Hvordan komme igang med treningen

Jeg får ofte spørsmål av dere som leser bloggen min, om hvordan dere skal komme igang med treningen. Her finnes det massevis av forskjellige svar. Men jeg kan fortelle dere de tingene som har fungert for meg, og som forhåpentligvis kan hjelpe dere igang! Selv begynte jeg å trene når jeg var 17 år. Før det hadde jeg aldri trent noe fast, og hatet egentlig all trening. Men nå elsker jeg å trene, og trening har blitt en stor del av livet mitt.

 

♥ Sett av tid
– Å tro at du plutselig skal få masse ledig tid i uken til trening skjer som regel aldri. Og derfor er det viktig å sette av tid til hver trening. Sett deg ned på søndag og skriv ned når og hva du skal trene den kommende uken. For de aller fleste holder det med 2-3 økter i uken, så det er ikke så altfor mye tid du må sette av. 

 

♥ Treningspartner
– I sommer løpte jeg 7 km minst to ganger i uken, og da ble det veldig kjedelig i lengden å løpe alene. Derfor tok jeg med meg hunden vi har hjemme og tok henne med på tur. Hun syns det bare var helt fantastisk å få være med og løpe litt, og jeg syns det var koselig å ha noen og løpe med. Hvis du ikke har en hund kan du godt spørre naboer om du kan bruke hunden dems. Det er så mange eiere som liker å få litt avlastning, så dette er en genial ide! Hvis du trener på studio kan du godt slenge deg sammen med en venninne og trene fast med henne. Lag avtale om at de og de dagene skal dere trene sammen, og da blir det vanskeligere å droppe en trening. 

♥ Kosthold
– Jeg syns det er mye lettere å komme inn i treningen hvis jeg er flink til å spise sunt. Man blir automatisk motivert til å være flink på treningen hvis man er flink hjemme. Merker også det hvis jeg har en dag der jeg spiser masse godteri, så får jeg null lyst til å trene. Derfor er det viktig at man kun har en dag i uken der man spiser godteri.  

 

♥ Skriv ned det du trener
– Dette har jeg skrivd litt om på bloggen før. Nemlig treningsdagbøker. Jeg loggfører alltid hver styrkeøkt, da skriver jeg antall kg, reps og sett jeg tok og selvfølgelig øvelsene. Jeg har en treningsdagbok som jeg skriver ned hvilke dager jeg skal trene, og hvilke dager jeg faktisk trente. Å logge treningene sine er en genial måte å måle fremgang. Hvis du du driver med løping, og pleier å løpe en fast runde kan du logge hvor lang tid du bruker for hver runde. Da ser du fort om du blir raskere!

♥ Når på dagen det passer deg best
– Denne her er faktisk viktigere enn man skulle tro. Jeg har aldri vært en morgenfugl, og derfor fungerer det ekstremt dårlig for meg å trene tidlig. Det tidligste jeg kan trene på dagen hvis jeg skal trene styrke er 15. Det som passer meg aller best er i 18-19 tiden. Dette er så utrolig forskjellig fra person til person, og her må man prøve og feile, og bli kjent med hva men selv liker.

 

♥ Belønning
– Når man har vært flink til å trene er det viktig å gi seg selv en belønning. Hvis det er et par sko du ønsker å kjøpe deg, så sett deg et treningsmål og vent med å kjøpe skoene før du har nådd det målet. Husk at godteri og snop er ikke en belønning. Å tenke at “i dag har jeg vært så flink til å trene, så derfor kan jeg spise litt potetgull” er noe så altfor mange tenker, og det blir helt feil! Da ender det ofte opp med at man spiser dobbelt av de kaloriene man har forbrent på trening. 

♥ Eksperimenter
– Når man skal starte å trene er det viktig og utforske litt forskjellige ting. Det er mange forskjellige ting du kan trene, og det er nesten bare fantasien som setter grenser. Selv er jeg veldig glad i styrketrening og løping. Mens fotball er noe jeg aldri kunne tenkt meg å trene, men det vet jeg fordi jeg har prøvd det. Meld deg på et treningskurs med noe du aldri har prøvd før, og gi det en real sjanse. Kanskje du finner din nye favoritt treningsmetode, hvis ikke, så er det bare å prøve noe annet! Og husk at bare fordi du hatet noe for noen år siden, betyr ikke at du enda hater det. Et godt eksempel er min erfaring med langrenn. For noen år siden hatet jeg det! Men i år kjøpte jeg meg nye ski, og woila så elsket jeg det!

♥ Mål fremgang
– Uansett hva målet ditt er bør du alltid måle fremgangen din. Hvis målet er å gå ned/opp i vekt kan du veie deg en gang i uken og skrive ned vekten i et skjema, så du får fulgt med på utviklingen. Hvis målet ditt er å løfte antall kilo i knebøy bør du logge treningsøktene dine, sånn at du får målt fremgangen.  Poenget mitt er: Bli bevisst på det du faktisk ønsker å få fremgang på.

37 kommentarer

Siste innlegg