Slik sår du tomater! Full guide!

Nå som vi er i mars er det på tide å så litt frø. Så i dag gikk jeg igjennom frølageret mitt for å se hvilke ting jeg kunne starte opp nå. Det endte opp med å bli tomater, petunia, 1 årig stokkrose, kosmos og Zinnia. Så jeg fikk startet opp en del planter. Jeg får ofte spørsmål om hvordan man sår frø.

Husker selv da jeg var fersk innen det å så frø, det var jo veldig vanskelig å forstå hva alt betydde og hvordan man skulle så de forskjellige frøene. Så jeg tenkte bare å forklare kjapt de viktigste tingene man trenger å vite.

Når du ser på selve frøpakken står det som regel alltid både hvilken måned du skal så i, når den kan plantes ut, om man skal bredså eller så per potte, hvor dypt frøet skal, osv. Det meste av infoen står på frøpakken.

Men hvordan gjør man dette i praksis?

Jo. Det første man begynner med er jorden. Jeg bruker som regel bare billig plantejord da det ikke har altfor mye næring. I starten skal ikke plantene har for mye næring, så det er viktig å vente til de har fått litt størrelse før du gjødsler de. Jeg pleier å gjøre jorden våt før jeg har den i blomsterpotter, så det er lettere å så. Da skal jorden være så våt at den former seg når du skviser den, men det skal ikke dryppe vann av den. Hvis du skal bruke briketter er det viktig at disse er vannet godt før du begynner såingen.

Skal du plante noe som har litt større frø (tomat, kosmos, solsikker, osv) kan du velge pluggpotter eller brikketter til de. Men til mindre frø som jordbær, petunia, osv er det best å bredså. Å bredså betyr at man fyller opp en helt container med fuktig jord (slik som på bildet over), også drysser man frøene forsiktig oppå. Pass på å ikke dryss for tett.

På bildet under ser du hvordan jeg har sådd tomatene. Her har jeg brukt et pinsett til å føre frøene litt nedi brikettene. Siden disse har høy spiringsevne (altså høy % andel av frøene spirer) bruker jeg 1-2 frø per plugg. Kommer det opp to planter, klipper jeg forsiktig bort den ene (du trenger ikke å rive de opp).  

Når du har sådd alle frøene må de som regel stå varmt nok til at de spirer. Jeg pleier å sette de inne på et rom der det er cirka 22 grader.  Det er smart å ha et lite drivhus over de, så fuktigheten holder seg høy og de holder seg varme (drivhus lokket kan taes av når de har spiret). Så fort de har spiret er det viktig å sette de kjølig (cirka 15-18 grader) og sjekke at de har masse lys på seg.

Dersom du ikke har mye naturlig lys, bør du henge opp et plantelys over de. Hvis du ser at plantene blir lange, tynne og lyse har du hatt det for varmt og gitt de for lite lys.

Etterhvert når plantene får litt størrelse og du ser at røttene stikker ut under pottene, bør plantene pottes om til større potter. Når plantene har fått litt størrelse kan du også begynne å gjødsle de. Bruk 1/2 dose av vannløselig gjødsel som er tilpasset de plantene du dyrker frem (altså tomatnæring til tomater, og blomsternæring til kosmos, solsikker, osv).

Det er viktig å vanne plantene jevnlig. De skal ha jevnt med fuktighet, men ikke drukne. Sett de gjerne på et brett, og vann brettet så de kan suge opp vannet de ønsker. Dette gjør også at du sparer mye tid på vanning, og gjør det lettere for deg selv.

Håper dere fikk lyst til å så noen frø selv. Det er skikkelig gøy å dyrke frem blomster fra frø. Du kan spare mye penger på det, også har du noe å pusle med i månedene før du kan kicke igang i hagen.

Også får man er skikkelig mestringsfølelse når man får det til. For tro meg; det kan være litt tricky i starten, så ikke blir lei deg om du ikke får til alt med det første. Men da er det ekstra gøy når man får det til! Og husk; frø er billig, så da er det bare å prøve igjen!

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg