Presset er for stort!

I dag har jeg lyst til å skrive litt om noe som har plaget meg lenge. Og det er presset vi unge har på å utdanne oss. Personlig har jeg null peiling på hva jeg vil utdanne meg som. Så jeg venter med utdanningen til jeg faktisk har bestemt meg for hva jeg vil studere. Det å ta en utdanning er utrolig dyrt, og man legger ned mye tid i utdanningen sin. Så hvorfor skal man bare hoppe på et studium, bare fordi man føler seg presset til å starte på utdanningen?

Hvorfor har folk det så travelt med utdanningen? Hvorfor ikke leve litt nå som man er ungdom. Reise rundt i verden. Se ting. Oppleve ting. Jobbe med noe som man faktisk brenner for. Jeg vil ikke bruke opp ungdomstiden min på skolebenken med hodet langt nede i en bok. Jeg vil jobbe med blogging. For det er det jeg brenner for. Det er det jeg føler jeg virkelig mestrer. Bloggen gjør at jeg kan leve hvor jeg vil, jeg kan dra på reiser, jeg kan legge opp hverdagen min slik jeg vil, jeg kan ha den livsstilen jeg vil ha. Samtidig som jeg tjener penger på det.

Så hvorfor skal så mange henge seg opp i mine valg? Hvorfor skal folk si at jeg må starte på utdanningen min nå. Jeg blander meg ikke opp i andre sine valg. Så hvorfor blander de seg opp i mine valg? Jeg har alltid vært sta på at jeg vil gjøre mine egne valg. Jeg vil gjøre det som er riktig for meg. Så da bryr jeg meg ikke om hvilken vei andre mennesker har gått. Jeg vil gå min vei

Jeg er ung. Jeg har så mye jeg vil oppleve før jeg begynner på voksenlivet med en A4 fulltidsjobb, barn og hus. Nå vil jeg ut og se verden. Jeg vil lage minner. Jeg vil gjøre alle de tingene man skulle ønske man hadde gjort, den dagen man sitter på gamlehjemmet. Om 10 år har jeg lyst til å se tilbake på livet mitt og tenke at jeg gjorde ting på min egen måte. Jeg gjorde det jeg selv ville. Jeg var meg.

43 kommentarer
  1. selvfølgelig vil dette være lett for deg, det å reise å oppleve ting om du tar friår og jobber. fordi ja du jobber, men i din jobb har du mulighet til å tjene typ fem ganger mer en det man får for å jobbe fulltid et år på kiwi. vi som har “vanlige” jobber i friår kan mest sannsynlig ikke bruke penger på reise osv fordi vi må spare til leilighet, bil, og utdanning.

  2. Det er såklart forskjellig fra person til person. Jeg reiste mye i alderen 15-19 år, så at jeg starta rett på utdanning etter vgs gjør meg ingenting. Kan ikke vente med å starte A4 livet mitt. Mens foreldrene mine var ferdig utdanna, hadde hus, 3 barn og faste jobber i en alder av 23, uten at de noen gang hadde sett utsiden av Norge. Men nå er de midt i 40 årene, har tjent og spart masse, barna er voksen og flytta ut, og da reiser de mye. Så kanskje ikke DU vil starte rett på utdanninga (som er helt greit), men føler at du vinkler det litt negativt til de som faktisk “sitter med hodene langt ned i en bok”.. Så jo, du blander deg faktisk, og du er ingenting bedre enn de som “rakker ned” på deg for ikke å ha starta utdanning.
   Ha en fin dag 😉

  3. Er jo veldig få som kommer så langt at de tjener noen tusenlapper på blogg da, så går vel mer på at vi faktisk må ta oss en utdanning 🙂

  4. Dessverre er det ikke så enkelt som du får det til å høres ut. Ja, du tjener vell en god del på bloggen, så bloggen blir jo din jobb, en jobb du ikke trenger å ta utdanning for å ikke trenger noe særlig erfaring i, bare du kan skrive er interesant så tjener du penger.
   Jeg f.eks kan ikke bare ta fri fra utdanningen min for å reise rundt og oppleve ting, fordi jeg rett og slett ikke har penger. Jeg har ikke jobb på deltid, ikke får jeg heller fordi jeg mangler kompetanse. Derfor går jeg på skole for å kunne få den jobben jeg vil ha, som kan gjøre at jeg kan få tjent penger og kanskje reist på en ferie en uke eller to om sommeren. Ellers kan jeg ikke gjøre en skit.
   Det er ekstremt stort press på oss ja, med utdanning. Helt ærlig så har ikke jeg heller peiling på om jeg vil det jeg holder på med nå, jeg vil egentlig ta friår. Men jeg har ikke muligheten. Og jeg vedder på at det er mange som har det sånn. Utdanning trenger heller ikke nødvendigvis å koste penger, utdanning får man gratis i Norge, 3år på vgs for oss i Norge er gratis. Barneskole og ungdomsskole er gratis. Null kostnader utenom skrivebøker en billig skolepc og blyanter. De fleste trenger heller ikke flere enn 3år på vgs for å få seg en skikkelig jobb. Så nei, det koster overhode ikke penger med mindre du skal på privatskole eller skal gå flere år på skole for å få en høy utdanning. Sånn er bare verden, og du får det til å høres så enkelt ut. Jeg ble faktisk lei meg av å lese dette, rett og slett fordi jeg og mange andre ikke er så heldig å kunne vente med utdanningen…

  5. Utrolig bra skrevet Stina! Er selv helt enig. Jeg vil også oppleve ting før jeg blir voksen og må jobbe. YOLO, haha. :/ 😛

  6. Det er så sant! Kjenner selv presset, og vet mange rundt meg gjør det samme. Men som du sier, man kan jobbe og tjene penger, for så å utforske verden! Når man har tatt ferdig utdanningen føler jeg at det er på tide å kjøpe hus, stifte familie og finne fast jobb. Da er det gjort, og man må rett og slett jobbe for å tjene enda mere penger til lån osv… Nei, lenge leve frihet og ungdom!

  7. Jeg er selvfølgelig enig i at presset er alt for stort.. Jeg er 18 år, studerer og jobber deltid, samtidig som jeg har lyst til å være ungdom. Jeg merker allerede forventningene for eksempel mor og far har til meg om at jeg skal starte en utdanning og gjøre de rette valgene.. Personlig vil jeg søke meg inn på en folkehøyskole, og betale litt for å få lov til å reise og gjøre noe annet et år. Det er noe som bekymrer dem fordi at de mener utdanning er viktig.. og selvfølgelig er det noe av det viktigste, men likevel om man ikke vet hva man skal bli, er det bedre å betale for et år man har lyst til, istedet for å ta opp masse lån og ende med å hoppe av en valgt utdanning! Helt enig med deg! Vær ung mens man kan, det er ikke noe stress.. voksen blir man fort nok uansett.

  8. Jeg har tatt et valg om å ikke ta utdanning akkurat nå. Jeg vet heller ikke hva jeg skal bli, derfor venter jeg med å utdanne meg til jeg vet hva jeg vil. Jeg orker ikke å ta en utdanning, bare for å ta en utdanning. Jeg vil ta en utdanning jeg vet jeg kommer til å få bruk for seinere. Jeg hater virkelig skole, men jeg elsker å tjene penger, derfor passer det meg perfekt å jobbe. Jeg har også tro på at man kan komme langt uten utdanning, jeg jobber som grafisk designer, og jeg har kun fullførst vgs. Men jeg klarer jobben like godt (om ikke bedre?) en andre som har samme jobb.

  9. Veldig sant det du sier. Hvis folk gnåler høl i huet på meg om skole/utdanning/whatnot så krymper jeg sammen og lukker ørene og later som om de snakker gresk. Funker fint helt til de blir irritert på meg…….
   On a serious note, jeg fullførte aldri videregående av flere forskjellige, gode grunner. Det gjør meg ikke dum eller ubrukelig. Selv om jeg av og til føler meg sånn. Men på en annen side, jeg er i praksis på en plass jeg elsker, jeg har tak over hodet, gode venner som backer meg, en nydelig katt og jeg klarer meg fint med de hobbyene jeg har. Fast jobb kommer etter hvert. Man trenger ikke videregående for å være et oppegående menneske, og det samme tenker jeg om utdanning. Jeg kjenner folk med mastergrad i historie/engelsk/osv og jeg kjenner folk som er arbeidsledige. Jeg behandler dem likt. Folk er forskjellige, alle har forskjellige veier å gå, og man skal ta ting i sitt eget tempo.

  10. Hvorfor skal alle som ikke vil leve “a-4 liv” høres så forferdlig ut?! Hva gjør man, når man ikke har rett på skole, sliter med å komme inn på de man vil, hvor skal man tjene penger til å reise å oppleve ting? Hva mrd utdanning og SÅ leve livet man ønsker.. Fint å høre livet mitt er kjedelig:p jeg som vil ha hus,barn, går på skole osv 😝 hehe… Tror man tar ting for gitt, og det er hva du gjør de til selv med og uten barn

  11. Hei digger bloggen din og digger det du skriver! må si at jeg forstår hva du mener, men har jo selvsagt et lite tips om hva du kunne passa til å jobbe med. Siden du liker å ta bilder og skrive diverse taker så burde du kanskje tenke på å eventuelt utdanne deg i media og kominikasjon, der er det vell noe som interisserer deg som å ta bilder, redigere bilder og alt som følger med.

  12. Men så finnes det oss heldige som virkelig vet hva vi vil bli, hva vi vil jobbe med og som ikke kan vente med å nå det målet. Det betyr ikke at ungdomslivet mitt er over fordi jeg har en bachelor før jeg har fylt 23. Tiden for å oppleve verden er ikke over selvom man ikke er 20 år når det skjer. Og jobb betyr ikke nødvendigvis hus, mann og barn. Men du har jo både kjæreste og tak over hodet, så skjønner ikke hva du er redd for.

  13. For meg, så respekterer jeg det valget du har tatt, og det at du står for det. Det at du gjør noe du virkelig vil gjøre og ikke tar utdanning bare for å ta utdanning fordi alle andre gjør det. Det du gjør står det stor respekt i. Jeg går på skolen, og jeg skal studere for å bli noe jeg føler at jeg vil bli. Helt ærlig var jeg ikke sikker på om jeg ville bli det, men etter å ha lest dette, kan jeg si at jeg er sikker. Dette innlegget hjelper ikke bare de som ikke tar utdanning, men også de som gjør det. Du inspirerer folk til å ta kontroll og gjøre det som er best for DEM og ikke det som er best for andre. Du inspirerer folk til å være selvstendig i valgene de tar og være seg selv. Dette er et innlegg alle som er usikkre på hva de vil gjøre, kan lese. Respekt.

  14. Helt enig! jeg har tatt meg fri år, etter å ha gått åå allmenn i 3 år. Jeg jobber med noe jeg liker, her får jeg utbetalt penger… Og har muligheten til å reise. og jeg elsker det! jeg elsker friheten.. men føler stort press av foreldre å venner, til å bjunne på skolen igjen. men sannheten er at jeg vet hva jeg vil bli, men jeg er bare 19 år.. og bryr meg ikke om, vis jeg utsetter utdanningen 1-2 år

  15. Sorry, men dette var ganske spesielt. Du sier at andre rakker det på deg, men jeg synes du har en veldig negativ holdning til oss “som har hodet begravd i en bok” Jeg elsker at jeg startet å studere rett etter vgs og etter 5år på universitet har studert og blitt noe jeg virkelig drømmer om! Sorry ass, men man kan faktisk leve selvom man studerer. Jeg elsker studentlivet mitt i Oslo!
   Men jeg forstår deg også, Stina. Men jeg synes dette innlegget bare ble litt rart formulert.
   Det er sikkert deilig å leve av bloggen, og avvente med utdanningen! Men det finnes mange av oss som ikke kan vente med å bli ferdig å utdanne oss også!

  16. Helt enig med deg! Jeg startet på et årsstudium nå, som jeg angrer sykt på. Trodde det skulle være et lett studie som gjorde at jeg fikk lett 60 poeng og dermed litt lettere å komme inn på et annet studie. Men det er faktisk sinnsykt vanskelig og jeg har null motivasjon. Men. Jeg var så altfor klar for å flytte hjemmefra og flytte til en ny by med kjæresten, få nye venner og starte ganske på nytt. Men det kunne jeg ikke gjort uten studielånet. Jeg jobbet i en klesbutikk med 120kr i timen, en annen jobb som var å sope lageret på Felleskjøpet med DRITBRA lønn men hadde ikke klart det et halvt år til. Så jeg måtte bare hoppe studielivet….
   Du er heldig som kan leve av blogging!

  17. Å du er heldig som kan leve av det du brenner for, men du skriver jo om ting folk interesserer seg for og du er flink i det, også er du så pen 🙂

  18. Er nok ikke alle som har muligheten til å ta seg et friår. Jeg hadde ikke det. Folkehøgskole er nok et smart valg, hvis du vil finne ut hva du vil bli. Foreldrene mine likte ikke tanken på det heller. Nå er du så heldig at du tjener penger selv, mange er helt avhengig av å få penger fra foreldrene sine. Det syns jeg blir litt feil. Jeg har alltid ønsket å være mest mulig selvstendig. Ikke alle foreldre har råd til å betale for voksne barn heller. For meg blir det feil å forvente det. De fleste jeg kjenner som tok seg et friår, kom seg aldri tilbake til skolebenken. Variasjonen i hvordan de har det nå er riktignok stor. Noen jobber “bak kassa på Rimi”, mens andre driver sin egen bedrift. Så det at du tar deg et friår behøver ikke bety at du ikke får til noe senere, men for andre kan det faktisk bli slik. Jeg syns derfor det blir feil å si at “alle” kan reise rundt og oppleve verden ett år eller to, for så enkelt er det ikke. At du kan og vil gjøre det, er din sak.

  19. Du har jo en blogg som du tjener penger på. Det er ikke sånn for alle desverre så ikke alle som har penger til å reise rundt og gjøre hva man vil. Noen har kanskje en jobb hvor man tjener lite og må prioritere hva pengene skal gå til.. og viss man vil ut å reise og oppleve ting så da må man kanskje ta en utdanning for å få en jobb så man kan få bedre lønn.. så jeg skjønner veldig godt de som tar en utdanning. Jeg selv tar en utdanning nå fordi jeg ikke får jobb og føler jeg ikke har noe valg. Jeg vil ta utdanning nå så kan jeg nyte livet senere og reise 🙂

  20. Jeg har god utdannelse og tjener godt, valget var riktig fra første stund 😀 Hva andre gjør, må være opp til dem bare de ikke er en økonomisk belastning for familie og venner 😉 Stå på ditt Stina, det er ditt liv 😀

  21. Jeg prøvde litt forskjellige studier før jeg fant ut hva jeg ville. Nå er jeg så fornøyd med studielivet! Man lever jo aller best som student! Det er da man treffer folk på sin egen alder som man har ting til felles med. Og når du utdanner deg til noe så er det jo det man brenner for. Hva er det du brenner så veldig for nå? Jeg sitter ikke “med hodet begravd i en bok”, jeg har det kjempe gøy 🙂 Føler at hjernen min krymper når jeg ikke har noe å lære. Håper du finner ut av hva du vil! Hvem er det som presser deg så veldig, egentlig?

  22. Ja presset er veldig stort, og drømme scenarioet villet helt klart vært å vente med utdanning i et eller flere år, for å finne ut hva man vil bli, og i mellomtiden reise og gjøre det man vil. De fleste har imidlertid ikke muligheten til dette, da penger ikke vokser på trær. Å få seg jobb uten utdanning er ikke lett med tanke på at de fleste arbeidsgivere krever at en har utdanning, selv om en kanskje har en viss kompetanse fra før.
   Utdanning er utrolig viktig dersom man vil ha en sjanse i arbeidslivet og tjene gode penger til livsoppholdet. Dessuten blir det vanskeligere å komme til bake til skolebenken etter et eller flere års fravær. Jeg personlig vil heller velge å ta en utdanning, selv om jeg er litt usikker, for da har man iallefall noe å falle tilbake på, og det ser bedre ut på papiret dersom du skal søke jobb.
   Jeg ville bare få frem min mening, fordi det er så mange som står uten utdanning, og dårlig betalt jobb, eller ingen jobb, og da blir det problemer. Også med tanke på å fortsette å ha en bærekraftig velferdsstat hvor flere er i arbeid, og færre på stønad. Det starter jo i de fleste tilfeller med utdanning i dette samfunnet.
   Med det sagt, respekterer jeg valget ditt, for du har jo en jobb som du tjener godt på, og du er veldig flink i jobben din! 🙂

  23. Dessuten, du vet at man kan reise MEN man studerer?
   På vgs kan man være utvekslingsstudent. (det var jeg)
   Det finnes norske skoler i f.eks Spania (gikk 6 mnd av helsefagarbeider i Spania, og skulle egentlig ta lærlingtiden min der)
   På høgskolen kan man ta praksis eller 1/2 semester i utlandet (reiser selv til Etiopia i august for 3 mnd praksis)..
   Det er ikke alle som kan jobbe å reise samtidig.
   Noen ØNSKER å bli ferdig med utdanninga si tidlig.
   Hvorfor får du oss til å høres ut som vi er så jævla kjedelig bare fordi vi vil ha en utdanning?
   Er det galt at noen ikke kan vente med å få barn og eget hus?
   Og “sitte begravd i en bok” er for meg kjempespennende, jeg syntes det er kjempe interessant, lærerikt og ikke minst viktig for samfunnet.
   En utdanning kan også hjelpe deg å utvikle deg som person.
   Ut i fra mange kommentarer over her, så tror jeg faktisk du bæsja litt på leggen med dette innlegget. Kanskje det har blitt formulert litt feil?
   Jeg tar ofte meg selv i å bli “irritert” på deg. Sånn som i dette innlegget, så er det helt greit at du syntes det er irriterende at folk legger “press” på deg, men du trenger da faen ikke å få de som studerer til å høres så forbanna kjedelige og dum ut, som om vi har valgt feil..?
   Eller hvis du skal komme med sminke/hårtips for eksempel, så sier du sykt ofte at man MÅ gjøre slik som du gjør og viser, og hvis man gjør det annerledes så ser det bare helt jævlig ut. Kanskje jeg liker markerte øyenbryn, og du ikke liker det.. Betyr det at jeg er jævlig stygg for at jeg ikke følger din standard.. noe å tenke på. Greit å komme med tips, men du er ikke en Gud, og du har ikke fasit på hva som er rett og galt.

  24. Veldig bra skrevet! Er veldig enig med meg. Jeg har barn og likevel stresser ikke jeg med utdanningen selvom stort sett alle sier at nå må jeg skyndte meg for nå er jeg snart for gammel. Altså, hallo! Jeg er 19 år gammel, lenge til jeg blir *for gammel*. Går på tredje linjen nå og vet enda ikke hva jeg skal utdanne meg til så jeg tviler egentlig på hva jeg vil gå videre med.

  25. du er skikkelig kul som tørr og skrive hva du virkelig mener på en sånn poetisk måte:)
   jeg er nok alt for ung for barn og hus, men er fortsatt helt enig med deg! fra jente 13 år.
   sjekk ut bloggen min, den heter tinkermella!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg