7 Forskjeller på USA og Norge

Etter å ha tilbragt noen dager i New York er det en god del ting jeg har merket at er helt forskjellig fra USA og Norge. Ting som ikke kommer frem når man ser på tv, men som merkes godt når man er der. Siden jeg syns det var spennende og interessant å oppleve disse forskjellene, vil jeg dele de med dere. 

Flerkulturelt – Jeg har reist mye rundt i Europa, men ingen av de stedene er like flerkulturelle som i USA. Det var nesten like mange afro-amerikanere som hvite og asiatiske. Utrolig forfriskende og herlig med mennesker fra så mange forskjellige bakgrunner. 
 

Søppel – New York (muligens også USA) har et ekstremt rart søppelopplegg. Hver kveld setter butikker alle søppelsekkene fra den dagen rett ut på fortauet der folk går. Utover kvelden blir som regel dette dratt litt utover, og det ser sykt ekkelt og rotete ut. Søppelen blir fjernet tidlig på morgenen. Men vær obs på at hvis du skal gå tur på kvelden, bør du gå tidlig så du slipper å brøyte deg frem mellom tonnevis med søppel.

Hey, how are you? – Uansett hvor du går i hilser man på hverandre og spør hvordan det går. Her snakker vi alt ifra å sette seg inn i taxier, til å gå forbi folk i butikker, til å stå i heisen med noen, til å kjøpe en pølse i en butikk. For oss nordmenn som nesten ikke vil hilse på de vi kjenner engang så føles dette rart. Men etterhvert syns jeg egentlig bare at det var hyggelig, og det er utrolig hvor lett det er å komme i snakk med andre mennesker og bli kjent med de. 

 

Toalett – Skal du gå på offentlig toalett i USA kan du nesten regne med at folk ser rett inn i avlukket. Det er alltid store åpninger på sidene av døren, og ofte er det stor åpning på toppen av døren. Dette er så rart, og jeg skjønner ikke hvorfor de ikke kan ha vanlige dører som er tette?

Kvinner forventer – Kvinner i USA forventer mye mer enn norske kvinner. Et godt eksempel på dette var da Per Fredrik var på Tiffanys og skulle kjøpe ring. Da spurte de mye om hva slags ring jeg hadde sagt at jeg skulle ha, hvilken form og hvor mange karat. Per Fredrik ble helt overrasket over at kvinner nesten legger inn en bestilling hos mannen om forlovesring. Det er jo helt sjukt!

Selv har jeg kun sagt en ting til Per Fredrik, og det er at jeg gjerne ville ha en i hvitt gull, fordi den matcher min stil bedre. Antall karat, pris og form har jeg ikke engang tenkt på. Det er jo 100% opp til den som kjøper, og selv hadde jeg blitt fornøyd med en billig ring med liten diamant. Selv om Per Fredrik er helt sykt god, så han kjøpte en gigantisk diamant. Hehe! Men ja, kvinner forventer mye av mannen. Blir man skilt for eksempel så må mannen betale “underholdningsbidrag” til ekskona helt til hun blir gift på nytt. Helt sinnsykt.

Åpningstider – Her i Norge stenger de fleste kjøpesentre 20:00 i hverdagen, og 18:00 på lørdager. Søndag er det helt stengt. I New York derimot kunne vi shoppe på Forever 21 til 02:00 på en søndagsnatt. Helt sinnsykt. Jeg er absolutt for søndagsåpent og lengre åpningstider, men kanskje ikke sååå ekstremt. 

 

Biler – Søppelbiler, brannbiler, ambulanser, osv er sinnsykt svære i New York. Det ser nesten ut som at de har tatt anabole steroider, for de er liksom så svære og kraftige. Våres ambulansebiler ser ut som tynne modeller i forhold. Haha! 

 

Har du vært i USA? Hvilke forskjeller merket du?

18 kommentarer
    1. Det med underholdningsbidrag gjelder kun hvis mannen er hovedforsørger. Dersom kona er hovedforsørger må hun betale bidrag til mannen.

    2. hvis du vil handle på søndager i Norge, så har Flå i buskerud søndagsåpne butikker på senteret. altså, klesbutikker 🙂 hvis du er fra hokksund, så vet du hvor flå er 🙂

    3. Eg var i USA da eg var 8år(no er eg 12år)eg var i newyork i 2 dager og i Seattle i 2 uker siden eg har familie der,men husker ikkje så mye forskjeller da😅

    4. La merke til de samme tingene som deg når jeg var der! Jeg synes nesten det var litt irriterende og overfladisk når de alltid sa «how are you». Føltes ikke ut som de egentlig brydde seg, og mange så rart på meg om jeg svarte noe mer enn «Good» «Okei» eller andre enstavelsesord, hehe.
      Men dette er jo min erfaring. Folk man møter er jo forskjellige!
      En annen ting er at jeg synes nesten motsatt av deg når det gjelder flerkulturelt samfunn. Synes det er mange flere med utenlandsk utseende i Oslo enn det det var i USA. Men nå har jo jeg aldri vært i New York der du var 🙂

    5. Jeg har ikke vært i USA, men jeg skal faktisk reise dit senere i år. Dit jeg skal, er det Walmart som har åpent 24/7. Gleder meg til å oppleve det som er av forskjeller der, og her i Norge. For meg er det å oppleve forskjeller halve moroa ved å reise.

    6. USa består jo av immigranter da, er kun native americans som er ordentlige «amerikanere». Det bor over 200 ulike nasjonaliteter i new York tror jeg jeg leste en gang!

    7. Forskjeller jeg merket var:
      – Flere uteliggere som er lett synlige
      – Som du sier, like mange afroamerikanere som hvite. Men synes også det var en del flere indere/pakistanere. Sikkert mange andre nasjonaliteter også, men er ikke alltid så lett å se hvor noen kommer fra!
      – De som jobbet i butikkene/museene/flyplassene snakker mye mer direkte til deg og til hverandre. For eksempel om man står i kø på flyplassene roper de “COME ON, GET GOING!” om du er litt treg, og i en butikk jeg var i sa hun ene foran alle kundene til kollegaen sin at en hun kjente nettopp ble skutt!
      – Taxisjåførene kjører fortere/farligere, men veiene er også dårlige mange steder, så føles enda mer humpete pga. det.
      – ALT skal tipses, alltid! Dørmannen, taxisjåføren, kelneren… Synes det var litt slitsomt for å være ærlig, kan man ikke bare ha en fast pris liksom… (fatter at det ofte er lønn basert på tips, men de burde heller få mer i lønn!)
      – For å være helt ærlig syne jeg ikke servicefolkene der alltid er like hyggelige, mange gjorde liksom ikke en ekstra innsats for å gi god service, smilte ikke osv. Men kan være jeg bare hadde uflaks?
      Ellers er jeg enig i alt det andre du skriver 🙂

    8. Har vært i USA 4 ganger.. Men den største forskjellen er vel at amerikanerne er MYE flinkere til hilse på hverandre. Her i Norge er alle så sure og grinete hvis du skjønner 😉 Synes også at det var så rart at toalettene er så åpne, men grunnen er det at det er mye strengere med politiet i USA så derfor må dørene våre mer åpne sånn at det er lett for politiet og ja.

    9. Til info: «hey, how are you», er mer som «halla». Ingen bryr seg om svaret den andre gir, og man svarer som regel bare med «how are you», eller «good, how are you» – med mindre man kjenner hverandre og faktisk bryr seg altså.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg