Gå igjennom kontoutskriftene dine – Det første du bør gjøre er å finne ut hvor pengene dine tar veien. Hvilke ting bruker du penger på, hvor mye bruker du på de, og er det kanskje noen ting som du ikke var klar over at ble trukket fra kontoen din? Her bør du finkjemme de siste 3-6 månedene og se nøye over forbruket ditt.
Abonnenter – Løpende abonnenter på alt mulig rart er sånne ting som drar mye penger over tid og som man ikke engang husker at man bruker penger på. Treningsmedlemskap, streamingmedlemskap(spotify, hbo, netflix, osv), diverse klubber er bare noen av tingene som trekkes automatisk ut fra kontoen din hver måned.
Apple store – En ting som jeg ble obs på for noen måneder siden er abonnementer man har på apple store. Disse finner du hvis du går på profilen din -> navnet ditt -> abonnementer. Her kan du se alt som blir trukket automatisk, og her kan du fort få ganske sjokk. Jeg laster ofte ned apper og betaler en liten sum for å teste for eksempel en fotoapp. Også glemmer jeg at det trekkes 199 i måneden. Det er jo så mye penger som bare blir kastet bort på ingenting!
Mat – Gjør det til en vane at du alltid går nøye igjennom kjøleskapet for å se hva du har, og skriver en grundig handleliste før du reiser i butikken. Handle maks 1-2 ganger i uken for å unngå alle de småkjøpene man fort gjør. Og når du er i butikken; se på kg prisen på matvarer. Her er det ekstremt store forskjeller, og med unntak av kylling så er det alt fra First Price så og si like godt som de dyrere merkene.
Bensin – Fyller du tanken når bensinen er som billigst kan du fort spare en god del hver måned. La oss si at du fyller full tank på 50 liter 4 ganger i måneden. Prisene varierer som regel mellom 12,50 og 16,50. Kjøper du da det er billigst koster bensin deg 2500 i måneden, kjøper du når det er på det dyreste koster det 3300 kr. Her er det 800,- kr spart eller 9600 kr per år på å fylle tanken når bensinen er billigst. Den er forresten billigst søndag og mandag frem til cirka 12:00.
Småkjøp – Hvis du teller over alle småkjøpene du gjør hver måned tror jeg at de fleste får sjokk. En tyggispakke her, en matbit på bensinstasjonen med en brus ved siden av, en latte her og et magasin her, det kan det bli mye penger av. Det verste er at småkjøpene er så små summer at man legger ikke merke til de. Men nå de summer seg opp kan det fort bli mye. La oss si at du kjøper en kaffe latte på vei til jobb hver dag, og i lunsjen kjøper du en bagett med en drikke ved siden av. Dette blir fort 2800,- kr i måneden og hele 33’600,- kr i året. For de fleste er jo det en hel månedslønn! Og det er kun for en latte hver dag, og en lunsj på jobben! Da kan du tenke deg hvor stor totalen på alle småkjøpene er!
Ha en bufferkonto – Hva skjer dersom du vaskemaskinen plutselig ryker? Eller du må ha en ny iMac til jobben? Har du penger nok til å cashe ut der og da? Eller må du ta opp et minilån? Minilån kan fort blir store lån med høye renter som kan koste deg mye. Det optimale er å ha en bufferkonto med 3-6 måneder med inntekt (inntekt x3-6) i tilfelle noe skulle skje. Om du plutselig ikke har en jobb lengre, eller du må flytte, eller du skulle bli syk har du en buffer, og du kommer til å klare deg mye bedre enn om du ikke hadde det.
Bare en liten greie, følger nøye med på drivstoffpriser selv … her skifter det kl 10.00 mandag morgen 😉 just in case noen er litt trege på morgenen og ikke skjønner hvorfor det er nye dyrere 10.02 😂 gått på smellen noen ganger da jeg jobber til 0930 mandag morgen 😬