Slik kutter du ut søtsakene!

Jeg får ofte spørsmål av dere som leser bloggen min, om hvordan man kan kutte ut søtsaker, og hva man kan bytte det imot. Jeg vet selv hvor vanskelig det er å motstå alle de gode fristelsene som er i matbutikken. Når kvelden kommer pleier jeg alltid å få veldig søtsug, og da er det vanskelig å unngå godteri. Jeg syns det er helt greit å unne seg litt ekstra iblant. De aller fleste unner seg litt ekstra i helgene. Men når helgen plutselig blir fredag, lørdag og søndag kan det bli litt vel mye søtsaker. Og jo mer søtsaker man spiser, jo mer får du lyst på det! Så da blir plutselig godteri en del av hverdagen. Men hvordan kan vi få endret dette? Det skal dere lære nå!


(næringsinnholdet er oppgitt etter hva hver enkelt ting totalt inneholder)

På fredager er det veldig vanlig å kjøpe inn godteri til helgen. Eksemplet over er hvordan det typiske helge godteriet for nordmenn ser ut. Masse godsaker, og ekstremt mye kalorier. En vanlig kvinne skal ha i seg ca 2000 kalorier per døgn, og en mann skal ha ca 2500 kalorier per døgn. Det er nesten skummelt å se hvor mye kalorier det er i hver av tingene på eksemplet over. Bare i sjokoladeplaten er 1110 kalorier! Det er over halvparten av hva en kvinne skal få i seg i løpet av et døgn. I alle tingene som er over er det masse kalorier fra sukker, fett og salt. Ingen av varene har noe næring som vi faktisk trenger (bortsett fra noen usle proteiner i rømmen). Det som skjer med oss når vi spiser alt dette er at vi får en sukker rus, som vi blir avhengig av. Dagen etter er det vanlig at man blir slapp, får vondt i hodet, osv. Så da spør jeg dere; er lørdagsgodteriet deres “godt” for dere? 

 

(næringsinnholdet er oppgitt etter hva hver hele boks inneholder)

I hverdagen er det også mye “dårlige” matvarer som sniker seg inn. Når man er småsulten er det ofte at man kjøper en yoghurt, som et mellommåltid. Men jeg anbefaler dere å faktisk se på næringdeklarasjonen før dere går i god tro om at maten deres kjøper er “sunn”. Det jeg legger i ordet sunn er at maten skal ha et lite innhold av kalorier, et høyt innhold av proteiner, fiber og vitaminer og mineraler. I go morgen yoghurten er det nesten 3 ganger så mye kalorier enn hva det er i en Skyr, nesten 4 ganger mer sukker og bare halvparten av protein innholdet. 

(næringsinnholdet er oppgitt i per 100 gram).

På kveldene i uken er det lett for at det blir litt ekstra godsaker. Jeg har selv veldig mye søtsug, og pleier ofte å spise litt frozen yoghurt med frukt og bær på toppen. Kjempe godt, og ikke altfor mye kalorier. Hadde jeg derimot valgt vaniljeis, med sjokolade eller nøtter på toppen, hadde det fort blitt veldig mye kalorier, fett og sukker. Selv om sukker innholdet i vaniljeisen og yoghurt isen er det sammen, er det mye mindre fett i yoghurt isen som gjør at den ender opp med mye mindre kalorier.


(næringsinnholdet er oppgitt per 100 gram)

Men hva bør vi kose oss med på lørdagskveldene? Og de gangene vi har skikkelig søtsug? Hva bør vi drikke, og hva bør vi spise?

Drikke: Drikk vann med isbiter og gjerne en skive med sitron eller lime oppi. Det smaker friskt, er bra for deg, har null kalorier, og ingen kunstige tilsetningstoffer. Alternativt: Lag en smoothie. Jeg pleier å blande 2 appelsiner, 200 gram frosne jordbær og en spiseskje med mager vanilje kesam (75 kcal per 100 g.). 

Spis: Frukt, grønnsaker og bær er proppfuller av vitaminer og mineraler som kroppen trenger, så disse kan du spise med god samvittighet. Lag deg gjerne et frukt fat med all din favoritt frukt; jordbær, blåbær, appelsin, ananas, osv. Du kan også kutte opp litt grønnsaker (brokkoli, gulrøtter, agurk, osv) og lage en dip med mager kesam (74 kcal per 100 g.) og holiday dipmix. Kjempegodt! 

(Frukt og grønt anbefaler jeg dere å kjøpe på Kiwi siden de har frukt og grønt garanti, og er veldig påpasselige med å alltid ha god kvalitet på frukt og grønt)

 Under kan du se enda flere eksempler på sunne godsaker!


Oppskrift på denne fruktisen finner du HER

 


Amerikanske pannekaker. Oppskriften finner du HER.
 


Oppskrift på ananas smoothie finner du HER.

 

Likte du dette innlegget? Si ifra hvis du vil at jeg skal lage flere slike innlegg!

49 kommentarer

Siste innlegg