Dette sådde jeg i fjor – og slik ble resultatet!

I fjor sådde jeg en hel haug med planter, og jeg lærte virkelig mye av det. Jeg har allerede sådd noen i år, og for hvert år tester jeg mer og mer, og blir mange erfaringer rikere. I fjor hadde jeg nesten 700 planter som jeg hadde sådd fra frø, så det ble ganske mye.

Når det kommer til hage må man prøve seg mye frem for å finne hva som funker. Det er levende planter, og det finnes hundrevis av måter å gjøre ting på. Så derfor tenkte jeg å dele hva jeg gjorde, hva som funket for meg, og hva som ikke funket. Rett og slett mine egne erfaringer med å så forskjellige planter fra frø.

SOLSIKKER

Solsikker – Jeg sådde “fantasy mixed som er den solsikken man ser på bildene. Den sådde jeg også i 2019, og den blir utrolig fin. Den er lett å så og den blir 70 cm og forgreiner seg, det vil si at det kommer mange solsikker på en og samme plante, og man kan klippe av solsikker igjennom sesongen. Jeg sådde den i midten av mars, og den begynte å blomstre i midten av juni og helt frem til frosten kom.

Denne syns jeg at funket greit i blomsterbed, men den ble akkurat litt i det laveste laget for å ha en hel hekk bakerst i bedet slik jeg hadde. Har hatt denne i krukke i 2019, og det funket veldig bra. Men disse blir ekstremt kraftige og vokser mye, så man bør kun ha en plante til en ganske stor krukke.

Jeg sådde også to andre solsikkevarianter. “Stella” og “Giganteus”. Disse sådde jeg i midten av mars, og det var nok akkurat litt for tidlig. De ble stående i litt for små potter for lenge og ble utsatt for tørke. “Stella” døde helt ut og “Giganteus” fikk jeg til et par av, men det ble ikke noe å hoppe i taket over. Så i år kommer jeg nok heller til å så solsikker som blir høye, ute i drivhuset i potter helt i starten av mai, gi de mer jord og satse på at det funker bedre.

 

HJERTESALAT

Hjertesalat – Denne sådde jeg innendørs i midten av mars. Den var klar for å spises i midten av juni. Alt gikk helt fint egentlig. Helt til sneglene plutselig hadde hatt en festnatt og spiste seg igjennom all salaten. Så den var ganske kjip! Jeg er ikke verdens største salat-person, så jeg tror ikke at jeg kommer til å dyrke dette mer. Liker bedre å bruke koriander og basilikum istedenfor salatblader, hehe!

 

 

GRØNNKÅL

Grønnkål – Denne sådde jeg inne i midten av mars, og den var spisemoden i midten av juni. Sneglene var også veldig glad i denne, så alt ble spist opp av snegler. Skjønner heller ikke hvorfor jeg gadd å dyrke grønnkål. Jeg liker det jo ikke noe særlig engang, haha. Men en erfaring rikere: dyrk kun det du elsker å spise.

BLOMKARSE

Blomkarse – Jeg sådde “blomkarse stor, fra nelson garden” cirka 1 april, og de blomstret cirka 20 juni. Disse vokste noe helt enormt, og gikk over alle forventninger. På bildet rett over kan du se hvor stor plante det ble av kun 1 frø! Blomstene på disse plantene er spiselige, så jeg brukte de mye til å pynte opp mat. Selv om blomsten ikke smaker sånn veldig godt. Den smaker som er rar sterk pepper. Men den pynter opp, og det er jo det man bruker spiselige blomster til for det meste.

Denne passer å ha i både blomsterbed og i blomsterpotter. Prøvde å få den til å vokse oppover et espalier, men det merket jeg fort at den ikke ville. Så lenge den kan henge nedover eller krype bortover er den fornøyd.

 

BLODBEGER 

Blodbeger – Eller penisblomsten som jeg heller kaller den, haha. Blomstene som sitter på ligner på peniser, helt til de faller av og den kun henger igjen en vanlig blomst.

Denne sådde jeg i slutten av januar / starten av februar. Har ikke helt nøyaktig dato skrevet ned. Denne brukte 3-4 uker på å spire. Trodde seriøst at den aldri kom til å spire og holdt på å gi opp. Priklet den over i egen potte i midten av mars. Så denne er helt ekstremt treg i starten. Satt den ut 16 mai, og da var den fortsatt ganske pinglete i utseendet. Det var først når jeg satt den inn i drivhuset i midten av juli at den virkelig skjøt fart og ble stor. Denne blomstret enormt frem til frosten virkelig tok den. Tipper den var litt ekstra vanskelig siden vi hadde en iskald mai og en iskald juli måned, i og med at den først skjøt fart når den kom inn i et drivhus.

Har sådd den i år, men har ingen store forventninger akkurat, hehe!

 

 

ERTEBLOMSTER

Erteblomster – Jeg sådde først en runde i midten av januar også en runde cirka 1 april. Dette var første gang jeg sådde, og jeg hadde hørt så mye forskjellige råd om når man skulle så. De første jeg sådde begynte å blomstre i midten av juni, og de andre begynte en liten måned senere.

Jeg likte å få tidlig blomstring, men jeg ville nok aldri ha sådd de så tidlig igjen. De plantene jeg sådde først ble ikke like fyldige og fine, og det var mye jobb med å ta vare på de i mange flere måneder. De ble også ferdig for sesongen tidligere.

Jeg hadde erteblomster både i potter og i blomsterbed og brukte bambuspinner til å støtte opp. En ting jeg smertefullt lærte var at jeg aldri noensinne skal bruke bambuspinner igjen. De knekker og bøyer seg bare man ser på de, haha. Så blomsterpinner i hard plast eller jern er nok å anbefale.

Erteblomster dufter jo helt magisk, også er det perfekt som snittblomster. Disse lager flere blomster desto mer blomster man klipper av. Den ene jeg hadde inne i drivhuset klipte jeg ikke noen av, fordi jeg ville at det skulle blomstre hele tiden, men der sluttet det rett og slett å blomstre. Så uansett om det bare er noen få blomster på den, bør man klippe av jevnlig.

I år kommer jeg nok til å så disse cirka 15 mars og ha de både i potter og i blomsterbed.

 

 

MARKJORDBÆR

Markjordbær – Den 12 februar sådde jeg en halv pakke med månedsjordbær / markjordbær “rugen”. Dette skulle egentlig bare bli 30 planter, men endte opp med å bli hele 200 planter. Så dette gikk over all forventning. Hele hagen er jo full av disse jordbærene, hehe!

Disse kommer med jordbær fra starten av sommeren og helt frem til frosten. Jordbærene er litt større enn markjordbær men med samme smak.

Disse hadde jeg både i pallekarm i hel-skygge, i potter i drivhus og i pallekarm der de fikk sol hele dagen. De trivdes overalt, og det kom enorme mengder med jordbær hele sommeren. Det kom så mye at jeg til og med lagde markjordbærsyltetøy!

 

PAPRIKA

Paprika – Jeg sådde paprika i midten av mars. De var i minidrivhus frem til det store drivhuset var klart i midten av juli. Det kom spisemodne paprikaer på de i midten av august.

Så de er nok smarte å starte innendørs tidligere så man får en lengre sesong for høsting.

Jeg har hatt paprika på friland før men da har det ikke rukket å bli noe særlig avling, så anbefaler å ha disse i drivhus.

 

TOMAT

Tomat – Jeg sådde tomater i midten av mars. Disse plantet jeg ut i pallekarmer ute i hagen etter 17 mai. Brukte bambuspinner til å støtte opp. Kommer aldri til å bruke bambuspinner igjen, for de bare bøyde seg og holdt ikke tomaten oppe i det hele tatt.

I midten av juli fikk jeg endelig opp drivhuset og da satt jeg inn tomatene der, og da begynte de virkelig å trives.

Når du dyrker tomater selv smaker de helt annerledes enn i butikken. De har ekstremt mye bedre og fyldigere smak, siden disse har brukt lengre tid på å modnes. Jeg prøvde ut forskjellige varianter, og liker best de små cherry tomatene. Favorittsorten ble “amateur variety kirsebær tomat”.

I år kommer jeg til å så de cirka 20 februar også sette de ut i drivhuset fra cirka 20 mai. Muligens tidligere om jeg har oppvarming i drivhuset.

 

Phew, det ble mye skriving. Over 1400 ord, haha. Men ville virkelig dele alle mine erfaringer med dere. Er jo så mye man lurer på når man begynner å så selv, og jeg skulle ønske jeg fant disse svarene da jeg selv startet.

 

Håper dette innlegget inspirerte deg til å prøve og dyrke dine egne planter i år. Det er jo så gøy, også kan man jo gå helt bananas og dyrke frem mye mer enn man kunne drømt om å kjøpe, hehe!

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg