10 Ting du bør gjøre før du er 25 år

Nå som jeg er så voksen og klok (haha, vell) tenkte jeg å gi dere noen tips om ting dere bør gjøre før dere fyller 25 år, og forsåvidt tidligere enn det og. Jeg fylte 25 år i februar, og for å få en god start på voksenlivet er det noen ting som er kjekt å ha gjort og ha lært. Jeg flyttet for meg selv for 5 år siden, og har lært mye på de årene!

Egenandel boliglån – Det er veldig smart å komme seg inn på boligmarkedet tidlig. Men da trenger du 15% av summen du skal kjøpe boligen for. Er du smart fyller du opp BSU kontoen din hvert år fra du er 13 år. Gjør du det har du en god slump med penger som kommer ekstremt godt med når du skal finne drømmehuset.

 

Lær å lage mat – Jeg er så utrolig glad for at jeg gikk kokkelinja. For selv om jeg ikke har endt opp som kokk, lærte jeg ekstremt mye om å lage mat og det er nyttig resten av livet. Nå er det ikke sånn at du trenger å gå på kokkelinja for å lære og lage mat. Men meld deg på et kurs eller to og lær deg å lage god mat fra bunnen av, så du har noen signatur-retter du enkelt kan lage. Om du ikke vil dra på kurs er det haugevis med videoer på YouTube hvor du også kan lære å lage mat. Husk; takeout og grandiosa blir både dyrt og kjedelig i lengden. 

 

Bufferkonto – Når du flytter ut hjemmefra og kommer inn i voksenlivet kommer det plutselig ting som foreldrene dine ikke lengre betaler. Plutselig ryker vaskemaskinen og du må punge ut med flere tusenlapper som du ikke hadde regnet med. Da er det genialt å ha en bufferkonto med penger spart opp til “hvis noe skjer” tilfeller.

Reis – Før du kjøper deg hus, bil og får unger anbefaler jeg deg å reise så mye som mulig. Når voksenlivet kommer, kommer også skyhøye utgifter som setter en god stopp på reisene rundt jorden.

 

Trening – Når du blir eldre skjer det noe med forbrenningen, og plutselig eser man ut både her og der. I tillegg får man ofte en jobb der man sitter mye stille, og når man ikke lengre er ute og fester hver helg blir det lite bevegelse på kroppen. Derfor er det superviktig å finne en treningsform som du liker så du får trent to til tre ganger i uka.

 

Eksperimenter med klesstiler – Jeg er veldig glad for at mamma alltid har støttet meg i mine klesvalg. Det har vært en god del litt merkelige klesfaser. Men jeg er glad for at jeg gikk igjennom dem, for nå er jeg veldig trygg på hva jeg liker. Om du har hatt foreldre eller kanskje venner som har gjort at du ikke har turt å kjøre de klesstilene du har villet, er tiden inne nå! Test deg frem og finn ut hva du liker.

Bli trygg på å være alene – Dra på en restaurant og spis alene, eller dra på kino alene. Det føles litt kleint og skummelt i starten, men det er så viktig å gjøre slike ting så man blir trygg på det å være alene. Verden er et hardt sted, og ofte kan man ende opp med å stå alene og på egne ben. Da er det viktig at man har øvd seg litt så man er trygg på seg selv! Om du vil ta det et skritt lengre. Bo alene en stund. Da lærer du virkelig å bli en independent woman! Jeg er så glad for at jeg hadde et år der jeg bodde helt alene i leiligheten jeg hadde på Frogner. Da lærte jeg virkelig å gjøre alt på egenhånd!

 

Ikke slutt å lære – Selv om jeg sluttet på videregående for 5 år siden, og ikke har tatt noen formell utdanning etter det, har jeg aldri sluttet å lære meg selv nye ferdigheter. De siste to årene har jeg studert mye om business og har lest mange bøker om emnet, så jeg forstår hvordan økonomien faktisk funker. Har du en interesse bør du lære mer om den. Liten funfact; de mest fremgangsrike menneskene i verden leser 1-3 bøker i uka, selv om de var ferdig utdannet for mange år siden. Å lære er så viktig for å utvikle seg som menneske.

Lær basics – Før du flytter hjemmefra er det noen basics som er viktig å kunne. Hvordan vaske klær og oppvask, skifte lyspære, hva man bruker for å vaske doen og dusjen, osv. Ting man ikke tenker over at man bør kunne, og som høres lett ut. Men som kanskje ikke er så lett når man putter zalo i oppvaskmaskinen eller slenger inn tallerkenen med bestikk i mikro-ovnen. Har forresten ikke gjort noen av de tingene selv, for jeg var såpass heldig at jeg hadde en mamma som lærte meg opp fra jeg var bitteliten. Hehe!


Utenfor komfortsonen
– Selv om det føles skummelt og utrygt å gjøre noe helt nytt er det så utrolig viktig, så man kan vokse som menneske. Når livet treffer deg hardt, og tro meg; det skjer med alle på en eller annen måte, da er det viktig at du er sikker på deg selv og hva du er laget av. Om du har gått igjennom tøffe øvelser skal det mye til for å vippe deg av pinnen.

 

7 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg