10 enkle triks for å spare miljøet

annonse – nelly, storytel

Jeg tror at vi alle har fått opp øynene for hvor ille miljøet her på kloden begynner å bli, og at det er på tide at vi tar tak så vi ikke ødelegger kloden mer enn nødvendig. Jeg skal ikke skryte på meg at jeg er den flinkeste med miljøet, men jeg gjør noen triks her og der som hjelper litt.

Det er nemlig mange ting du kan gjøre, uten at det går utover livet ditt på en negativ måte, og det kan i mange tilfeller være bra for lommeboka.

Fun fact; i Norge har hver av oss et klimafotavtrykk som er 60 ganger høyere enn i Nepal (*). Så selv om vi bare er 5 millioner i Norge, tilsvarer det 300 millioner Nepalere. Så vi kan faktisk gjøre en stor forskjell både ved selv å ta tak, og ved å gå frem som gode eksempler for resten av verden.

TOPPHER
BUKSEHER

Ha med egen drikkeflaske så du ikke trenger å kjøpe ny – I Norges selges det 100-150 millioner plastflasker med kun VANN hvert år (*). Det er jo helt sinnsykt! For ikke å snakke om unødvendig! I Norge har vi drikkevann i springen, og hvis du har med en egen flaske hjemmefra kan du fylle den opp nesten hvor som helst. Bruk flasken mange ganger, og når det er på tide å bytte den; PANT den. Her kan du spare miljøet mye skade og lommeboka mange kroner.

 

Poser – Når du skal handle bør du alltid ha med handlenett så du slipper å kjøpe pose. I 2014 ble det solgt hele 955 millioner bæreposer KUN I NORGE (*). Hvor vilt er ikke det? Handlenett kan du kjøpe til typ 15 kr på kiwi. Så her kan du spare både penger og miljø.

 

Rydd opp etter deg – Når du er på skogstur eller på stranda er det så utrolig viktig at du alltid plukker med deg søppelen din. Plast bruker 450 år på å brytes ned. Derfor er det så utrolig viktig at du tar med deg absolutt alt, så ingenting blir lagt igjen. Det er ødeleggende både for dyrene som er i skogen, kjipt for de som går i skogen som er nødt til å se på masse søppel, og tingene blir ikke resirkulert. Naturen i Norge er så nydelig, så ikke ødelegg den med søppel.

 

El-bil eller hybrid – Da jeg kjøpte bil for snart 2 år siden valgte jeg hybrid. Jeg hadde ingen erfaring med det fra før av, men det er mye bedre for miljøet enn vanlige bensin- og dieselbiler. I byer der man kjører med lav fart bruker man stort sett bare elektrisitet som på min bil blir ladet opp av bilen når den kjører i for eksempel nedoverbakker. Dette gjør at det blir mye mindre utslipp og man sparer mye penger på bensin. Det aller beste er selvfølgelig el-bil, men for mange kan det være problematisk da el-biler ofte ikke kan kjøre så langt før man må lade. Uansett; om du skal ha ny bil anbefaler jeg å kjøpe el-bil eller hybrid. Det sparer både miljøet og lommeboka.

 

Sugerør – Man tenker ikke over det lille sugerøret man får når man er ute og spiser. Det er jo bare et lite sugerør, eller hva? Sugerør er en av de tingene som brukes unødvendig mye, og som ofte havner opp på strender og i havet, og det ødelegger havlivet. Ha som vane at du sier nei til sugerør når du er ute og spiser, eventuelt ha med deg eget i papp, så du er med på å få forbruket av sugerør ned. Det er utallige interiørbutikker som selger pappsugerør, som lett brytes ned, så bruk heller det!

 

Ha med egen kaffekopp til take away – Kjøper du en kaffe på vei til jobb hver dag? Det blir mye avfall i løpet av et år. Kjøp heller en Bodum kopp eller en slags termos du kan ha kaffen i. Det er veldig bra for miljøet og enkelte steder er kaffen billigere om du har med kopp selv.


TOPPHER
BUKSEHER

 

Klær – Helt siden jeg var liten har jeg alltid donert klærne mine til Fretex, når jeg ikke lengre ville bruke de. Det er en flott ordning som gjør at klærne faktisk blir gjenbrukt, og de får en mye lengre levetid. Doner eller selg på klærne Tise (så får du litt penger også).

 

Dyrk mat selv – Denne er kanskje ikke så lettvint, men det er utrolig gøy! Selv hadde jeg tomater, jordbær, urter og paprika i et par pallekarmer på verandaen. Det sparer miljøet veldig mye. Man slipper at maten skal kjøres rundt i lange strekninger, man slipper all innpakningen og man sparer mye penger. Kjøp en pose med frø nå, eller en ferdig plante i starten av juni og plant i vei.

 

Bøker – Istedenfor å kjøpe masse bøker, som gjør at man må kutte ned en haug trær og belaste miljøet, kan man heller bruke apper som Storytel som lar deg lese uendelig med bøker for kun 199,- kr per måned. Her kan du også spare store summer på bøker. Test Storytel GRATIS i 14 dager HER.

 

Mindre storfekjøtt – Prøv å gå over til kylling, fisk eller veganske proteinkilder. Vær nøye med at når du først kjøper kjøtt, at det blir brukt og ikke kastet, så det ikke blir et større forbruk enn nødvendig. Kjøtt er dessverre en miljøversting, og fører til 8 ganger så mye global oppvarming som kylling og laks. (*).

0 kommentarer

Siste innlegg