Oppskrift: Digge Lussekatter!

I dag er det Luciadagen! Selv er jeg ateist, så jeg bryr meg ikke så mye om det religiøst rundt det. Men jeg husker hvor gøy jeg syntes at det var å gå i Luciatog i barnehagen, også er det jo sååå digg med lussekatter. Så det er god nok grunn til å markere denne dagen, spør du meg!

Jeg har bakt lussekatter, og tenkte jeg kunne dele oppskriften med dere. Disse er dødsgode og kommer til å bringe tilbake minner fra tidligere Luciafeiringer!

Dette trenger du til cirka 18 stk:

100 gram smør

2,5 dl melk

25 gram gjær (1/2 pakke fersk gjær)

0,35 gram safran

1 krm salt

1 dl sukker

1 egg

Cirka 8 dl hvetemel

Dette gjør du:

1. Smelt smøret i en kjele. Hell oppi melken og safran. Når det er ikke for varmt har du oppi egget (maks 40 grader). Når denne blandingen er cirka 37 grader kan den blandes med gjær.
Tips: smuldre gjæren i en bolle først og hell over litt av melkeblandingen til alt gjæret er blandet ut, hell deretter over resten av melkeblandingen.

2. Ha oppi salt og sukker og rør godt.

3. Rør inn hvetemelet litt etter litt, til du får en smidig deig.

4. Sett deigen til å heve på et lunt sted med plastikkfilm over som dekker bollen, og et klede for ekstra varme. La heve til dobbel størrelse. Cirka 45 minutter.

5. Sett ovnen på 225 grader. IKKE varmluft.

6. Kna deigen på kjøkkenbenken, og del den opp i biter på 65 gram.

7. Trill bitene til pølser og lag til en “s”. Legg på bakebrett, dekk over med plastfilm og et klede og sett lunt i cirka 15 minutter. De skal heve til nesten dobbel størrelse.

8. Pensle lussekattene med egg og stek de i ovnen i 7-10 minutter. Sjekk underveis. De er ferdige når du kan banke lett under de og hører en hol lyd.

9. NYT!

Disse er gode å skjære opp og ha på smør og gulost som en superdigg lunsj!

Håper du ble inspirert til å bake lussekatter i dag! Disse kan også fryses, så om du ikke skal nyte de innen et par dager er det bare å slenge de i fryseren. Perfekt å ha med som god snacks på skitur i juleferien!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg