Har bunaden blitt et symbol på penger?

Nå som 17 mai er i morgen, vil jeg ta opp et tema med dere, og det er om denne bunaden. Norges stolthet. Du finner vel ikke noe mer norsk enn bunaden. Men bruker vi den for tradisjon, eller har det å bruke bunad blitt et symbol på at man har penger?

Selv har jeg alltid lagt merke til at de litt mer fisefine jentene alltid skulle ha på seg bunaden, og ta gruppebilde sammen med hele gjengen de gjerne var på russebil med. Var det noen av jentene som ikke hadde på bunad, ble de stilt ytterst i bildet, og klippet vekk innen bildet havnet på facebook og instagram. Hadde man ikke på seg bunad på 17. mai var man ikke en “gjengen” eller “en av de rike”. 

Som de aller fleste vet koster en bunad alt ifra 20’000 til 80’000 kr. Noe jeg syns er helt hinsides mye penger å bruke på et plagg man kun bruker en gang i året. Greit at man har bunaden i mange år, men jeg syns fortsatt det er en hinsides høy sum av penger å bruke på et plagg. 

Enda verre er det når unge mennesker på 14-15 blir presset til å få bunad i konfirmasjonsgave, fordi alle vennene får det. Da må foreldrene pent stille opp med bunaden, hvis ikke får barnet dems høre det på 17. mai. Altså, hvor sykt er ikke det? Det er så langt ifra alle familier som har råd til å kjøpe bunad til barna sine. I tillegg vokser de fleste 14 åringer ut av bunaden sin, og ender til slutt opp med å måtte kjøpe en ny igjen når de blir voksne. 

Selv har jeg aldri eid en bunad, og har ingen planer om å eie en. Selv om hele familien min alltid har brukt bunad, har det rett og slett ikke vært noe for meg. Jeg syns bunaden er en fin ting, og den er et vakkert symbol på Norge. Men jeg føler at våres generasjon har feilet litt, og kun bruker den for å vise frem at man har penger. 

EDIT; dette innlegget er ikke ment for å sette et negativt syn på bunaden. Som jeg skrev rett ovenfor syns jeg den er et vakkert symbol på Norge, og jeg syns det er fantastisk at man bruker bunad. Men poenget med innlegget, er å ta vekk noe av presset mange føler med at man “må” ha bunad. 

 

Hva er dine tanker rundt bunaden?

133 kommentarer
  1. For min og mange andres del handler ikke bunad om penger i det hele tatt. Hvis jeg ikke hadde fått dertil konfirmasjonen min hadde jeg sikkert investert i det senere. Jeg bruker bunad fordi det er en flott tradisjon og fordi jeg vil vise andre hvor jeg er fra.:) men jeg skjønner selvfølgelig også at det kan handle om penger for noen, og det syntes jeg er trist.

  2. Har selv bunad, men skal ikke bruke den i år. Har heller ikke tenkt noe på at de som ikke har bunad ikke har rå eller blir litt på utsiden. Det er mange forskjellige grunner til at folk ikke har og bruker bunad, og det får være dems sak. Har ingen problemer med at folk ikke går i bunad 🙂
   Selvom jeg innrømmer at det føles rart å ikke bruke bunaden i morra når jeg har en.

  3. Der jeg bor på bygda har de fleste bunad. Det er ofte slik at de arver den i fra besteforeldre eller lignende, og man blir stolt når man kan få det til konfirmasjonenen. Mitt inntrykk er at folk som er opptatt av penger IKKE vil ha bunad, men heller bruke penger på ting de kan vise frem oftere. Personlig ELSKER jeg bunaden min! Jeg kunne sikkert ha solgt den og fått penger, men for meg har det en helt spesiell verdi å vite at dette plagget gikk oldemor med når hun var liten.
   PS: om bunaden ikke passer, så kjøper man som oftest ikke helt ny, bare syr den ut litt 😉 Håper du får en fin 17.mai!

  4. Hei, ser synspunktene dine, men jeg må si jeg aldri har opplevd noe av det du sier. Kanskje veldig forskjellig fra miljø til miljø og hvor i Norge man befinner seg. Jeg selv er så heldig, har en bunad jeg er kjempe stolt og glad for å få ha en. Det du sier om at man vokser jo som regel ut og må bytte etter noen år er veldig feil. Bunader kan både legges inn og ut(kanskje et problem om man går opp 100 kg) men for folk flest- lever bunaden så lenge en selv lever. Jeg tror fåtallet ser på det som et symbol for at de har penger..

  5. De fleste jenter vokser ikke sg etter de er 14 år og den kan sys ut , man trenger ikke kjøpe en ny. Ofte er det ikke slik at foreldre presser barna sine til å få bunad men de vil faktisk ha det.

  6. Hei Stina.
   Ja, bunad er et veldig dyrt plagg, men jeg har personlig aldri opplevd at det har vært et pengepress i bildet. Selv har jeg bunad. Var så heldig å arve en til konfirmasjonen min. Vi måtte legge litt penger i å sy den inn, men det var ingen ting i forhold til fullpris av en bunad. Det å sy om bunaden er et veldig godt alternativ som er mye billigere enn å kjøpe ny, om man skulle vokse litt. Alle har forskjellige syn på ting, men det er overraskende å høre om bunaden har blitt et symbol på penger!

  7. Jeg synes bunad er et fint plagg og har brukt det helt siden jeg var liten. Så for meg blir det tradisjon😃 Men jeg skjønner poenge ditt, er utrolig mange som velger å ha det fordi “alle har det” og da blir det ikke riktig.
   Ønsker deg en fin 17. Mai Stina 😃

  8. De aller fleste bunader kan både bli sydd ut og inn, opp og ned. Så det er nok få som kjøper helt ny. Men er enig i at det er et fryktelig press. Jeg selv fikk bunad til konfirmasjonen, men som i de aller fleste familier; så arvet jeg den. Så min tanke om bunader er at det er en verdifull drakt som blir arvet ned fra generasjon til generasjon.

  9. Jeg har aldri hørt om noen som har blitt klipt ut av et bilde eller blitt utfryst på 17. mai fordi de ikke har bunad. Man pleier som regel heller ikke kjøpe ny bunad, fordi den ikke passer. Det hadde vært sykt om alle skulle kjøpt flere bunader i livet, haha.
   Da jeg stod til konfirmasjon ville alle vennene mine som fikk bunad, ha den selv.

  10. Uenig, det er langt i fra et symbol på penger.
   Bunaden viser hvor en er fra i Norge og det representer Norge. Det er et superpent plagg som har med ens identitet å gjøre. Langt ifra det samme som å kjøpe en gucci veske.
   I mange tilfeller går bunad i arv- så da er det ikke snakk om penger.
   Desverre er det mange som kjøper en bunad fordi den er pen, ikke fordi den representerer en selv (om en fra Oslo kjøper Nordlands bunad blir det helt feil i mine øyne). Og det syntes jeg er kjipt.

  11. Her har vi en festdrakt som er etter min oldemor, som går litt rundt i familien. Men jeg har ikke slengt meg på bølgen og skaffet meg en bunad. Syns det koster så mye hvis man skal ha en ordentlig bunad som er fin. Og er heller ikke sånn at jeg må ha det. Men jeg ser på mange andre rundt meg. De spytter inn mange flere tusen i en bunad.

  12. Vell, bunaden min eies eller brukes ikke fordi den symboliserer noen som helst status, men fordi den er noe av det mest verdifulle jeg eier personlig og emosjonelt. Det er et symbol på noe tradisjonelt og personlig, og har en tilknytting til alle personer som bærer den. Jeg er så stolt av at får lov til å bære den, spesielt på en dag som nasjonaldagen. Ja, den koster penger, men det er fordi stoffet som brukes koster en formue, samt sølvet som hører med, og selvfølgelig at den er håndlagd, og derfor koster en del fordi noen skal gjøre alt arbeidet med å sy og brodere. Status, nei, da har man helt feil inntrykk og tankegang på hva en bunad og dens historie er. Den skal bæres med stolthet fordi den er våres, Norges, fantastiske nasjonaldrakt, ikke fordi den koster penger 🙂 Den varer hele livet ut, fordi den kan legges ut og inn både i bredde og lengde. Jeg er stolt eier av en bunad, og for meg er den hvert så mye mer enn valuta. En bunad kan bestilles mange år før man skal ha den ferdigsydd, så man kan betale litt og litt gjennom mange, mange år.
   Ha en fantastisk 17. mai Stina 🙂

  13. Seøv valgte jeg å ikke få bunad i konfirmasjonen min, men brukte heller ei festdrakt for 1000 kr. Jeg angrer som bare det!!
   For folk flest handler det ikke om penger, mange arver bunaden, får den i konfimasjons gave eller så et det mange som går for billigere alternativ som festdrakt eller kjoler.
   Ingen kjøper en ny, men syr inn å ut 😉

  14. Jeg valgte å få bunad som en del av konfirmasjonsgavene fordi jeg ville ha bunad. Som du sier er bunaden ett flott symbol på Norge, og da spesielt hvor du kommer fra siden de fleste velger bunad utifra hjemstedet sitt. Noen velger kanskje å få bunad for å vise at de har råd til det, men jeg tror de fleste kjøper bunad eller ønsker seg bunad av helt andre grunner.

  15. Hei Stina!😸
   Jeg har ikke noe i mot det du sier om bunaden, men jeg tenker på en litt annen måte.. Jeg elsker å gå i bunad, jeg føler meg så fin😍 Og jeg føler ikke at alle de som har bunad viser hvor rike de er, men jeg bare sier hva jeg mener😊
   Hilsen Marie😘

  16. Tror du er den eneste som tenker sånn!
   Bunad er fint, ja det er dyrt, men heller det enn en dyr designerveske …. Kremt
   Bunad syns inn og ut, kjøper ikke ny..?!

  17. Veldig enig med deg. Greit nok at den er laget for hånd i Norge osv for at den skal være “ekte”. Likevel er det ufattelig mye penger for et plagg! Andre land har også nasjonaldrakt. For eksempel kilten som også er laget for hånd, og som også har sølv som tilbehør. Til tross for det koster en kilt ikke i nærheten av like mye penger. Spør du meg har det blitt litt av et hysteri i Norge med bunaden og alle de som oppfører seg som bunad politiet. Kan tenke meg at husfliden og andre tilbydere av bunader tjener en god del. Tar dermed også litt avstand fra bunad griene rett og slett fordi det tar av litt. Hadde de vært billigere derimot hadde jeg nok hatt et annet syn!

  18. Jeg vet ikke om du er klar over det, men bunader går faktisk i arv. Min nordlandsbunad, overtok jeg etter mamma, fordi den ikke lenger passet henne. Og før det, var det mamma sin bestemor som hadde den.
   Bunad er jævli dyrt, ja, men mange av dem går i arv. Du som selv ikke har eid bunad, har lite peiling, det synes!

  19. Heisann!
   Jeg har bunad og synes det er et fantastisk plagg som viser identitet! Har aldri tenkt på vennene mine som ikke har bunad som fattigere, eller mindre verdt i jentegjengen. Det er tydelig at du har vokst opp i et dårlig miljø. Bunaden min er dyr, det er helt klart, men den er absolutt verdt det! Og hvis du deler opp summen på alle 17. Mai dager, konfirmasjoner og andre anledninger man ellers ville kjøpt seg en kjole tror jeg det i bunn å grunn kan gå opp i opp! 😉

  20. Bunad handler absolutt ikke om penger! Den handler om tradisjon og at det faktisk er Norges nasjonaldrakt. Ingen blir presset til å kjøpe seg bunad, noen vil ikke ha og noen vil. Dette om penger er bare i store byer som for eksempel Oslo.. På små plasser har alle bunad fordi det er en normal sak og tradisjon. Har du bunad selv? Hvis du ikke har det, har du faktisk ikke noe du skulle sakt for du aner ikke hvor spesiell og fin man føler seg i en bunad. Det er et plag man har resten av sitt liv, og det er det peneste plagget man har i skape.

  21. Hei, det kan jo hende at det varierer litt fra hvor til hvor. Men her jeg bor handler det ikke om penger i hvertfall. Jeg har aldri tenkt over at det kanskje er noen som gjør det for å vise at de har penger. Jeg har kun lyst på bunad pga at det er en litt spesiell ting, jeg synes det er litt ekstra stas å ta på meg noe jeg kun bruker noen får ganger i året. Da føler jeg meg litt ekstra fin i den, og selvfølgelig er det stas å kunne ha en bunad fra der du er oppvokst og hører til.
   Ha en fin 17. Mai Stina💗Liker bloggen din veldig godt.

  22. Delvis enig det du sier , Stina.
   Men man trenger aldri å kjøpe ny bunad, for det er bare å legge den ut
   Bunaden man får i konfirmasjonen kan man ha resten av livet 🙂

  23. Jeg har aldri opplevd noe fra dine synspunkter. Og man kan fint bruke bunad mer enn 1 dag I året.. Blant annet I bryllup, konfirmasjon, julaften, vitnemålsutdeling osv.. og det som er så fint med bunad er at de kan syes ut etterhvert som man vokser fordi det er så mye stoff. Har man først fått bunad så har man den for resten av livet og den kan fint gies videre til barn og barnebarn 😉 De fleste jenter er ferdig utvokst I høyden I konfirmasjonsalder så er gjerne derfor man får det I konfirmasjonsgave. Og det er så mye flottere å få en bunad I gave enn penger som man ofte sløser vekk på ting som man ofte ikke trenger.
   Syns du hele tiden er negativ til ting du ikke har som flere andre har / ting du ikke er enige I. Hvis du absolutt skal ha et så negativt syn på ting så kan du I det minste gjøre en ordentlig reasearch før du bruker usanne argumenter for å få fram poenget ditt.

  24. Selv har jeg alltid hatt bunad, men det har alltid vert en jeg har lånt eller mamma har hatt. Til konfirmasjonen min i år fikk jeg sydd om mormors audt agder bunad så nå er det den heg har. Jeg fikk bare nh skjorte og den vesten (oppluten)

  25. veldig enig med deg! jeg er den eneste av alle vennene mine som ikke har bunad, er ikke fordi jeg ikke har penger til det.. men er jo sånn det ser ut, veldig kjipt! jeg synes bare ikke bunad er fint

  26. Når jeg var yngre, må ha vært i slutten av barneskolen eller starten av ungdomsskolen syns jeg det var flaut å gå i bunad. Jeg syns det var skikkelig stygt! Nå per dags dato elsker jeg bunad og syns plagget er fantastisk. Har arvet telemarksbunad sydd av bestemoren min. Det er et plagg jeg er super stolt av å eie!

  27. Unnskyld meg Stina men her synests jeg du har misforstått en del! Greitt nok at bunad er et dyrt plagg men altså å si at vi bruker de kun for å få status som rike blir helt feil i mine øyne! Bunad er norges tradisjonsplagg og det har vert en tradisjon for både jenter og gutter å få bunad til konfirmasjonen siden flere hundre år tilbake i tid! Når du sier dette kjenner jeg at jeg blir rimelig frustrert å tenker hvordan er miljøet der du bor?! De kan ikke vere bra visst det er son som du framstiller det! En bunad er et plagg man bruker for å feire Norge, det er et norskt plagg som har godt i generasjoner i århundre! Selv om du kanskje bare bruker den en gang i året er det et plagg som er med dei livet ut og som kan gå i arv til de som kommer etter deg! Ånei du vokser ikke ut av den bunaden du får til konfirmasjonen for den er sydd slik at du bare kan sy den ut dersom det trengst, altså du kan både gjøre den lengre og breere. En bunad trenger heller ikke å vere så dyr som du skal ha de til! De meste sølvet som hører til FÅR du av faddrene dine, familie eller venner både til dåpen og bursdager fram mot konfirmasjonen, da er sølvet i boks. Så er det selve bunaden, som heller ikke trenger å koste så mye. Det finnes forskjellige bunader og forskjellige deler til bunaden, noen er dyrere en andre men ikke på den måten at de ser ut som om du er fattig visst du velger de “billigere” alternativet! Du kan til å me kjøpe bunad på europris for under tusen lappen! Det at du sier at bunaden er et symbol på penger blir jeg rett og slett rasende av! Det er de ikke!
   Jeg kunne ha skrevet sååå mange flere argumenter men ja… Jeg velger å stoppe her før jeg trykker hul i IPaden!😂 Men ja dette var min mening å de var absolutt ikke ment noe frekt mot din mening men jeg bare kjente at jeg virkelig ikke var enig i de du skrev her! Men nå for jeg avslutte… Elsker bloggen din å håper du får en fin 17. mai❤️ Me bunad eller ikke💕🇳🇴

  28. Jeg er helt enig med deg!
   Jeg ble konfirmert i år, og jeg fikk ikke bunad til konfirmasjonen min. Rett før konfirmasjonen ble det mye snakk på skolen om hvordan bunad man skulle ha. Jeg ble ofte utenfor i disse samtalene siden at jeg ikke skulle ha bunad. I tillegg var det flere som spurte: “Hvorfor skal ikke du ha bunad, er familien din fattig?”
   På selve konfirmasjonsdagen var jeg ikke med på noen av gruppebildene, jeg fikk ikke være med, fordi de andre skulle ta bunadsselfie!
   Jeg har følt et stort press rundt dette med bunad. Jeg var den eneste av jentene på trinnet mitt (ca. 75 jenter) som ikke skulle ha bunad. Familien min er ikke fattig, men jeg ville ikke ha bunad. Jeg ville bruke pengene på mer fornuftige ting, som for eksempel lappen. Bunad er et plagg man bruker EN gang i året, jeg ser ikke vitsen i å investere 20 000- 80 000 kr på det.
   I mitt miljø er bunad blitt et symbol på penger og høy status, dette er utrolig trist. Man skal ikke bruke bunad for å vise frem hvor “rik” man er!
   Jeg er helt enig med deg Stina. PS: Du er super pen! Kunne ønske jeg hadde sett ut som deg!
   Med vennlig hilsen Tiril 14 år

  29. Det handler ikke om penger, men om stolthet. Dessuten det er en norsk tradisjon å gå med bunad på 17. Mai. Det hørest ut at du synest bunad handler om penger, men der tar du en grundig feil.

  30. Jeg hadde ikke lyst på bunad til min konfirmasjon, men mamma ønsket så gjerne at jeg skulle ha det, så da ble det sånn. Jeg satte ikke så mye pris på det der og da, men GUD så glad jeg er for det i dag! Det er jo ikke noe jeg hadde tatt meg råd til å kjøpe selv senere, så er veldig takknemlig for at jeg ble “presset” til det. Og for meg og de jeg kjenner har det aldri vært et symbol på penger. Det er en utrolig koselig ting å ha, spesielt på 17. mai!

  31. Jeg er født og oppvokst i Bærum, men kan fortsatt ikke kjenne meg igjen i det du skriver. Bunad for meg og min fisefine “russegjeng” betyr stolthet. Jeg føler meg aldri finere enn når jeg går i bunad, for den viser hvor slekten min er fra og den er én av de få tingene vi nordmenn bruker som har betydd noe for Norge i lang tid bakover. Det er lite vi ellers bruker i hverdagen som man kan se så lagt tilbake på som selve bunaden. Jeg vet ikke hva slags miljø du er oppvokst i, men i min russegjeng kunne jentene uten bunad stå midt i bildet uten problem. Jeg tror det er få som gjør slik du skriver, og det virker som fler i kommentarfeltet er enige med meg, virker ihvertfall sånn. Mange som ikke har råd til bunad kjøper jo også festdrakt, som er nesten prikk lik bunaden, men koster 2-3000 kr. Det beviser jo bare at det er stoltheten over plagget, og det å være plagget som betyr noe, og ikke prisen.
   Bunad er best <3

  32. Ganske enig i det her. Skulle gjerne hatt bunad, men familien min hadde ikke råd til det når jeg ble konfirmert, og bunad er ikke noe jeg har råd til selv nå. Føler ikke at jeg blir ekskludert, men er ganske kjipt å være “den eneste” som ikke har bunad, også alt stresset med å finne noe annet å ha på seg på nasjonaldagen… Men en dag, om jeg plutselig skulle ha 40 000 til overs, da skulle jeg investert i en.

  33. Haha hva søren ?? Aldrig tenkt på beltestakken min som en pengesum. Men fordi jeg er stolt av den og elsker den. Og bruker den mer enn 1 gang i året! Enten e du bitter for du var en av de som ikke hadde budnad.. eller så ville du bare ikke ha… men virker jo ut som du vil ha en da.
   Men ta heller opp de som kjøper seg dyre vesker , dyre klær for å passe inn, har du ikke de rette sårr du utstøtt.. mrn en bunad ?? Hmm

  34. Jeg vil si jeg er litt uenig med deg Stina. Jeg har aldri opplevd at det å ha bunad er et symbol på penger. Jeg er 2 år yngre enn deg og det har aldri falt meg inn at det er sånn fordi jeg aldri har lagt merke til at det er forskjell på de som har og ikke har. Jeg har selv en bunad som jeg er utrolig stolt over å ha. Min mor sydde den for hånd til min konfirmasjon fordi det var det jeg ønsket meg mest. Jeg synes det er fint å hvis hvor jeg stammer fra via bunaden på 17 mai. I min vennegjeng er det flere som ikke har bunad, og de har heller ikke lyst på en om de har råd eller ikke. Og det synes jeg er helt greit. Jeg har aldri sett ned på de som ikke har bunad på 17 mai, jeg synes det er helt i orden at folk går med det de vil.
   Hvis det er sånn som du sier i innlegget ditt i enkelte tilfeller så synes jeg det er veldig trist. Får håpe det i såfall er et fåtall 🙂 synes absolutt ikke man skal velge bunad kun fordi man har penger til det..
   Håper du får en fin feiring 🙂

  35. Jeg brukte bunad i konfirmasjonen og andre større anledninger og det var IKKE på grunn av status. Status bryr jeg meg ikke noe om, men brukte det på grunn av tradisjon. Å bruke bunad handler ikke bare om penger og status, men jeg brukte bunad før i tiden på grunn av tradisjon. Jeg fikk bunad i konfirmasjonsgave og nei vi er ingen snobbefamilie eller noe i den duren, men foreldrene mine ønsket å gi meg bunad og jeg synes bunader er fine. Nå bruker jeg ikke bunad lenger for jeg feirer ikke så mye for tiden, hverken 17.mai eller andre ting og vil helst slippe å bruke bunaden mer fordi det mye styr å ha den på seg. Jeg foretrekker i voksen alder å bruke noe enklere.
   Til tross for at jeg fikk bunad i konfirmasjonsgave og likte å bruke den i diverse anledninger som yngre, vil jeg understreke at jeg kommer ikke fra en snobbefamilie. Jeg kommer fra en tradisjonellfamilie og noen tradisjoner er viktig å ta vare på. Jeg brukte bunaden i mange år og jeg har den fortsatt den dag i dag, og den tiden jeg brukte den, var det ikke pga penger eller status. Det bryr jeg meg veldig lite om. Men brukte det av tradisjon og hva er galt med tradisjoner?
   Dagens ungdom tror alt dreier seg om penger og status, men det er det ikke nødvendigvis ikke, og slik var det ikke for min del.

  36. Du vokser ikke ut av bunaden din, da den er laget slik at du kan legge den ut i bredden og ned i lengden. Viss du mot formodning ikke passer bunaden lengre, la oss si ved vesten (øvre del), så bytter du BARE den og ingenting annet. Der er ikke et økonomisk pengesluk slik som du fremstiller det. Om noen ikke ønsker bunad, så et det helt greit, da er det jo bare å si det. Forståelig at kanskje ikke alle har råd til bunad, men da fins det også festdrakter som er vel så fine for rundt 2000 kr. Festdrakter er et godt alternativ dersom man ønsker bunad men ikke har råd. Min bunad kostet vel 45 000 ferdig, inkludert skjorte og cape + 8000 i sølv. Mye penger, ja. Dette er dog noe mamma og pappa har spart til for meg siden jeg var liten, og om jeg ikke ønsket bunad ville jeg få pengene ved en senere anledning. Bunaden er derimot, i mine øyne, verdt mye mer enn 53000 kr. Det er det fineste plagget jeg eier, jeg er stolt av den og jeg kommer til å ha glede av den resten av livet, i tillegg vil den kanskje glede noen andre etter meg. La oss si jeg bruker bunaden hver 17 mai i 50 år, da koster den meg 1060 kr i året – noe folk gjerne bruker på en ny kjole til samme anledning, hvert eneste år.

  37. Eg fikk bunaden min til konfirmasjonen for 7 år siden, og har ikjke gjort nåke med den siden. ingen av venninnene mine har heller gjort nåke med den. Klart den er strammere no enn for 7 år siden, men den blir som oftest laga litt romslig til konfirmasjonen 🙂 Bunad er ikkje eit symbol på penger, men ein fin tradisjon. Eg bruker og gjerne bunaden andre dagar enn 17.mai.

  38. I mange familier er da faktisk tradisjon at jentene får bunad i konfirmasjons gave. Selvsakt er det et dyrt plagg, men et veldig fint et. Å bruke 20000 eller 80000 på bunad, er det samme som å bruke 20000 eller 80000 kr på ein stygg design veske!!!

  39. Jeg synes du har litt rett!!
   Jeg eier ikke en bunad, og har heller aldri helt hatt råd til å få en. Jeg dro ikke på skoleavslutningen på vg3 fordi jeg ikke hadde bunad og jeg skammet meg over det. Jeg sliter fortsatt med det i dag, men samtidig synes jeg virkelig ikke at det er verdt så mange tusen kroner…. Så det er lett for dem som ikke har lyst på/ikke har råd/ikke har familie kan føle at det dreier seg om penger – men for dem det er en selvfølge å ha bunad er selvfølgelig stolte av dem, men jeg synes lett at presset kommer for oss andre. Og du er ikke alene om den tanken!!! Jeg tenker så ofte på det. Jeg hatet konfirmasjonen på grunn av det osv. Leste litt av kommentarene her, men de som har bunad forstår det ikke føler jeg… De klarer ikke å sette seg inn i den situasjonen, men det er et villt press vil jeg si!!
   Ønsker deg en riktig fin 17 mai <3

  40. Her hvor jeg bor er det ikke noe problem tror jeg. Jeg har ikke lagt merke til det ivertfall. Jeg er 12år og går I 6.klasse og de fleste i klassen min bruker ikke bunad men bare vanlige pen klær.

  41. Ser poenget ditt, men man må faktisk ikke kjøpe ny bunad etter konfirmasjon siden de som oftest kan syes ut og derfor passe hele livet. I min familie arver vi bunadene ned i generasjoner, så vi bruker heller ikke penger på å kjøpe nye til hver person som dukker opp. Den eldste bunaden vi har nå som er i bruk er over 150 år gammel. Det er MYE kulere enn å kjøpe en ny.

  42. Her må jeg si meg uenig med deg. Har aldri hørt noe om at bunad er et symbol på penger, og i venninnegjengen min er det flere som ikke har bunad – de blir aldri stilt på siden. Man har ikke på seg bunad for å flashe at man har penger, man har det på seg fordi det er en av Norges fineste klesplagg, og selvsagt bruker man den på nasjonaldagen til Norge.
   Bunad er Norges nasjonaldrakt/folkedrakt, akkurat slik som Sverige har sine folkedrakter og India har sine folkedrakter. Det er, på en måte, et symbol på landet man er fra, ikke et symbol på penger.
   Bare for å legge til en siste bit; veldig trist dersom bunad har blitt et symbol på penger, og at 14-15 åringer blir presset til det..
   Ha en fin feiring i morgen! 🙂

  43. Jeg hadde selv valget mellom å få bunad til min konfirmasjon eller pengene drakten ville ha kostet. Jeg var fast bestemt på at jeg ville ha bunad, og opplevde det ikke som et press i det hele tatt. Er faktisk veldig få av mine venner som har bunad. Greit at du synes det er mye penger å bruke på en drakt, men det må være et valg man gjør uten at man skal få høre at det er et riktig valg eller at det er et helt dumt valg. Bunad er noe man har hele livet, vokser du fra en bunad må du vokse helt enormt mye – for en bunad er et plagg man kan sy opp, ned, ut og inn!
   Jeg skjønner og forstår hva du prøver å få frem, men ikke alle vennegjenger er slik du forklarer i dette innlegget OG at vår generasjon kun ønsker å eie en bunad pga. statusen som følger med blir helt feil å si. Jeg tenkte ikke på det i det hele tatt da jeg var 14/15 og tok dette valget. Jeg ønsket meg bunad fordi jeg er stolt av hvor jeg kommer fra og ikke minst fordi jeg synes det er fint!

  44. Det kan godt være at noen bruker bunad som et symbol på status og penger, men det er ikke noe jeg har opplevd. Bunaden min er noe av det fineste, om ikke det fineste jeg eier. Jeg elsker den virkelig, og bruker den i både konfirmasjoner, bryllup, og jul i tillegg til 17. Mai. Alle jeg kjenner har bunad fordi de selv synes det er kjempe fint. Noen har arvet andre har fått. Jeg synes allikevel at viss det er slik at noen føler seg utenfor og blir behandlet annerledes om de ikke har bunad så er det helt grusomt og feil på så mange måter. Men jeg tror ikke at majoriteten av dem som har bunad ser på det som et symbol på penger.

  45. Selv om jeg har bunad betyr det ikke at jeg bruker det fordi familien min har penger. Vi kjøpte en på Finn til konfirmasjonen min. Er veldig enig i at det er dyrt, men det betyr ikke at jeg vill rakke ned på andre som ikke har det.

  46. Der jeg bor er det motsatt, ved Østlandet. Ingen bruker bunad, ikke jeg heller men neste år må jeg på grunn av konfirmasjon men da arver jeg en fin blå bunad som søstera, moren og bestemor har brukt

  47. Aner ikke hva andre her har kommentert, men du vet at man legger opp og inn MYE på bunaden, og derfor har man den ene bunaden hele livet? Så nei, 14 åringe Line trenger ikke kjøpe ny bunad når hun er 30 😉

  48. Det kan godt være at noen ser på bunad som “status”, men jeg tror det er fåtallet. Jeg elsker bunaden min. Jeg syns den er kjempefin og jeg er stolt av å vise hvor jeg kommer fra. I tillegg har den en helt spesiell verdi for min del fordi den er arvet – og de eldste delene er over 100 år gamle. Kunne ikke funnet på å selge den for penger! Tror for de fleste at det er vanlig at bunader går i arv. Man trenger heller ikke å kjøpe ny om den er for liten, man bare legger de ut litt 🙂 De blir som regel laget slik at man kan sy den ut etterhvert som kroppen endrer seg. 😉

  49. Jeg synes bunad er veldig fint. Er 16 åt, og nesten alle på trinnet/i klassen har bunad. Mange fikk den for mange år siden. Jeg får ikke bunad før jeg slutter å vokse slik at jeg slipper å kjøpe ny hvert år. Har ikke noen problemer selv med å ikke ha bunad, selv om jeg gleder meg tiø jeg får min egen.

  50. Selv bruker jeg bunad, fordi jeg synes det er fint og typisk norsk. Jeg bor i ei lita bygd der det ikke er så mye kjøpepress eller lignende av store slag, men jeg kan godt tro at kan bli en vanskeligere situasjon på større steder/byer… Selv har jeg aldri tenkt over at noen kanskje ser på det som et symbol på penger…

  51. Jeg har hatt bunaden min i 10 år nå, og den er like fin som da jeg fikk den. For min del har det aldri handlet om penger, og det er heller ikke en tradisjon i familien min. Jeg ønsket meg selv bunad til konfirmasjon, og flere medlemmer i familien spleiset på denne. Ja, de er dyre men man har den resten av livet. Min er laget slik at den kan sys både ut og inn dersom kroppen min skulle endre seg.
   Jeg valgte bunad fordi jeg syns det er utrolig fint! I tilleg viser det hvor man kommer fra/slekter fra, som jeg syns er kult. Ja, jeg bruker den kun på 17 mai, barndåp, konfirmasjon og evt. bryllup (digg å slippe å tenke på hva man skal ha på seg!) men til gjengjeld føler jeg meg utrolig fin og flott 🙂
   Det var veldig mange som ikke ønsket bunad da jeg konfirmerte meg, og har hørt gjennom min kusine at det var mange som lot vær i år og. Det er jo helt opp til hver enkelt.

  52. Ehh, virker mer som om du prøver å lage en problemstilling ut av ingenting her. Jeg føler det absolutt ikke sånn, selv om jeg ikke er i besittelse av en bunad, og har aldri vært borti noen andre som er enig med deg heller.

  53. Har dere virkelig det slikt i Oslo og nede på sørlandet? For et press! Er overhodet ikke slikt her i nord.
   Men man bruker ikke bunaden bare 1 gang i året da, sålangt bare i år har jeg brukt den i 2 konfirmasjoner, 1 bryllup og 1 barndåp 🙂 også brukes den imorgen også.

  54. Det er synd og trist at dere ser så negativt på oss som har bunad og som bærer den av tradisjon og ikke pga penger og status:/

  55. Jeg har bunad og jeg er veldig fornøyd med den, men det er ikke sånn at jeg ikke er med de som ikke har bunad. Blandt mine venner er det litt mindre enn flertallet som har bunad og det er ikke noe sånn at de som ikke har bunad ikke blir inkludert. Jeg er ikke konfirmert enda (skal konfirmere meg neste år) så den bunaden jeg har må er ikke noe konfirmasjonsgave. Jeg har en bunad som er 100 år gammel og den har blitt brukt av mange i og rundt min familie. Jeg bruker den fordi jeg synes at den er fin, men fremst fordi det er veldig koselig å ha en bunad som bestemor brukte når hun var liten, og som har ligget i familien i mange år.
   Jeg ønsker meg bunad til konfirmasjonen min, ikke fordi at jeg skal bruke den som et tegn på at jeg liksom er rik. Nei, jeg ønsker meg bunad fordi der er et koselig plagg som man bruker noen ganger i året. Det er et plagg som jeg kan bruke lenge. Men hvis den blir for liten kan barna, barnebarna, oldebarna, tipp oldebarna osv. bruke den.
   Ønsker deg en god 17.mai Stina, du er veldig flink og jeg elsker innlegg som det her.❤️❤️

  56. Synes dette blei litt dumt skrevet! Bunad er ikke et symbol på penger!
   Man bruker ikke bare bunaden på 17 mai, men også i bryllup, barnedåp, konfirmasjon og slike ting. Så nei, jeg skjønner ikke tanke gangen din i dette innlegget, sorry😊

  57. Jeg må si meg uenig med deg her, Stina. Bunaden er ikke noe bevis på penger. Jeg selv har ikke så mye penger men skal ha bunad uansett. Det er verken press eller tvang rundt dette med bunad, det er bare at man selv synes den er fin.

  58. Jeg har festdrakt som er en veldig mye billigere versjon av bunad og jeg synest at man først skal kjøpe seg en bunad bør man vere ferdig utvokst så man ikke vokser ut av den og må kjøpe ny nesten før man får brukt den.
   Ha en fin 17. Mai Stina

  59. Jeg selv har aldri tenkt på at bunad er et symbol på penger, men heller tenkt på at det er fint og en tradisjon. Jeg bor på Hosle og Har aldri tenkt på penger. Jeg vet at bunaden er VELDIG dyr, men jaja sån har det alltid hvert

  60. Jeg arvet min bunad av min grandtante, som fikk den til konfirmasjonen hennes. Altså minst 60 år gammel bunad, vet du hva? Den er like fin! Bunad er et symbol på tilhørighet. Men også penger! Jeg syns synd på deg, virkelig synd på deg. Vet du hvorfor? Den følsen å ha på seg et så pent plagg, er helt fantastisk. Du bruker den ikke en gang i året, hva med konfirmasjon, barnedåp, bryllup og julaften? Bare fordi du var så dum den gangen at du ikke ville ha bunad, trenger du ikke å “kjefte” og reflektere over dette temaet, bunad er det samme som å kjøpe en dyr veske. Du legger penger i noe du mener er verdt det.

  61. Synes bunad er noe av det peneste man kan ha på seg! Føler selv en ordentlig stolthetsfølelse av å ha den på meg og leter gjerne etter fler arrangementer hvor man kan bruke den! Selv gikk jeg i konfirmasjon på gudstjeneste hele 4 ganger i fjor i tillegg til én barnedåp og på 17.mai:) Vil påstå at det i såfall må være et fåtall av mennesker som kjøper plagget kun fordi de føler et press, eller fordi det skal “vise status”.

  62. Jeg syns du setter det veldig på spissen, og er ikke mye som stemmer. Når du får bunad til konfirmasjonen, så får man lagt inn ekstra stoff til både høyde og bredde – så du trenger ikke kjøpe en ny etter bare noen år. Du kan ha den til du er gammel og grå, og den kan gå i arv. Ja, det er som regel bare en gang i året man er “sikret” å bruke den, men den er også gull verdt i bla. bryllup, dåp og andres konfirmasjoner. Selv bruker jeg den også på julaften. Har aldri sett på det som noe status, men som et flott klesplagg som er norskt og holder i mange år! Syns du har et litt snevert syn på det 🙂

  63. Er du helt tom i hodet? Bunaden er ett nasjonalplagg som så absolutt kan brukes mer enn 1 gang i året. Brylluper, begravelser og konfirmasjoner er hendelser en bunad gjerne kan brukes til. De aller fleste får bunaden sin som en gave til konfirmasjon gjerne brodert av familie. Isteden for å få 20-40 K av mor og/eller far får man da denne bunaden. Så hvordan kan det være mer materialistisk og overfladisk enn en stor pengesjekk? Når man dør går den videre i arv, så jeg forstår ikke argumentene dine.

  64. har ikke lagt merke til før at d uhar en liten føflekk på kinnet! syntes det er utrolig pent med sånne småting som gjør nettop deg til deg, det gjør deg ekstra vakker <3

  65. Jeg fikk min bunad litt før konfirmasjonen. Den er arvet, og DET er det flotteste med den. Vesten har mamma hatt, og blitt for liten til, stakken hadde min tante hatt. Først lånte jeg sølv av mormor, så fikk jeg litt etter litt det selv. Å kjøpe helt ny bunad hadde ikke mine foreldre hatt råd til da. Min bunad passer dessverre ikke lenger, men jeg har den i skapet. Til mine døtre blir større ☺

  66. Hei
   Er veldig enig i dette innlegget! I dag handler det ofte om å vise hvor rik man er. Har man ikke bunad blir man sett på som fattig og mindreverdig. Jeg har heller aldri eid en bunad og har ikke lyst heller, syns det er drøyt å betale så mye penger på et plagg.

  67. Hei.
   Dette ble litt feil. Jeg var konfirmant i fjor og fikk spørsmål av foreldrene mine om jeg ville ha det. Jeg ville ha det. Da var det gave av mamma og pappa. Har det ikke fordi alle andre har det, men fordi jeg liker det. Jeg bruker den også oftere enn 17.mai. I år skal jeg bruke den fire ganger denne våren. 17.mai, 2 konfirmasjoner og vitnemålsutdelingen.
   Når min bunad en dag blir for liten skal den sys ut. Bunader er lagd så det skal være mulig. Den kan også slippes mere ned om jeg blir lenger.

  68. Jeg synes faktisk helt ærlig at bunad er noe tull, det finnes MYE finere kjoler enn deg til under 1000kr. Skjønner ikke hvorfor man da skal bruke penger på en bunad bare fordi det er en tradisjon i Norge, det er nesten det samme som å bruke mellom
   20 000 og 80 000 på julegaver!
   (Vær så snill og vær voksen å la meg få dele meningen min uten at jeg får mye hate)

  69. Både enig og uenig med innlegget ditt.
   Jeg ble konfirmert i 1986 og var en av veldig få som ikke hadde bunad, pga vi ikke hadde penger til det. Følte meg veldig utenfor.
   Som voksen fikk jeg kjøpt meg en brukt bunad. Har aldri følt meg så fin, som da jeg fikk på meg bunad. Spesielt siden jeg fikk bunad fra min barndoms landsdel og bodde på en annen del av landet.
   I år er første året jeg ikke har på meg bunad 17. mai, på 20 år. Det føles trist, men den er dessverre blitt for liten og er sydd ut det den kan syes ut. Nå skal den selges og jeg skal, som 44 åring for første gang kjøpe meg ny og tilpasset bunad. Elsker bunad.

  70. Bunad er ikke en lang tradisjon.Folkedrakter var mye enklere.
   Bunad koster vel penger, arv er jo også?penger eller verdi.. kommer jo ikke fra ingenting..

  71. Bunaden har alltid vært et symbol på hvor mye penger en har. Tenk bare på alle sølyene, og knappene i herrebunaden. Et eksempel er alle vestene og jakkene i herrebunaden, då blir det plass til flere dyre knapper (før var knappene ofte mynter), så jo flere vester og jakker en hadde des rikere var en… far min har 5, 5 jakker i regnværet på Vestlandet…

  72. Bunad slik vi kjenner den i dag ble konstruert på begynnelsen av 1900-tallet og er et resultat av nasjonalromantikken fra denne tiden. Ja, noen ble inspiret av gamle regionale drakter, mens noen var nykonstruksjoner. Når folk snakker om tradisjon flere hundre år tilbake i tid er det bare tull. Morer meg stort når jeg ser alle som kler seg ut som bønner på nasjonaldagen vår. Hilsen bonde 🙂

  73. Bunad er en fin ting. Sparer selv.
   Ja, det er svindyrt. Men er det egentlig dyrt?
   I forhold til hva mange bruker i dag på klær vært år, for en dag. Så tror jeg man kommet billigere ut av det til slutt.
   For min del vil jeg påstå at vesker til samme sum eller mer, større pupper eller lepper er en dårligere investering….

  74. Du skriver at man uansett må kjøpe ny bunad, siden man får den da man er rundt 14 år gammel, men man trenger kun å legge den ut, noe som koster rundt 500 kr. Det vil si at man har bunaden til evig tid om man passer på den! Om du regner sammen hva du burker på kjoler til 17 mai (noe de fleste kjøper ny av hvert år) , så er ikke denne bunaden så dyr alikevel.

  75. Da jeg skulle konfirmeres fikk jeg velge om jeg ville ha bunad eller penger. Jeg valgte da bunad fordi jeg syns det er et fint plagg og at det symboliserer hvor i Rogaland jeg er fra. Jeg har en hvit jærbunad som betyr at jeg er fra Jæren. Jeg bærer IKKE bunaden for å vise status på penger, for noe rik er jeg ikke. Jeg liker å vise frem bunaden fordi jeg er stolt av den. Jada, jeg er ening i at den er dyr, min bunad kostet 23 000 med gullet som er med. Men dette var noe mine foreldre hadde spart til da di fikk meg, det var derfor jeg fikk velge penger eller bunad.
   Å vise frem bunad for å vise at folk har penger blir rett og slett for dumt syns jeg.

  76. blir så sint når folk sier… de fineste jentene har på seg bunad.. bare tull. hva tid ble dette om skjønnhet liksom? jeg synes bunad er en fin ting, men drøy sum… hvorfor ikke heller bruke det på noe nyttig for framtiden 🙂

  77. Hei Stina! Jeg ville bare informere om en ting, det er aldri noen som vokser ut av bunaden sin, den blir laget til å sys ut når du blir voksen, det er jo ingen som kjøper to☺️ Dette kunne du kanskje ha sjekket opp😉

  78. Det er ikke ofte jeg kommenterer på blogger men dette synes jeg ble litt teit. Bunaden er laget på en måte som tillater deg å både sy den inn/ut og opp/ned så at du må kjøpe ny som voksen er tull. Og det at det er et symbol på penger er jeg helt uenig i, de fleste folk som velger å ikke få bunad til konfirmasjonen fordi de heller vil ha pengene. Du burde prøve å se temaet du tar opp og debatten du prøver å lage fra begge sider.

  79. Jeg vil langt ifra si at bunaden er ett symbol på penger. Det er veldig sjeldent at jenter vokser ut av bunaden sin som de får til konfirmasjonen, og langt ifra noe de blir presset til å få! Dessuten er dette dyre plagget laget for å vare, mye fordi det er noe man invisterer masse penger i! De aller, aller fleste bunader går an å forandre størrelsen på, er det noe de må gjøre med den ved siden av det, er det restaurering.
   Bunaden er en nasjonaldrakt, og ofte er store deler av den sydd for hånd. Det krever fryktelig mye tid, så om alle bunadsyerne skulle tatt timebetaling, og det de virkelig var verdt, hadde ingen hatt råd til bunad i det hele tatt! Kun broderiet på skjorten kan ta flere uker, og da sitter flere syerne igjen med så lite som 5kr timen om den summen de tok for arbeidet hadde vært timebetaling.
   Den er ikke et symbol på penger, men et symbol på tradisjoner, det norske folk, håndarbeid og ikke minst landet vårt! Jeg syns heller vi burde sette pris på de som sitter i ukesvis og jobber med disse vakre draktene, som ikke tener en krone på det, men fordi de vil føre tradisjonene videre.

  80. Tror kanskje ikke du vet så alt for mye om bunaden når du sier at de fleste vokser ut av den, og at det er et symbol på rikdom.. Jeg for min del har arvet bunaden min etter min mor, som tidligere arvet den av sin mor, altså min bestemor osv.. Bunaden er veldig ofte arvegods.. Ja bunaden koster mye penger om man skal kjøpe den ny, og i mange tilfeller får konfirmanter osv. Bunaden ny.. Men om vi setter prisen på en bunad i sammenheng med eks kjolene en person som ikke har bunad skal kjøpe, så blir prisen på alle kjolene ganske høy i løpet av et liv.. Ser man det slik blir det kanskje ikke så stor forskjell på prisen. Du kan komme i samme bunaden på forskjellige tilstelninger, men ikke samme kjolen. Og det med at man vokser ut av bunaden er egentlig bare tull, bunaden kan syes ut og inn i bredden, og lengden kan også justeres..

  81. Nei nå må du slutte å generalisere her. Du har, etter min mening, ikke nok grunnlag for å si at bunad har blitt et symbol for penger. Dessuten drøfter du bare fra en synsvinkel. Etter som vi i Norge tjener mer enn noen gang, har flere rå til å ta opp lån for å kjøpe en bunad, eller kjøpe bunad for egne penger.
   At disse jentene tok bort de som ikke hadde bunad fra bildet før det ble lagt ut på sosiale medier handler jo om “mobbing” eller dårlig oppførsel. Jeg kan ikke tro at de gjorde det, ene og alene, KUN for å vise at de hadde dyre bunader. Det er jo ingen voksene som holder på slik. Jeg tror disse jentene ikke helt visste hva de gjorde, og at handlingene var preget av deres unge alder. Dersom du skal skrive et slikt innlegg bør du kunne presisere at bunad har blitt et symbol for penger blant unge jenter.
   Bunad er dyrt fordi det er håndlagd, og det er mye arbeid å sy en hel bunad. Dessuten er tekstilen spesiallaget. Så tilslutt vil jeg bare nevne at bunad er et plagg som ikke faller i verdi før det har gått flere år. Tror vi heller bør sette fokus på de virkelige luksusvarene som f.eks. Ipone eller bil…

  82. Jeg skjøner hva du mener men jeg syns absolutt ikke at bunad er et symbol på penger. Jeg bruker bunad forde de er et kjempe fint klesplagg og det er jo trossalt norges nasjonaldrakt. De går ofte i arv å da betaler du ikke for det. Om du vokser ut an bunaden din så er det faktisk bare til å sy den ut…. (bare min mening)
   Håper du har hatt en superfin 17.mai<3

  83. Hei og gratulerer med dagen!
   Jeg var barn på 70-tallet og tenåring på 80-tallet i Oslo sentrum og Oslo vest. Bunad var SÅ UT! Det var det bare “bønder”/”folk på landet” som gikk med. Det var nesten litt synd på de 2 jentene som konfirmerte seg i bunad. Selv hadde jeg en fortryllende kjole fra Laura Ashley. Den var så vakker at jeg har spart på den 🙂 (Jeg vet ikke hvoe Lulla vokste opp, men i mitt miljø var det ingen som savnet en bunad).
   Så kom OL på Lillehammer i 1994, og etter dette ble vi voldsomt nasjonalromantiske. Inn i motebildet blant “fiffen” kom beltestakken, – eller “Oslo 3-bunaden”, som den raskt ble døpt. Alle fine fruer i 2. Etage på Continental eller på Grand Hotel bar den bunaden på 17. mai. Også min mor. (Selv syntes jeg den greia var så flau, at jeg aldri har villet låne den).
   Etter dette (1994) ble det kult med bunad igjen, og omsider fulgte mennene etter.
   Sånn rundt 1997 begynte jeg selv å bli påvirket – bunad var jo faktisk ganske fint. Jeg har ikke har hatt råd eller prioritert å kjøpe selv, men har vært så heldig å få låne den vakre men enkle festbunaden til Østfold av en slektning både på 17. mai og i bryllup.
   Det eneste som irriterer meg litt er at bunaden for ca. 20 år siden plutselig ble et statussymbol for noen som langt fra hadde tilknytning til stakken de bar. Og jeg blir veldig provosert over at noen holdes utenfor fordi de ikke har bunad. Vi syntes litt synd på de 2 som “måtte” gå med bunad til konfirmasjonen, men de ble ikke klippet bort.

  84. Bunad er et antrekk man har hele livet, og det du sier om at de fleste 14-åringer vokser fra bunaden sin, er feil. Det er svært vanlig å sy ut eller inn bunaden din flere ganger ila. livet ditt. Det du sier om at det er et plagg du kun bruker en gang, er også helt feil. Man pleier å bruke det 17. mai, i konfirmasjonen, i noen bryllup, i dåper, osv. Og det er BILLIG til å vare livet ut. Og det du sier om at bunad viser rikdom, er jeg uenig i. Jeg kommer fra Fosnavåg, et tettsted (offisielt by…) utenfor Ålesund, og her får de aller, aller fleste konfirmanter bunad. Foreldrene sparer til bunad, og begynner kanskje allerede fra barnet er født. Det er ikke slik at foreldrene bare blar opp 30.000 noen måneder før konfirmasjonen…Men bunad er vel litt vanligere på “bygda” enn i de store byene. Tviler på at alle konfirmanter har bunad i Oslo, det er ikke en like stor tradisjon som andre steder for det.

  85. Men hvorfor skal vi bry oss om hva andre mener? Om en person tror jeg bruker bunad for å vise at jeg har penger skal den personen få lov til å tro det, fordi jeg veit sjøl at jeg ikke bruker bunad for å vise at jeg har penger! Jeg har en nydelig bunad som er lagd for hånd til meg personlig med sømmer som min oldemor har sydd for hånd som hun brukte på sin egen bunad. Og for mange er det en liten detalj, men for meg betyr det mer enn mye annet. Ja, en bunad koster mye penger, men for meg er bunad identitet. Den sømmen som min oldemor lagde er ikke noe mer verdt for en random person, men for meg er den verdt så utrooooolig mye! Den er verdt mye mer enn penger!
   Selv om venninna syns at bunad er et symbol på penger så er det vel ikke riktig? Man må lære seg å tenke litt selv, man trenger ikke en bunad, det er et helt fritt valg!
   Jeg fikk bunad av mine besteforeldre, kan fort tenke “de må ha mye penger”, men vi ligger midt på treet. Ikke noe spesielt, men til slutt vil nok jeg sitte igjen med mer enn bare en bunad, jeg vil sitte igjen med minner, tradisjon og arv. kommer mye lengre med det enn penger.
   Høres ut som jeg er en hater som bare er her for å “prove you worng”, men er ikke min hensikt. Ville egentlig bare fortelle hva jeg mener og hva bunad betyr for meg og kanskje noen andre, who knows? ^^

  86. Ser ikke problemet ditt
   Jeg har en av de såkalte dyre bunadene, men gjett hva en kan faktisk sy den selv.
   Har og sydd flere barnebunader til mine barn, da syes de for å holde i 2-3år no som er mulig siden det ikke er samme kravet til lengden på stakken på en jente bunad som det er på en dame bunad.
   Men anng spørsmålet ditt svaret er nok nei, selv om du kanskje føler at det er ja siden du ikke har egen bunad.

  87. Jeg har aldri gått i bunad og kommer aldri til å gjøre det heller. Men jeg vet om mange som har det.
   Men jeg tror du ser det helt feil.
   Bunad er ikke et tegn på hvor rike folk er.
   Og.. Man kjøper ikke en ny hvis den blir for liten.
   Man tar heller å syr inn og ut.
   Ikke noe hat mot deg men jeg er helt uenig.

  88. De aller fleste får også kjøpt seg bunader man kan sy om, så de passer når man blir voksne. Det går også an å kjøpe en brukt bunad, og sy den om så den passer tenåringen. 🙂

  89. Jeg fikk bunad til min konfirmasjon. Jeg er nå 21 år, bunaden passer like fint 🙂
   Det er vel ingen som kjøper ny bunad om den blir for liten vel? Da kan må jo bare sy den ut/inn.
   Jeg har aldri sett på det som et statussymbol for penger. Det er jo en utrolig flott gave, som gjerne går i arv i mange, mange år. Så en god invistering, er det uten tvil. Jeg elsker min bunad, den er sydd av min bestemor. Om huset mitt hadde brent ned, og jeg kunne redde kun 1 ting, ville det blitt bunaden min. Tenker i grunn aldri over om folk har bunad eller ikke? Tror nok du har vært i en gjeng som er opptatt av status og penger i såfall.

  90. Handler absolutt ikke om penger for meg, konfirmerte meg aldri men var så heldig å arve min mors bunad når jeg var rundt 16 🙂 Nå er jeg 25 og den er fortsatt litt stor og litt slitt men jeg elsker den. Har allerede begynt å spare til mine jenter skal få bunad når de blir store nok, og jeg har ikke noe god inntekt i det hele tatt men jeg synes bunad er en fin investering å noe som er kjekt å få når man blir voksen 🙂 Liker veldig godt bloggen din forresten, syns du virker så mye mer oppriktig og ekte iforhold til de andre jentene på topplisten. 🙂

  91. Skjønne litt korr du vil hænne..
   Har ei vænninna som sporte mæ tiliar i dag om ikke æ hadde bunad, og jo æ har det.. men æ har kun brukt min 1 gang i heile mitt liv og det va i konfirmasjon min. Æ ville ikke engang ha bunad men mamma meinte at det va tradisjon så æ måtte bruke det i konfirmasjon min, æ fikk heiller ikke vælle korsn bunad æ sku ha.. æ måtte ha blå norlandsbunad sånn som ho har. Grunn tell at æ ikke har gådd me bunad siden e ikke førr at den e førr liten, men førr at æ syns det e kjæmpestress, den e varm, lang og upraktisk. Æ syns åsså at bunada kan være fin men man MÅ jo ikke absolutt trø den på sæ kvær einaste 17 mai og finare anledninge førdeom..

  92. Jeg var heldig å få arve bunad av min oldemor, hadde det ikke vært for det, hadde jeg ikke fått bunad. Hverken jeg eller noen jeg kjenner bruker bunad som et symbol for penger, men fordi vi syns det er et nydelig plagg. Jeg elsker bunaden min, og er så glad for at jeg har fått den, men er helt enig at det er et dyrt plagg som er unødvendig å presse på de som kanskje ikke har råd til det.

  93. At bunaden er dyr, alt fra 20 – 80 000 kroner handler jo først og fremst om alt arbeidet som ligger bak. Det tar lang tid å lage et så fantastisk verk. Om noen klipper vekk venninnene sine som ikke har på seg “det rette antrekket”, sier det mer om disse usikre jentene som føler de må bevise noe for alle andre. Jeg har hvertfall aldri vært i noen venninnegjeng som ikke har kunne ha lagt ut bilde av meg eller andre fordi de ikke er pene nok eller ikke har de rette klærne. Sånne mennesker har ikke nok selvtillit til å stå for det de mener, eller være stolte av venner uansett bakgrunn, klær, utseende eller økonomi.

  94. Ja bunad er dyrt, men den kan brukes ved flere anledninger enn bare ved 17.mai, plagget kan også sys både ut og inn, så den vil nok passe i mange mange år, så sant man ikke legger på seg enormt mye. Den kan også til en viss grad sys ned men også opp, skulle man vokse mere. Noen arver også bunaden. Om noen blir fryst ut og klippet bort fordi de ikke har bunad, hvorfor gidde å være venn med slike idioter, en bunad burdet aldri ha en slik betydning og status som penger, den burdet kun ha betydning av tradisjon, stolthet og ære.

  95. Hatt min bunad siden jeg var 15 år, nå er jeg 25 år og den passer like fint fortsatt.. Hadde jeg ikke fått til komfen, hadde jeg spart å kjøpt selv 🙂 Det vakreste med 17 mai er bunader. Og jeg bruker den mer enn 1 gang i året, bryllup, dåp, komf, 17 mai osv

  96. Hei!
   Jeg syns det er sykt å si av deg at man må kjøpe ny. Hva for noe holdning er det? Du sier jo selv at bunaden er svindyr, selvfølgelig må man ikke kjøpe ny om man strekker seg noen cm etter konfirmasjonen eller legger på seg noen kilo eller går ned. Bunad er SYDD for å kunne bli større eller mindre dersom du endrer kroppsfasong. Selvfølgelig ikke hvis du går opp 100 kilo, men du skjønner greia eller?
   Bunad er det peneste plagget vi har som viser at vi er norske. Jeg eier ingen bunad selv, men jeg sparer nå penger til å kjøpe en. Det kommer til å bli mye penger men jeg er villig til å bruke dem for å få plagget, nettopp fordi jeg kommer til å være stolt i den, føle meg vakker og føle meg norsk. Jeg sier ikke at de som ikke har ikke bør føle seg alt det der, men de bør ihvertfall ikke føle seg fattig eller mindre verdt. Og de som har bunad bør ikke føle seg rike.

  97. ein kan bruke bunaden meir enn ein gang iåret, til konfirmasjoner, til dåp, bryllup, 17.mai og så vidare.

  98. Jeg blir litt provusert av alle kommentarene at man bruker bunaden en gang i året! Men hallo, man kan bruke bunad i konfirmasjoner, barnedåper og bryllup også!😊

  99. Må si jeg er uenig. Jeg er født og oppvokst i Oslo og har mange venner med, og uten bunad. Jeg har aldri følt noe som helst press når det gjelder det å ha bunad. Jeg personlig ønsket meg bunad til min konfirmasjon fordi jeg ville bære den med stolthet og føle tilhørighet til det stedet bunaden min er fra, i og med at den ene siden av familien min er derfra. For meg betyr bunaden min utrolig mye og jeg har aldri sett på dette på denne måten. Hvis noen tenker sånn her er det selvfølgelig veldig trist, men jeg tror bunad handler mer om stolthet og tilhørighet, enn det handler om penger for de fleste. Kanskje noen tenker sånn, men for meg høres dette veldig dumt ut fordi jeg var den eneste i vennegjengen på 17. mai som hadde bunad og det var helt naturlig for oss alle. Jeg hadde aldri dømt noen fordi de ikke har bunad, om man vil ha bunad så bestemmer man dette selv, og jeg har aldri opplevd noen dømme noen på grunn av dette, og jeg håper jeg aldri opplever det heller.

  100. Jeg er helt enig med deg! Ville ikke ha bunad i konfirmasjonsgave da jeg konfirmerte meg for noen år siden, og det angrer jeg ikke på idag. Selvfølgelig syntes jeg bunad er en fin ting, men jeg liker bedre å kunne veksle mellom fine kjoler og antrekk istedet!

  101. Jeg er enig med deg. Jeg liker ikke måten personer uten bunad blir behandlet på, og har selv vært vitne til at personer uten bunad blir spurt av de aller fleste hvorfor de ikke har det. Et spørsmålet jeg synes er svært unødvendig, ettersom mange enten ikke har råd til det, og heller ikke har noen bunad som de kan arve. Bunad er virkelig fint, og jeg er veldig glad i min egen, men liker ikke alltid holdningene som kommer med.

  102. Jeg måtte få bunad til konfirmasjonen min, selv om jeg med fjortenårsfornuften min egentlig hadde lyst på penger til pc. Den ble sydd litt stor og med nok stoff til at den kan sys inn og ut etterhvert som jeg legger på meg eller hvis jeg skulle gå ned i vekt. Det tror jeg er en vanlig ting å gjøre. Mamma har hatt sin bunad fra XS til XL, så det er fullt mulig å ha den hele livet om den behandles pent 🙂 Dessuten vil den komme til å bli et fantastisk flott arvestykke.

  103. Jeg er helt uenig i at bunad er et symbol på penger :p Det trenger heller ikke å være så dyrt. Min Lundebybunad koster rundt 22.000 totalt, men jeg fikk den for ca. 14.000. 10.000 for stoffet, og 4000 for at en bekjent sydde den for meg. Jeg hadde tenkt til å sy den selv, men rakk det ikke. Kurset hadde kostet meg et rundt 2000 kr.

  104. Må si at jeg er veldig uenig med deg! Så klart er det et dyrt plagg, men om du tenker på hvor mange anledninger bunaden kan brukes, er det en investering! Jeg har selv brukt den hver eneste 17.mai fra jeg var konfirmant, samt barnedåper, konfirmasjoner, i tillegg til at jeg kan bruke den i bryllup. Jeg har også brukt den på vitenmålsutdeling på ungdomsskolen, vgs, bachelorgrad, samt mastergrad! Om jeg skulle hatt nye klær, og matchende sko til alle de anledningene, hadde det også blitt dyrt.
   For min del handler bunaden om stolthet, og for å vise hvor man kommer fra. Spesielt har jeg satt pris på den som student. Da har jeg og venninnene mine stolt tatt på oss bunadene som representerer hvor man kommer fra, noe jeg synes er veldig flott. I tillegg ønsker jeg å gi min videre til barn eller barnebarn en gang, sånn at andre kan få glede av den.

  105. Kjære deg
   Man kjøper ikke ny bunad når man blir voksen.. Man syr bunaden ut.
   Man kan ha den samme bunaden hele livet…. Så lønner seg jo
   Når man kan bruke deg flere ganger i løpet av et år, hele livet

  106. Jeg både har og passer bunaden jeg fikk til konfen. Min bestemor som sydde den til meg. Resten av familien spleiset på sølvet. Da ble det selvsagt ikke mange pengegaver, noe jeg den gangen syns var kjedelig for da gikk all praten i hvor mye penger alle hadde fått. Å skryte av en bunad var ikke store greiene i min tid.
   Veldig glad for at jeg fikk den nå som jeg er blitt eldre 🙂

  107. Jeg synes ikke det er bra om noen blir presset til å få seg bunad, men dette er ikke noe jeg har opplevd eller følt at har vært et problem i min kommune.
   Jeg elsker bunaden min, og bruker den ikke for å vise at jeg har mye penger (hvem gjør det??). Jeg kommer fra en liten kommune det vi har vår egen bunad, og er stolt av å vise den frem! Det er også min tante som har laget bunaden og bestemor har laget forkleet, så for meg har den mye større verdi enn penger!

  108. Følte også ett press på det siden min familie hadde ikke råd til det. Det har ikke vært tradisjon siden ikke familien min hadde så god råd før. Har fått mye spørsmål om hvorfor jeg ikke har det! Takk for at du skrev dette innlegget

  109. Dette er din mening og det er helt i orden, men så er det også sånn at få kjøper to bunader i livet… Man vokser ikke ut av den med mindre det skjer noe drastisk med deg, og den er grei å legge ut og inn. I tillegg er det mange som også arver bunader av foreldre eller besteforeldre. Synes bunad er en veldig fin konfirmasjonsgave, da man har den hele livet. Litt bedre enn en mac f.eks. Bunaden får mye oppmerksomhet på 17.mai og det er vel fint?! bunaden er et plagg som ikke gir kropspress. ALLE ser bra ut i bunad og jeg tror også de fleste føler seg vell i den.

  110. Hej.;)
   Jeg er helt enig med dig Stina. Det er helt sindssygt og bruge så mange penge på 1 stykke tøj! Og der er sygt Press på bunad til konfirmation. 20.000-30.000 på kjole ++++ fest osv. Høre ingen steder hjemme! Så ja, er for de rige.

  111. hahaha, man må ikke kjøpe ny bunad, sjekk fakta før du skriver a! en bunad er en innvistering som du har fra konfirmasjonen og resten ut av livet, det går ann og sy ut alle bunader også

  112. Hvis du ser på en dag som 17.mai så har flertallet på seg bunad, er det sånn at flertallet er rike? Absolutt ikke, så nei bunad er ikke et symbol på penger.

  113. Forstår synspunktet ditt, og det er rett og slett dårlig gjort når de som ikke ha bunad blir klippet bort når bildet skal på facebook. Men jeg har aldri opplevd noe slik selv, så jeg vil si at dette med bunad ikke handler om penger. Jeg fikk min da jeg skulle konfirmeres, uten at jeg spurte om det til og med! Siden den gang har ikke jeg gjort noe med den, bare sydd den inn en gang: p og nå er jeg 26 år: pmen jeg har aldri følt noe press heller til og ha bunad. Og bunad kan også brukes mer enn en gang i året, til konfirmasjoner, bryllup, barnedåp osv, så dette temaet med at bunad er bare for og vise at man har penger blir feil, for mange har hatt bunad i alle år i sine leveår, at dem nesten på en måte ikke vet om noen annen vane tiol 17 mai enn bunadxp

  114. Jeg skjønner poenget ditt med at bunad kan bli brukt som et symbol på status og penger. Men jeg syns ikke vår generasjon har “feilet”. Jeg tror ikke dette er grunnen til at de fleste ønsker seg bunad. Selv så betyr bunaden min noe for meg. Farmoren min lagde den til meg til konfirmasjonen min. Alle i familien min har den samme og jeg er glad i stedet jeg er fra, som jeg føler tilhørighet til når jeg har på bunaden min:)

  115. Litt uenig med deg. Bunad handler for de fleste om tradisjoner og ikke om penger. Ja, bunad er dyrt, og jeg måtte selv ønske meg sølvet til bunaden over flere år før jeg fikk selve bunaden. Det er en ting man har resten av livet og som man har mange gode minner i!

  116. Selv har jeg aldri forbundet bunad med penger. Mange arver bunad, mens mine venninner (ingen av dem er opptatt av å se rike/high class ut) har fått bunad av familie og foreldre som har ønsket å gi dem det i konfirmasjon/senere tid. Har heller aldri hørt om at noen kjøper ny bunad når de vokser opp. Tror de fleste syr dem ut/inn 🙂
   Det kan sikkert gjelde for noen, men det jo så mange som har bunad – det skal mye til for at noen skal skille seg ut og se “rike ut” på 17. mai i en slik drakt, føler jeg 🙂

  117. Jeg har aldri tenkt at bunaden min signaliserer at famiien min har penger. Jeg har heller ikke tenkt at vennene mine uten bunad kommer fra en mindre stelt familie. Du nevnte i innlegget at en 14åring kommer til å vokse fra bunaden, og derfor må kjøpe ny senere. Jeg vet ikke hva som er vanlig, men slik jeg har fått med meg er det vanlig å ha ekstra stoff i bunaden, slik at det er mulighet til å sy den både lengre og legge den ut slik at den passer når en blir voksen også.

  118. For meg signaliserer ikke bunaden at vi har penger. For min familie har ikke akkurat mye penger. Jeg syns bunaden er et vakkert plagg, men for meg er det også mye mer enn bare utseendet. Min bunad har jeg faktisk arvet fra tippoldemoren min.

  119. Jeg synes også voksenbunad koster ufattelig mye penger, men mormor har sydd mange barnebunader til mamma og tantene mine som jeg og kusinene mine har arvet. Mamma har brukt voksenbunaden sin mange ganger, både til jul, i bryllup, konfirmasjoner og andre fester sånn som disputaser. Da har hun spart penger fordi hun ikke har trengt å kjøpe moderne festantrekk. Og hun arvet den fra en grandtante.
   Det er trist om folk blir utestengt fordi de ikke har bunad, men jeg håper ingen av vennene mine blir sånne ungdommer.

  120. Så trist at det er blitt slik!
   Fikk bunad av besteforeldrene mine for mange år siden og brukte den halve dagen på 17.Mai og har ikke klart å bruke den igjen fordi det var for varmt å gå i og tillegg syntes jeg det ikke var særlig fint med bunad. Men nå de siste 2 årene har ønsket på en bunad blitt større fordi nå synes det at det er veldig fint med bunad! Helt til jeg fant ut hvor mye det kostet, haha. De pengene bruker jeg heller på noe annet fornuftig enn på ett plagg mn bruker en gang i året. 😛

  121. Jeg er konfirmant neste år, og jeg kan helt ærlig innrømme at jeg kjenner på presset. Jeg blir fortalt av vennene mine at jeg kommer til å angre den dagen vi står og skal ta bilde, og jeg er den eneste med vanlig kjole. Jeg syns at bunad er et kjempepent plagg som jeg med glede hadde brukt, men jeg synes det er HELT absurd at det skal koste nærmest en formue. Ofte er det jo flere i en søskenflokk også som kanskje vil ha bunad, og da må jo foreldrene velge om de skal bruke rundt 100 000 kroner på et plagg vi bare bruker et par ganger i året. Jeg vil gjerne ha bunad, men jeg tenker at det er så mye annet å bruke pengene på. Jeg opplever nesten som om du ikke er helt akseptert om man ikke har bunad, spesielt i denne tiden når vi skal konfirmeres. At man nærmest ikke helt kvalifiseres som ekte konfirmant. Jeg tror det er lettere for meg som ungdom å se dette innenfra, for jeg har opplevd det som blir skrevet om her. Jeg kan ikke si meg enig i alt Stina skriver ellers på bloggen, men akkurat i dette tilfelle kjenner jeg meg veldig igjen.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg