Slik lager du hjemmelaget ripsgele!

I fjor lagde jeg hjemmelaget ripsgele for første gang, og det spiste vi masse av i hele desember. Visste virkelig ikke at ripsgele smakte så godt til julemat, men det gjorde det virkelig. Mye bedre enn tyttebær til og med, hehe!

Jeg har jo en ripsbusk i hagen som virkelig kom med masse rips i fjor. I år hadde den ikke like mye. Vil tippe det er fordi vi hadde den kaldeste mai måneden på 23 år, så en god del av blomstene frøs nok, og da blir det naturligvis mindre rips. Men noe rips ble det i alle fall, og i går lagde jeg gele av det!

Å lage ripsgele er superlett, og du trenger kun; rips, vann og sukker. Det er litt koketid på ripsen, men det er bare å la den putre mens du gjør noe annet i huset. Du kommer til å takke deg selv i desember, hehe! Ripsgele er også superdigg sammen med ost og kjeks!

Det er mange som sier at man ikke skal bruke for modne rips, siden de inneholder mindre pektin. Så det er smart å høste før de blir for overmodne. Jeg tok mine i går, og da var de nok akkurat i grenseland, men geléen ble perfekt fordet!

Slik lager du ripsgele:

 

Dette trenger du:

Rips (ofcourse)

2,5 dl vann per kg rips

Cirka 800 gram sukker til 1 liter saft

Sylteglass

 

Dette gjør du:

Plukk rips og fjern alt av blader og ekstra rusk og rask. Du behøver ikke å fjerne stengler.

Vei opp ripsen, ha den i en kjele og tilsett vann. La småkoke i cirka 30 minutter eller til du ser at ripsen har falt sammen.

Sil ripsen gjennom en finmasket sil.

Mål opp hvor mye rips-saft du har og vei opp hvor mye sukker du cirka trenger.

La ripssaften får et kjapt oppkokk og tilsett sukkeret litt etter litt. Smak deg frem.

La det koke i 10-15 minutter, før du tar en test for å se om det blir stiv gele. Mens det koker kommer det en del skum på toppen, fjern dette underveis, og ikke rør i blandingen etter at du er ferdig med å røre inn sukkeret.

For å teste om geléen blir stiv, tar du noen dråper på en askjett, setter i kjøleskapet til det har kjølt seg ned, også drar du en skje igjennom. Dersom geléen holder seg stiv og ikke siger sammen er blandingen din klar.

Dra kjelen av platen et par minutter, og hell blandingen i sterile sylteglass, som du lukker igjen med en gang. La de avkjøle seg og oppbevar geléen i kjøleskap.

Håper du fikk lyst til å teste dette selv! 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg