Kjøpe drivhus? Dette bør du tenke på + fordeler med å ha drivhus!

I fjor fikk jeg drivhus av foreldrene mine, og det er jeg så takknemlig for. Det var noe jeg hadde ønsket meg i mange år, og det har allerede gitt meg masse glede. I årene fremover kommer jeg nok til å bruke utallige timer der inne og få veldig mange finner minner med det.

Det er sikkert mange av dere som leser bloggen som har lyst på et drivhus, og om du har det bør du lese dette innlegget. Uansett om de bare vil ha et minidrivhus på noen få kvadratmeter eller om du skal ha et gigantisk drivhus, er det noen ting å tenke på. Så nå tenkte jeg å dele litt av min erfaring!

 

Her er noen ting du bør tenke på:

 

Plassering – Plasseringen er superviktig. Det er smart å stille det er sted der det står i ly for den sterkeste vinden, og hvor det får sol men ikke full sol hele dagen, da det fort kan bli 40-50 grader om man har stekende sol for lenge.

 

Grunnmur – Hva skal drivhuset stå på? Skal det stå direkte på jorden, på støpt betong, på heller eller skal du bygge en platting? Vi valgte å bygge en platting da det er både raskt, enkelt og relativt billig. Skal man støpe med betong må man ha graver, noen som støper betong, betongbil, osv. Dette kan fort koste veldig mye, og da kan budsjettet fort bli sprengt.

Skal du legge det på heller må det også mye grunnjobb først, og dette kan også bli ganske kostbart. Vi vurderte også å legge heller, men med både graver, noen til å legge heller osv hadde prisen fort blitt 30’000, og det er uten drivhuset. Det aller viktigste er at drivhuset står stabilt og at det er lett å gjøre rent gulvet, så jeg vil ikke anbefale å sette det rett ned på bakken.

Hvilken farge? – Jeg hadde originalt tenkt til å ha et hvitt drivhus, men jeg er glad for at jeg endte opp med et svart. Det hadde nok blitt litt krasj med både hvitt hus, hvitt drivhus og hvit port. Når det er sort ser det også mer stilfullt og classy ut, spesielt med den topp-pynten som er de taggene på toppen av drivhuset.

 

Form og størrelse – Tenk over: hva vil du bruke drivhuset til? Skal det kun være for å dyrke mat eller vil du også bruke det som er hagestue? Drivhuset jeg endte opp med å gå for er 13 kvm og er i en orangeri form, så det er ikke et vanlig drivhus. Det gjør at det føles mer naturlig å bruke det som en hagestue også. I Norge kan det fort være kjølig om sommeren og spesielt om kveldene, og da er det deilig å kunne sitte inne i drivhuset.

Bør du sette det opp selv?
– Det kommer litt ann på hva slags drivhus du velger. Vi valgte å sette det opp selv, men det var virkelig litt av et prosjekt. Vi hadde snekkere, gartnere (som selv hadde drivhus på 200 kvm) og ingeniører innom for hjelp, og til og med de slet med å skjønne hvordan drivhuset skulle settes opp.

Til slutt fikk jeg tak i den eneste personen i Norge som er trent opp til å sette opp det drivhuset jeg hadde, og han fortalte at det var det aller vanskeligste drivhuset å sette opp på hele markedet i Europa, så han var helt sjokkert når han kom innom for å gi tips, og så at vi hadde klart å sette det opp selv uten å gjøre noe feil.

Det koster litt å få noen til og sette opp drivhuset for deg, men det koster enda mer dersom det må komme noen for å ta det ned og sette opp igjen (han eksperten hadde brukt hele måneden på nettopp dette). Så ja, det er ikke bare-bare å sette opp selv, uansett hvor handy man er.

Glass eller plast?
– Du kan velge mellom plast eller glass. Det ser finest ut med glass og det er best om du skal bruke det til som et sosialt sted. Men om du kun skal bruke til dyrking kan du fint velge plast, da det ofte er litt billigere. Det er også smart å tenke over om du har barn som plutselig kan knuse mye glass i drivhuset, hvis de leker med fotball eller diverse i nærheten. I så fall bør du gå for plast.

 

Skal du ha varme i drivhuset?
– Det letteste og billigste, er å kun ha en liten terassevarmer som du bruker når du er inne i drivhuset og trenger litt ekstra varme om kvelden. Det går også ann å kjøpe varmevifter som varmer opp drivhuset så du kan bruke det om vinteren, og det passer bra på dager da solen skinner så det allerede er litt varmt inne i drivhuset.

Om våren er det mange som velger å ha på varme som står på døgnet rundt, så det ikke går under 5-10 grader, siden man gjerne har noen planter man har sådd fra før der inne. Ellers enn det er det ikke særlig vits i å varme opp drivhuset året rundt.

Hvor kan jeg kjøpe drivhus?
– Det er mange steder som selger drivhus, så det er bare å google seg frem. Det er ekstremt store prisforskjeller, og mange butikker er dyrere enn andre. Drivhuset jeg fikk varierte med alt fra 30’000,- kr i pris og opp til 45’000,- kr, for helt eksakt samme drivhus. Så finn en modell du liker, og søk opp litt rundt omkring. Det er mye penger å spare på et ekstra googlesøk.

 

Fordeler med å ha drivhus:

Lengre sesong – Du kan sitte der ute fra tidlig vår til sen høst og ha det godt og varmt, enda det er kaldt ute, når solen skinner skikkelig.

 

Du kan nyte hagen midt på vinteren (så lenge du har en liten vifteovn eller solen steker skikkelig).

 

Sjansen for at du er ute i hagen blir større – Jeg merket selv at jeg ofte ble sittende mye mer ute i hagen når jeg kunne være i drivhuset. Om ikke ble det fort til at jeg ruslet en runde også gikk jeg inn i huset igjen.

 

Koselig med jentekvelder, middager, osv ute i drivhuset – Har du et drivhus med sitteplasser er det koselig å kunne bruke det til sosiale stunder.

Du kan dyrke mye mer: tomater, agurk, paprika, sitrus, druer, osv. Mulighetene blir mye større!

 

Når det blåser ute kan du kose deg inne i varmen i drivhuset – Siden vi bor rett ved havet er det som regel en god del vind. Så når det er for kaldt til å sitte ute på verandaen, er det som regel helt nydelig inne i drivhuset.

 

Med norske somre kan du nyte hagen mye mer

 

Hjemmekontor ute – Nå som vi alle har hjemmekontor, og mange av oss kommer til å fortsette mye med hjemmekontor, er det jo så deilig å ta med seg mac’en ut og jobbe fra drivhuset. Tro meg: du kommer til å føle deg så mye mer inspirert til å jobbe bra når du jobber midt i hagen.

Du kan starte frø der ute – Du kan tyvstarte sesongen og starte en del frø ute i drivhuset. OBS: bruk en ovn som er egnet drivhus om nettene dersom det blir for kaldt.

 

Kjekt når du skal akklimatisere planter – I vår bar jeg 700 planter ute og inn hver eneste dag i sånn to uker for å gjøre de vandt med solen. I år kan jeg bare sette de rett inn i drivhuset, henge opp en tynn gardin og vende til solen der ute. Må bare ha en liten drivhusovn dersom det blir for kaldt om nettene.

Håper dette innlegget hjalp dere litt lengre på veien mot drivhusdrømmen. Er det noe som helst du lurer på, er det bare å rope ut i kommentarfeltet, så skal jeg svare så godt jeg kan!

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg