lanserte i går! Jeg har allerede solgt en  hel haug med vipper, og jeg sendte ut første runde med pakker tidligere i dag. Fremover skal jeg jobbe enda mer med StinaLashes og få det til å vokse seg skikkelig stort!

Valentinesday – Den siste kvelden vi har på Gran Canaria er valentinesday, så det må feires litt ekstra og veldig romantisk!

Fikse døgnrytmen – Jeg aner ikke hvordan Per Fredrik og jeg har fått det til, men vi har surret til døgnrytmen totalt! Det sier jo litt når jeg skriver blogginnlegg 22:30 på kvelden. Vi legger oss altfor sent, og ender alltid opp med å stå opp sånn 9:30. Altså, det er jo så sent! Jeg liker best å stå opp 06:00 for da får jeg mest ut av dagen, og rekker faktisk å ta bilder i dagslys. Hehe!

Slalom – Jeg har så lyst til å prøve slalom igjen denne måneden! Har ikke gjort det siden 2015, men det var jo så gøy! Må ta turen til Konsberg skisenter og prøve meg på det igjen!

Lage masse innhold – Nå har jeg kommet skikkelig godt igang med bloggingen igjen etter et veldig halvveis 2018, og i 2019 er det på høy tid å steppe up YouTube gamet. Fremover blir det masse nye videoer!

Komme meg mer ut! – Med tanke på at jeg jobber hjemmefra og det er vinter, er det altfor lett å “råtne” inne som mamma alltid pleier å si. Jeg må bli mye flinkere til å dra ut, om det så bare er å ta en kaffe med en venninne eller stikke på skitur.

 

Hva er dine planer for februar?

Slik sparer du masse tid!

– Finn frem antrekket du skal ha på deg, dagen i forveien. Hvor mange av oss har ikke surret rundt om morgenen og slengt på seg noe de angret på rett før de måtte løpe ut til bussen?

– Tar du mye buss / tog? Bruk tiden effektivt til å lese lekser, svare på mail, og andre ting.


– Bor du alene? Lag dobbel porsjon med middag, så slipper du å lage middag dagen etter. Det kan også være smart å handle inn all maten for uken i løpet av en handletur

– Kjøp en nøkkelfinner eller ha et standardsted hvor du legger nøklene dine. Aner ikke hvor mye tid jeg har kastet bort på å lete etter nøklene!

– Spis frokosten mens du sminker deg og fikser håret om morgenen

– Hver gang det kommer opp noe du må gjøre, sett det på en to-do liste på mobilen. Hver gang du har litt ledig tid, går du igjennom listen og blir ferdig med tingene.

– Lakker neglene mens du studerer / leser. Man må jo vente på at neglene skal tørke, så da kan man like så godt gjøre noe effektivt mens man venter!

– Når du skal rydde rommet /huset / leiligheten din, bør du sette på en alarm. Bestem deg for at du skal bruke 15 / 30 / 45 minutter til å rydde. Etter det er du helt ferdig. Men på de minuttene du rydder skal du rygge så effektivt som overhodet mulig. Skru på litt musikk også, så blir du enda mer effektiv. Det som skjer da er at du bruker kanskje 15 minutter på å rydde det du vanligvis ville bruke 30-45 minutter på.

– Bruk minst mulig tid på å se tv. Bruker du to timer mindre på tv om dagen enn hva du allerede gjør, kan du heller bruke de to timene på å gjøre ting du egentlig må gjøre. Eventuelt kan du skru på tv’en og ha den i bakgrunnen mens du trener, spiser eller rydder.

 

7 Ting du ikke visste om forholdet vårt

❤️ Det lengste vi noensinne har vært borte fra hverandre var 13 dager. Per Fredrik var i Irland for innspilling med Vikings, og det tok hundre år. Herregud som vi savnet hverandre!

❤️ Vi har en fast rutine med at vi hver eneste kveld lager middag sammen også har vi kjærestetid på kvelden hvor vi legger vekk alt av jobb og bare er sammen. Er jo så altfor lett i de jobbene vi har at man glemmer å logge av, og sette av tid til hverandre, så dette er vi nøye på! Siden vi jobber hjemme spiser vi også alltid frokost og lunsj sammen. Er så koselig å være masse sammen!

❤️ Hver morgen ser vi på Wahlgrens Warlden. Det er så koselig! Jeg har jo helt dilla på det programmet, og fikk Per Fredrik hekta. Nå har vi sett hele tre sesonger sammen, og er på den fjerde nå. Hehe!

❤️ Per Fredrik er den mest ryddige av oss. Sier han da. Haha, neida. Men jeg bruker alltid 100 ting til jobben min hver dag, og da blir det fort ganske kaotisk. Men Per Fredrik er heldigvis tålmodig, så det blir ikke dårlig stemning av det!

❤️ Vi har ganske forskjellige matsmak, og ender ofte opp med å lage hver vår middag. Per Fredrik er veldig glad i sterk mat, og mat med hvitløk, biff, søtpoteter, osv. Mens jeg takler ikke noe sterkere enn rømme, er allergisk mot hvitløk og elsker frukt og grønnsaker. Hehe!

❤️ Vi har snakket om babynavn, og der er vi ganske så forskjellige. Jeg elsker russiske navn, og han digger japanske navn. Hva vi ender opp med aner jeg ikke, men det kommer nok til å bli  noe spennende når den dagen kommer at vi får barn!

❤️ Helt siden vi flyttet sammen har vi hatt faste oppgaver her i huset, så det skal føles rettferdig. Per Fredrik drar i matbutikken og fikser søpla, også tar jeg alt av oppvask på kjøkkenet og holder stua og kjøkkenet ryddig. Tror nøkkelen for å slippe unna småirritasjon i hverdagen er å dele opp oppgaver så man har det rettferdig, og ikke irriterer seg over at man er den eneste som gjør ting i huset.

 

Nå er vippene til salgs!

annonse – StinaLashes

Herreguuuud, nå har øyeblikket jeg har jobbet for så lenge kommet! Nå er endelig vippene fra StinaLashes til salgs på stinalashes.no!

Det er sinnsykt mange som har meldt seg på nyhetsbrevet, liket på Instagram og vist interesse for dette – så det kan hende det blir fort utsolgt! Jeg aner virkelig ikke. Men det finner vi jo snart ut! Hehe!

Dette er så spennende! I dag begynner virkelig reisen mot noe som kan bli STORT! Tenk; en dag kan det hende at dette har blitt et svært sminkemerke. Dette er starten!

Video – Hvordan sette på vipper!

annonse – StinaLashes

Nå er det bare 3 timer igjen til StinaLashes vippene blir til salgs. Herregud så spennende dette er! Etter at jeg fortalte dere om at jeg skulle lansere StinaLashes har mange spurt om hvordan man setter på løsvipper, så nå har jeg laget en skikkelig tutorial til dere. Med den teknikken jeg bruker er det superlett å sette på løsvipper, og det tar bare noen få minutter!

Kickstarter sommersesongen nå!

I går fikk jeg helt dilla på å se på hagevideoer på YouTube (what else is new? haha) der man så tomatplanter fra frø til svær plante.

Det er jo få fascinerende at et bittelite frø kan bli en svær plante på to meter, som gir deg tomater hele sommeren! Så i dag har jeg vært på Plantasjen og hamstret masse forskjellige frø.

Noen kunne jeg plante allerede nå, mens de andre må jeg vente med til mars og april. Så jeg fikk kickstartet sommersesongen nå! Så gøy!

I år har jeg lyst til å utvide kjøkkenhagen jeg har på verandaen, fra to pallekarmer til minst fem pallekarmer. I fjor hadde jeg mest urter, tomater og noen paprikaer jeg aldri turte å smake på, til tross for at mamma smakte og sa de var dødsgode. Haha!

I år har jeg lyst til å ha masse urter, frukt og grønnsaker. Sånn at jeg har et svært utvalg jeg kan lage masse dødsgode salater av. Om sommeren elsker jeg å lage forskjellige salater, og det er ekstra spennende når jeg har grønnsaker fra egen hage!

Av grønnsaker og frukt i år skal jeg ha:
rød paprika – gul paprika – gule cherry tomater – røde cherry tomater – romanosalat – ruccola – agurk.

Også skal jeg minimum ha disse urtene:
basilikum – oregano – dill – koriander – sitronmelisse – kjørvel – gressløk – timian – kruspersille – persille

Av bær tenker jeg:
markjordbær – blåbær – bringebær

Så i kveld har jeg plantet masse frø med både cherry tomater, paprika, markjordbær og flittig lise (blomst). Gleder meg veldig til å se hvordan dette kommer til å gå! Kommer forresten til å filme hele prosessen, så om dette faktisk blir suksess får dere se video fra frø til ferdige grønnsaker og frukt som kan høstes.

Mye av grunnen til at det er smart å velge frø er fordi det er sinnsykt mye billigere. Her kan du fort få 20 tomatplanter for 40,- kr versus hvis du skulle kjøpt de ferdige, for da ville de kostet 2000,- kr. De fleste kjører ikke akkurat på med 20 tomatplanter hvert år. Men frøene varer jo flere år, så da har man til senere. Selv skal jeg ha en god del planter av hvert slag, så for meg lønner det seg veldig å kjøre på med frø.

Den andre grunnen er jo fordi man kan få tak i sorter man vanligvis ikke ville fått tak i.

Jeg syns det er nesten litt terapeutisk å pusle med planter. Det er noe med det å se ting vokse, også er det veldig avslappende å stelle med. Kanskje noe å teste om du ofte føler deg stresset? Planter har jo faktisk mange helsefordeler som du kan lese mer om HER.

Frøene jeg sådde i dag sådde jeg i slike små brett. La først såjord i hvert hull, så puttet jeg oppi et frø i hver, også vannet jeg godt over. Så er det bare å legge plast over og vente på at de skal spire.

Disse skal stå i vinduskarmen på kontoret mitt, og jeg gleder meg så mye til å følge med på at de vokser. Etterhvert når de har blitt større må jeg plante de over i større beholdere, før jeg til slutt planter de ut i mai når frosten er helt borte.

Ååååh, dette blir så spennende! Kommer til å holde dere oppdatert både her på bloggen og sikkert mye på snapchat (stinablogg), så følg med der!

Kan ta en liten throwback til fjorårets grønnsakshage på verandaen. Hvor deilig ser det ikke ut? ?

En ting er sikkert; jeg er glad i hage, og herreguuuud som jeg gleder meg til hagesesongen!

I morgen smeller det!

annonse – StinaLashes

Herreguuuud, tenk at det er under 24 timer til StinaLashes vippene mine kommer til salgs! Jeg kan ikke tro at det er så nærme nå. Dette er en dag jeg har drømt om så lenge! Jeg er så nervøs og spent på hvordan det kommer til å gå, at det finnes ikke ord!

I morgen 18:00 blir vippene lagt ut til salgs!

Dette er så gøy! Jeg er skikkelig spent på hvordan dette kommer til å gå. Det er allerede sinnsykt mange som har meldt seg på nyhetsbrevet og liket instagramsiden (HER), så det kan godt hende det blir fort utsolgt!

Jeg er så spent på hva vi kan bygge dette opp til å bli. Kanskje det en dag blir et svært sminkemerke med masse spennende sminke? Det hadde vært så gøy!

Husk forresten at du fortsatt kan melde deg på nyhetsbrevet – da får du 15% rabatt under lanseringen i morgen! Klikk deg  inn HER for å melde deg på.

Sneakpeak; Kinofilmen Per Fredrik er med i!

Nå er endelig traileren fra filmen Per Fredrik er med i klar! Filmen ble jo filmet inn ferdig rett før vi ble sammen, men den har sinnsykt mye spesialeffekter så det har tatt hundre år før den ble ferdig.

Vi har jo vært i Østerrike og jobbet med etterarbeid til og med. Er ikke bare-bare å lage film si! Men nå er endelig filmen klar! Herreguuuud så kul traileren ser ut! Er så stolt av Per Fredrik at han er med i en så bra film!

PS; ja jeg vet han kysser en annen skuespiller i traileren. Men det ble filmet før vi ble sammen, han er skuespiller og det er alltid sånn 40 folk bak kameraet, så det var ikke akkurat noe faktisk romantiske greier. Så jeg bryr meg ikke noe om det. Det er skuespillerlivet det. Hehe!

 

7 Triks for å få lengre hår

Jeg er absolutt ikke noe frisør, men jeg er over gjennomsnittet opptatt av hår og skjønnhet, men i løpet av tidene har jeg fått erfare noen ting som virkelig har skadet håret mitt, og noen ting som jeg har merket at virkelig har hjulpet håret til å vokse lengre og bli sunnere og sterkere.

Jeg vil tippe jeg ikke er den eneste som ønsker langt, sunt og vakkert hår, så derfor vil jeg dele noen av mine beste tips med dere!

– Bleking – 
Det var ikke før høsten 2016 da jeg bleket håret mitt hos frisør at jeg så hvor ekstremt ille det kan gå. Håret mitt ble 20 cm (!!!!) kortere på grunn av blekingen. Det er jo helt krise og grusomt! Så jeg vil anbefale dere å holde dere 10 mil unna bleking. Dere som har hår som tåler bleking etter bleking; you are lucky!

 

– Klipping – 

Ikke klipp håret ditt med mindre du trenger det. Om du hele tiden klipper det rekker aldri håret å bli langt. Om du derimot har slitte tupper som virkelig trenger en klipp, bør du klippe de så ikke tuppene spjærer oppover. Men prøv å holde klippingen til hver 6. måned cirka.

 

– Hårkur – 

Det er veldig viktig at du gir håret ekstra mye pleie, om du vil at det skal bli sunt og langt. Derfor kan det være smart å ta hårkur 1-2 ganger i uken, avhengig av hvor ofte du vasker håret.

– Varmebehandling – 

Å bruke rettetang, krølltang og hårføner med varme, er virkelig ikke bra for håret. Du kan jo bare tenke deg hvor mye fuktighet som blir strippet ut av håret, og hvor håret blir svidd vekk til slutt. Derfor kan det være smart å kutte ned bruken av varmebehandling. Husk å alltid bruke varmebeskyttende!

 

– Kosthold – 

Håret ditt gir ofte en refleksjon av hvordan kostholdet ditt er. Om du spiser veldig usunt blir håret påvirket av dette. Hår trenger proteiner og vitaminer for å vokse, så det er viktig at du får i deg et variert kosthold med mye proteiner og vitaminer.

– Vått hår –

Når håret ditt er vått er det ekstra skjørt. Derfor er det viktig at du ikke børster det når du kommer ut av dusjen mens det fortsatt er vått. Gjør du det kan håret knekke. Når du skal få vann ut av håret mens det er klissvått, anbefaler jeg deg å klemme det ut, versus å dra det ut. Om dere skjønner hva jeg mener? Pass også på at håndkle “turbanen” ikke blir for stram, da det kan være skadelig på håret.

 

– Flette –

Om du har langt hår kan det være smart å gå med flette så mye som mulig. Legg deg til en vane at du alltid sover med flette. Da slipper du at håret skal bli flokete over natten. Bare pass på å ha litt løs flette, og bruk en hårstrikk som ikke skader håret.