Eie eller leie? Mine erfaringer

Når det kommer til å leie leilighet og eie hus vet jeg en god del ting. Jeg leide leilighet da jeg bodde i Oslo, og da jeg flyttet til Sandefjord kjøpte jeg hus sammen med Per Fredrik.

Det er mye jeg har lært på veien, og som jeg gjerne skulle ønske at noen hadde fortalt meg i forkant. Disse erfaringene og tipsene vil jeg nå dele med dere, da jeg vet mange av dere er i den alderen der dere står mellom å leie og kjøpe.


 

 – Leie – 

Positivt:

– Fritt. Når du leier har du som regel 3 måneders oppsigelsesfrist. Det vil si at du på tre måneder bare kan flytte ut, uten å tenke på salg av leilighet osv. 

– Om du ikke helt vet hvor du ønsker å bosette deg kan det være smart å leie. Da jeg bodde i Oslo i 2 år, bodde jeg hele tre forskjellige steder. Skal du flytte til en storby eller til en ny by er det smart å leie en periode først, for å se hvor du føler deg mest hjemme. I Oslo for eksempel er det veldig stor forskjell på å bo på Grunerløkka og Frogner. Begge er flotte steder, men også veldig forskjellige.  
 

Negativt:

– Veldig ofte har du ikke lov til å gjøre noen som helst endringer der du bor. I leiligheten jeg eide fikk jeg ikke engang lov til å slå inn en spiker til et bilde i veggen. Skap som også står i leie leiligheter må som regel stå der hele tiden, så om det er et stygt skap i leiligheten må du bare leve med det. 

– Du føler aldri noe eierskap til leiligheten du bor i. Eller, jeg gjorde i alle fall aldri det. Jeg følte aldri at stedet jeg bodde var mitt, og det er en litt kjip følelse. 

– Eie – 

Positivt: 

– Man kan bestemme alt selv. Om du vil male hele stuen en annen farge, gjør det! Det er ingen som bestemmer om hvordan du skal gjøre det med ting. 

– Man betaler ned på sitt eget lån, versus på leie der man betaler ned noen andre sitt huslån. 

– Du får som regel mer for penga, i og med at du betaler for ting selv. Når du leier tar som regel leietager en del av pengene til seg selv, og ikke bare nedbetaling av utgifter. 

Negativt: 

– Man har hele ansvaret selv. Om vaskemaskinen ryker, må man bruke egne penger på å fikse den. Når man leier så fikser den som eier leiligheten den, med mindre man har med egen vaskemaskin.

– Om du ikke liker stedet du bor, må du gå igjennom mye stress med å selge. Selger du før det første året har gått taper du også en del penger. 

– Du må enten ha 15% av kjøpssummen spart opp, eller så må du ha foreldre som kausjonister. Å spare opp selv til et stort boliglån tar veldig lang tid. Om du finner noen å kjøpe sammen med; kjæreste eller søsken kan det derimot være mye lettere å komme inn på boligmarkedet, da man er to om å spare opp nok til lånet. 

 

Håper disse tipsene hjelper dere som skal flytte ut hjemmefra, og leie / kjøpe et sted å bo! Bare å spørre i kommentarfeltet om det er noe dere lurer på, så skal jeg svare så godt jeg kan ☺️

 

5 kommentarer
    1. Går det ann å leie og så kan man kanskje kjøpe huset etterpå? Hvis de som eier vil selge
      Elsker bloggen din! ❤️

    2. Er det mer å betale på når man kjøper enn leier? Jeg syns det er svindyrt å leie selv om jeg kun har 4500 i mnd.. Må man betale noe på forhånd da man kjøper hus/leilighet? Føler det er mer fritt når man eier, selv om jeg ikke gjør det enda.
      Bloggen din er best, henter såå mye inspirasjon fra bloggen din!❤️

    3. Husk nye regler fra 2017. Man kan ikke låne mer enn 5ganger sin egen inntekt :-O hvis man har 3000.000kr i året, så kan man ikke låne mer enn 1,5. Resten må da evt være oppsparte midler.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg