Slik tar du vare på grønne planter!

De siste årene har grønne planter blitt skikkelig in, og det er så gøy! Grønne planter er både dekorativt, også har de mange helsefordeler. De skaper trivsel og vi blir mindre stresset og mer effektive, de renser luften, absorberer lyd også gir de fuktighet til luften. Mange gode grunner til å kjøpe et par grønne planter som du kan pynte opp med!

Grønne planter er også veldig lettstelte. Selv har jeg hatt grønne planter veldig lenge og har lært mye av å prøve og feile. Selv om jeg ikke akkurat er noen gartner, har jeg lært en god del her og der med en familie full av gartnere og hageentusiaster, og mye internett research. Så jeg tror jeg kan gi en god oppskrift på hvordan du kan ta vare på dine grønne planter på best måte!

Vanning – Et triks jeg lærte av bestemoren min (som drev stort gartneri) var å stikke fingeren et par centimeter nedi jorda. Er den tørr trenger den vanning, er det fuktig kan du drøye med vanningen. Grønne planter trenger som regel vann 1-2 ganger per uke, avhengig av varmen og fuktigheten i huset ditt, og de liker å få en kjapp opptørkning mellom hver vanning. Pass også på at du ikke vanner for mye av gangen. De fleste planter råtner dersom de står med røttene i vann for lenge.

Næring – De fleste planter kommer med litt langstidvirkende næring i potten. Men dette tar slutt etter cirka en måned. Da er det på tide å fylle opp litt. Sleng på en liten dose langstidsvirkende næring, så blir plantene glade. Pass på å ikke bruke for mye i vinterhalvåret.

Pott om – Når du kjøper planten er den i en plastikkpotte. Denne er det smart å potte om fra og sette planten i en større potte. Etterhvert som planten vokser er det smart å potte om til større og større potter.

Dusj – Om du vil gi de grønne plantene litt ekstra luksus kan du sette de i dusjen og dusje de godt med lunkent vann. Bare pass på at ikke potten blir fylt opp med vann. Dette fjerner også støv fra plantene, så de ser nye og freshe ut igjen!

Lys – Pass på å ikke sette de grønne plantene i et rom der de ikke får sollys. Per Fredrik prøvde seg frem med grønne planter inne på studioet sitt, hvor det ikke er sollys og de døde ganske fort dessverre. Pass også på at de ikke står i en vinduskarm der det blir glovarmt. Dette gjelder forsåvidt mer for sommeren enn for vinteren, men det er noe å huske på. For mye varme kan skade de, og de skal heller ikke være steder der det er under 15 grader.

 

7 kommentarer
  1. Er det noen grønne planter, eller bare planter generelt som tåler å være i et rom uten direkte sollys? Vil gjerne ha planter i gangen, men der er det ikke vinduer :O

  2. Zamioculcas er er sikker plante som kan stå i en gang uten direkte lys. I grunn klarer de aller fleste seg i indirekte sollys, eller i form av andre lyskilder ???? Har selv en pachira i min gang, kun et mini vindu i døren som er det natulige lyset den får, og får stadig nye fine skudd!???? Mvh ansatt i Plantasjen

  3. Jeg vanner kun med varmt vann på alle inne planter. Dusje de anna hver mnd. Bruker blomin alt utn om vintertid og bytter moll større potte hver sommer. Mine leve å leve

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg