Fuck Janteloven!

Er det en ting jeg er drittlei av er det at janteloven er så inngrodd i oss nordmenn. Her i Norge skal man ikke tro at man er noe. Hvis man har fått suksess er det fordi man har arvet eller har hatt flaks. Vi nordmenn undergraver hverandre, istedet for å løfte hverandre opp. Det eneste janteloven gjør med oss nordmenn er å ødelegge folkets selvtillit og få oss til å føle oss mindreverdige. 

Vi jenter er værst. Så fort vi ser en annen jente som er pen, kommer vi med spydige kommentarer bak ryggen hennes “Hun er ikke såå tynn da”, “Hun ser sikkert jævlig ut uten sminke“, osv. Kun fordi vi ikke klarer å si at vi faktisk er misunnelige på at den jenta er pen. I janteloven står det følgende “Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss”, så når vi jenter ser andre som er bedre enn oss selv, angriper vi med en gang. Kun fordi at janteloven er så trykt ned i halsen på oss at vi ikke vet bedre. 

Men nå har jeg fått nok, jeg er sikker på at jeg ikke er alene. Det er på tide at vi nordmenn begynner å heie på hverandre. Vi må bygge hverandre opp, og hjelpe hverandre med å oppnå suksess. For det er kun da Norge som nasjon kan bli noe enestånde, og ikke bare en grå mus som lever av store oljefond. Hvis man ser på USA legger man fort merke til at de har en “Go-vilje” i blodet sitt. Der handler det om å oppnå “The american dream”, som er suksess. I USA er alle hverandres heiagjeng. Vi nordmenn kan virkelig lære av USA på så mange måter. Det er ikke for ingenting at de har verdenskjente filmer, artister, vitenskapsmenn, oppfinnere, restauranter, produkter og så mye mer. Det er fordi de har troen på seg selv og at de kan oppnå noe. De ser muligheter, mens vi nordmenn ser problemer. 

Siden jeg er så imot janteloven, har jeg nå laget en ny lov. Den heter “Du-er-best loven” og den handler om at man ikke skal være redd for å ha troen på seg selv. Du skal tørre å oppnå drømmene dine. Du skal også hjelpe andre med å oppnå sine drømmer. 

Det vi alle kan begynne med er å gi hverandre komplimenter. Hvis du liker blusen til en du møter på, så si det. Ikke send et sjalu og stygt blikk til vedkommende. Sett deg som mål å gi 5 komplimenter til andre hver dag. Du kommer også til å føle deg mye bedre selv. 

 

Enig med meg? Da kan du dele dette innlegget ved å trykke på “liker” knappen under. 

44 kommentarer
  1. Utrolig enig! Jeg skrev noe av d samme i et innlegg jeg skrev her forleden dag! Jeg er dritt lei av at alle skal gå rundt å snakke stygt til hverandre osv. Ja hvis du vil vite mer om hva jeg synes om d bare les d innlegget! Men jeg er helt enig!

  2. Kan du lage videoer om hvordan du behandler håret ditt på morgen og kvelden? Også lurer jeg på om du må flette håret når du skal sove siden du har extension?

  3. Jeg er helt enig med det du sier! Jeg har aldri fulgt janteloven, og det kommer jeg ikke til å gjøre heller. Alle klarer å oppnå sine drømmer, du må bare være positivt innstilt. (:

  4. Veldig bra innlegg. Jeg er helt enig. Jeg merker at jeg har blitt flinkere til å gi komplimenter. Og det gjør meg faktisk glad, når man ser hvor glad andre blir.
   Og så har jeg begynt å gi komplimenter til meg selv. Det føles sååå bra 😀

  5. Så forbanna enig! Når jeg er på fest,og det er andre jenter der,så er de frekke mot meg,og snakker ikke til meg. Sånn har det vært hele livet! Jentevenner kan jeg rett og slett ikke ha!

  6. Fullstendig enig! Likte spesielt det poenget du kom med angående USA. Det er ikke for ingenting at det landet er så høyt profilert i forhold til andre land. Mangel på jantelov kan utvilsomt ha noe med saken å gjøre. Godt poengtert!

  7. Takk gud for at enkelte klarer å se med øynene og tenke med hode! Utrolig godt skrevet! jeg hater virkelig folk som er så inmari overflødig og tror de er så mye bedre en alle andre. verden ville virkelig vert et bedre sted om vi bare kunne lært seg til og holde munnen igjen om man ikke har noe fint og si! 🙂

  8. Det er så flott at du bringer dette på bane, det er så sant så sant det du skriver! Janteloven må vi få bukt med og heller hylle folk som virkelig oppnår suksess og får til noe, rose hverandre, hjelpe hverandre og være positive og glade på andres vegne! 🙂 Smil til naboen hver dag og gi en klem til de som trenger det, så gir det store ringvirkninger. HURRA!! 🙂

  9. For det første så hva er vitsen med å gå rundt å tro at man selv er så veldig bra eller bedre en alle andre? Hvem tjener på det? Som bibelen sier, gjør mot andre som du vil at andre skal gjøre mot deg! Enkel og grei leveregel. Når det gjelder utseendemessig så er det ikke alle som har mottatt et like bra kort av livet som deg eller mange andre, syntes det finnes alt for mange folk som syter der ute. Når det gjelder the american dream så er det å tjene mest mulig og gjøre minst mulig. Ser jo hvordan det går for dem der borte, et enormt klasseskille. Og da kan man argumentere at arbeiderklassen ikke jobber hardt nok eller at de ikke har stå på viljen, men som sagt så har ikke alle her i verden blitt delt et like godt kort her av livet!
   Muligens trenger man ikke å følge janteloven til punkt og prikke, men når det gjelder å være ydmyk så har vi fortsatt MYE å gå på!

  10. Janteloven var aldri ment som noe vi skulle følge. Den vart skrevet av den danske forfatteren Aksel Sandemose for å vise oss et bilde av hvordan noen samfunn er. Den var alltid ment som noe vi måtte endre på og ikke omvendt .
   Det er veldig viktig da som du sier at vi må heie på hverandre istedenfor å trykke hverandre ned 🙂

  11. Pendelen har svingt langt unna Janteloven. Tidens melodi er JEG, mine rettigheter, blås i andre, kast bursdagsinvitasjoner. Avstand fra Jantelov er ikke det samme som egotripp og ignorering av andre. Jantelov er erkjennelse av seg selv, og andre, som forskjellige og likeverdige. Rosa blogging er elitisering av seg selv.

  12. I den nye loven din synes jeg du skal tørre å være enda frekkere. Du skal f eks vite at du kan være bedre enn andre. Du skal vite at du kan være klokere enn andre. Det er dette som gjør amerikanerne så fantastiske. De har troen på at de selv kan bli best og denne selvtilliten blir verdsatt av omgivelsene. Feiler de blir de heller ikke trukket ned i søla, men oppmuntret til å prøve hardere

  13. Kommentar til det nest øverste avsnittet: Hvordan kan du si at det er på grunn av janteloven at jenter tenker sånn om hverandre? Er ganske sikker på at de samme holdningene er representert andre steder i verden hvor man ikke har hørt om janteloven. Vil heller si det baserer seg konkurranseinstinkt/misunnelse.

  14. Du skal ikke le av oss => Du skal le av deg selv. 🙂 For det er bra å le av seg selv. Da kommer man seg enda lenger unna Jante. 🙂

  15. Haha høre folk klage om janteloven, mobbing og lager et stort nummer ut av det. Når jeg møtter folk som baksnakker osv. Så finner jeg meg noen andre å gå med. Fra mitt perspektiv så overdriver alle så himmla mye.

  16. Liker at du tar avstand fra Janteloven, men som det ble skrevet tidligere i kommentarfeltet, så er det jo så klart ikke noe man skal LEVE etter. Og hvem gjør det egentlig?Vi jenter følger da ikke Janteloven? Baksnakkingen og mobbingen er basert på konkurranse og misunnelse. De fleste mobber for å føle seg bedre, men det betyr ikke at noen sitter å følger Janteloven.
   Og en annen ting; Vi har ikke mindre suksess i Norge fordi vi ikke har troen på oss selv, vi har ikke alle mulighetene til å bli kjent som i Amerika. Amerika er og har jo vert i lang tid en supermakt, og de er mektige og har penger. Mange skuespillere og sangere reiser til Amerika for å få suksess, fordi der har de flere muligheter. Og det er også forskjell på hvor du bor i Amerika. Alle i Amerika er ikke selvstendige og bra mennesker 🙂

  17. Veldig bra skrevet Stina. Janteloven er noe herk og kan beskrives som mobbing og psykisk terror som er straffbart. Kanskje vi burde bygge et gjerde rundt hele Norge og sette hele landet i fengsel? Denne kulturen er helt syk.

  18. # Meget bra! Janteloven er et typisk særnorsk fenomen og er utrolig mye utbredt der hvor norske samles overalt i verden . I tillegg må en være extra påpasselig på [email protected]

  19. Sosialismen er det som har sørget for Jantelovens styrke i Norge. For Janteloven er kjernen i den sosialisiske likhets tanken, der målet er å holde alle nede!!

  20. jante loven gjelder ikke i norge her gjelder sosial demokratiet/sosialismen hilsen mektig sosialist som fex fengsla anders behring brevik og han slipper aldri ut ha ha fordi her i norge er vi som bestemmer for altid dessvere dere liberale og konservative men sånn er det

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg