Hva er skjønnhet?

Helt fra vi var små ble vi oppdratt til å tro at man måtte ha langt blondt hår, blå øyne, være høye og syltynne for å kunne være pene. Grunnen til at vi fikk dette kroppsidealet er fordi vi lekte med Barbier. Etterhvert som vi ble eldre ble vi introdusert til sminke, hair extensions og kirurgi så vi endelig kunne være pene. Men var egentlig kroppsidealet vi hadde skapt, pent?

 

Skjønnhetsidealene er alltid forskjellig fra land til land. I Norge er idealet å være trent (så man blir syltynn), ha pen hud, ha en fin brunfarge, ha blå øyne, være høy og ha langt brunt/blondt hår. Mens i Uganda er det vakkert å være ekstremt overvektig. Der blir de satt til å feites opp i tre måneder i strekk før de skal giftes bort. Da må de spise opptil 5000 kalorier hver dag og de kan ikke mosjonere. I kayan stammene i Burma anses man som vakker hvis man har en lang hals. Der setter de på ringer på halsen fra barna er 5 år. Etterhvert setter de på flere og flere ringer, så halsen skal bli lengre. I Japan er man vakker hvis man er en Geisha. Da sminker man huden helt hvit, maler leppene røde og kler seg i en kimono. 

For meg er det helt sykt at man anses som vakker hvis man er ekstremt overvektig eller har en ekstremt lang hals. Men det er fordi disse idealene ikke finnes i Norge, og er derfor helt ukjente for meg. Men det som ikke er ukjent for meg er at man går til ekstreme tiltak for å passe skjønnhetsidealet. I vesten opererer vi leppene og puppene større og nesen mindre. Vi tar fettsuging, bruker botox for å fikse på rynkene, går på ekstreme dietter og bruker tusenvis av kroner på sminke. Kun for å passe et kroppsideal som leketøysprodusentene har gjort seg styrtrike på. 

Det å anses som vakker er noe vi alle strever for. Uansett om vi vil innrømme det eller ei. På jakten etter den syltynne kroppen er det mange som pådrar seg spiseforstyrrelser som anoreksia og bulimi. Dette er spiseforstyrrelser som det tar lang tid å bli kvitt. Mange ender opp med å slite med det resten av livet, og noen dør også av det. Da må vi stille oss selv spørsmålet; Er skjønnhet verdt å dø for?

 

Jeg er absolutt blant de som strever for et bra utseendet. Men det har mye med at jeg er en så offentlig person. Når man har over 50’000 mennesker som månedlig er innom bloggen din, og dømmer utseendet ditt, vil man se bra ut. Jeg har alltid vært en “jente-jente” som har elsket sminke, men etter at jeg begynte å blogge har dette forsterket seg. Men jeg har også andre verdier som jeg setter minst like høyt som utseendet; å være medmenneskelig, ha gode karakterer på skolen, ikke dømme andre, å bry meg om andre, å hjelpe andre som har det vondt, og mye mer. Det jeg prøver å si, er at utseendet betyr noe, men absolutt ikke alt. 

Skjønnhet burde ikke bare være det som er på utsiden. Jeg hørte et veldig fint sitat fra en leser en gang; “Det er utsiden som gir det indre en sjans, men det er innsiden som gir det ytre sin glans”. Det sitatet kunne jeg ikke vært mer enig i. Vi jenter må bli flinkere til å fokusere på hva vi har på innsiden. Hva vi er flinke til, om vi er godhjertet, om vi bryr oss om andre, osv. Istedet for å kun tenke på hva som står på badevekta. For det er tross alt ikke den som betyr alt her i verden. 

 

– Hva anser du som vakkert?

 

♥ Gjerne del dette innlegget ved å trykke på “liker” knappen under. ♥ 

73 kommentarer
  1. Bra skrive. Men e pittelitt uenig i setningen din “Helt fra vi var små ble vi oppdratt til å tro at man måtte ha langt blondt hår, blå øyne, være høye og syltynne for å kunne være pene.”
   Ikkje alle blei oppdratt til å tru det sjøl om ein leika med barbie 🙂
   Men uansett så skjønna eg poenge i innlegge ditt, å somsagt, veldig bra skrive 🙂 Dele det på facebook!
   Angelica

  2. utrolig bra innlegg, ja det er sant… vi er alle forskjellig men alle er pene.. jeg har selv bodd i utlandet og hva og hvordan man er vakker varrierer veldig.. men vigtisk er å være fornøydselv.

  3. trent, ikke syltynn, er pent. en sunn kropp er det jeg ønsker meg og skal jobbe HARDT for å få. ansiktet er pent på så mange måter. jeg syns utstråling har mye å si. er man blid gjør det en vakker!

  4. Jeg kunne ikke vært mere enig! 🙂 Men jeg lurer på en ting, kan du skrive et innlegg og kanskje lage en video om hva du synes om dyre testing og om hvilke merker som tester på dyr ? 🙂 eller har du gjort dette før? 🙂

  5. jeg synes ikke syltynne, blonde jenter med blå øyne er veldig vakkert. alt kommer an på øynene som ser. for meg er en høy jente med former, uten veldig stor mage, langt og brunt hår, mørke øyne og mørke øyenbryn fint. dette synes kanskje ikke alle andre er fint, fordi de ser det med sine øyne. alle synes forkjellig, og derfor ender de fleste opp med en partner også – selv om ikke alle synes den personen er vakker. utseende betyr noe, det er jo tross alt førsteinntrykket man får av en person. likevel, når man blir kjent med personen er det ikke utseendet som teller. da er det personligheten og de personlige kvalitetene :))

  6. Vakker for meg er å være seg selv og tro at man selv er vakker. At man ikke bryr seg om andre synes du har feite lår eller store/små pupper eller har mye kviser. Og ha former og ikke være rett ned er det som er det vakreste, det sier i hvert fall kjæresten min !

  7. Forresten – jeg så på Extream Mekeover på BBC lifestyle igår tror jeg det var. Det var en familie med funksjonshemmede mennesker, det var en mor som hadde adoptert alle de 5 barna og passet på at de fikk en bra barndom. Hun ene av jentene ble tent på som baby og hadde derfor mistet veldig mye hud fra ansiktet og kroppen. Hun hadde også kjempet seg gjennom kreften. Denne jenta gikk alltid med hatt får å skjule ansiktet sitt.
   Mens jeg satt på pc’en hørte jeg “All the people on the school call me a monster”. Og jeg bare stoppet helt opp. Ingen fortjener å høre slike ting, det at man ligner på et monster. Den jenta var fantastisk. Hun var så utrolig skjønn! Hun hadde en utstråling som gjorde at jeg begynte å smile når jeg så på det! Hun er den sterkeste jenta i hele verden! Utseende har absolutt ikke alt å si, den jenta som hadde mistet en del hud – er den nydeligste jenta jeg noen gang har sett!

  8. Vet du hvorfor du er en av mine favoritt blogger? Jo, fordi du er en av de få som også blogger om temaer. Som dette innlegget her. Du er virkelig et stort forbilde for meg, på dette halv året jeg har lest bloggen din har jeg fått mye mer selvtillit.
   Utseende teller ja, men det er bare en brøkdel av hvordan et menneske er. Du skriver veldig godt og på en forståelig måte.

  9. Utrolig bra skrevet , og er veldig enig !
   Det å vere snill og ja godhjertet osv er en sjønnhet . Selfølgelig synest eg det er vakkert med langt hår osv , men det er ikkje vert å dø for .
   Sjønnhet = deg !!!!!!! Du er snill , og virker vertfall som en helt fantastisk person både på utsiden og innsiden !

  10. Jeg er egentlig litt usikker på hva det vil si å være vakker. Jeg vil så gjerne innse at jeg er vakker, men det er vanskelig. Å være vakker for meg må nok være at man er god på innsiden, som igjen gjør at man blir god på utsiden. På en måte! Det er vanskelig å forklare :/

  11. bra skrive!
   jeg skal vere modell for en kompis av meg som er utrolig flink til å fotografere, lurte på om du kunne komme med noen poseringstips?

  12. Kjempebra skrevet Stina! Du er en utrolig pen jente, men du virker også som en veldig snill jente. Alle jenter burde lære seg det, å være fornøyd med seg selv. dette innlegget tror jeg mange liker og er enige i, og kanskje til og med har det i bakhue. Det skal hvertfall jeg!! Jeg er utrolig enig i det du skriver 🙂
   Ha en fin kveld videre <3

  13. Kjempebra skrevet! Dette er en av grunnene til at jeg elsker bloggen din. Du skriver utrolig meningsfulle og bra tekster, og jeg ser virkelig opp til deg!
   Det er utseende som selger, personligheten som teller og det indre som gjelder ♥

  14. helt enig Stina!!
   Men.. “For meg er det helt sykt at man anses som vakker hvis man er ekstremt overvektig” akkurat den syns jeg var litt drøy.. kjønner godt hva du mener.. missforstå meg rett nå.. men syns bare akkuart den setningen der ikke hørtes helt “godtatt” ut… men selvfølgelig er mange uenige i det temaet..noen bryr seg om akkurat det, å noen ikke… men syns du kunne skrevet det litt anderledes 🙂

  15. hehe okei daså.. er jo også forskjell på hva man mener er “overvektig” også… så sånn er det 🙂

  16. men kan jeg spøre deg om noe.. har du teip-hair nå??
   for jeg kjøpte meg det for en stund siden… og da tok jeg det på med den teipen som allerede var der.. så skulle jeg dusje dagen etter å da falt alt av… var det noe feil med det håret da? eller MÅ man ta på extra teip??:)

  17. annhelen: Det gjør jeg! Du må sette på supertape på skjøtene før du setter det på i ditt eget hår. I tillegg må du vente minimum 72 timer før du vasker håret etter at du har satt det på 🙂 Mer info kan du lese under kategorien extensions 🙂

  18. Heei Stina utrolig bra skrevet!
   Jeg er helt enig, det kan hende man er sykt pen på utsiden men på insiden er man bare slem og tenker på bare seg selv og tenker at jeg er bedre en ale andre! det er forferdelig for alle mennesker er like mye værdt selv om de kanskje er mindre pene en andre og alle i verden er pene bare på forskjellige måter… jeg syntes skjønnhet er en person som er pen på utsiden men mer pen på innsiden et godt medmenneske, snill, søt herlig… spiller ikke noen rolle om man er litt overvektlig eller litt undervektig, man er fortsatt veldig pen tenker jeg… 😀

  19. Utrolig bra skrevet!
   Hva jeg annser som vakker? Jeg vet faktisek ikke, jeg ser sjeldent på noe/noen som Pene/stygge. Men har jo drømmeutseend/kropp/hår osv. Det jeg synes er finest er langt sunt hår og en veltrent kropp, så enkelt 🙂

  20. Utrolig bra skrevet og jeg kunne ikke vært mer enig! Du er en utrolig pen person og en utrolig flink blogger !<3 Stå på videre 🙂 #Fast leser

  21. langhalskvinnene har faktisk ikke lang hals. ringene skyver skuldrene lengre og lengre ned slik at det blir en illusjon. de brekker ikke nakken om de tar av ringene slik mange tror. de begynte med dem fordi stammen var plaget med at menn stjal konene fra stammen. så de fant ut at de skulle gjøre kvinnene attraktiv bare for stammens menn. de vil det selv også så egentlig ikke så ekstremt. se på *tabu*. er en episode om d. det som er ekstremt derimot er en afrikansk stamme som holder nede små 2-3 år gamle unger mens de skjærer opp hele fjeset slot at de får striper. tegn på skjønnhet i den landsbyen

  22. Er helt enig i dette innlegget 🙂 Skjønnhet betyr ikke alt…. JEG synes at folk ikke trenger å ta kirurgi og alt sånt, men sminke synes jeg er helt greit . Har liksom ikke noe imot det…. Folk har sin egen stil .

  23. Kjempebra innlegg, men man MÅ jo ikke har langt lyst hår og blå øyne for å bli sett på som pen! Jeg har blondt hår, og synes det er dumt at man skal bli sett på som nørd og opptatt av utseende og dum BARE fordi man er blond, det blir faktisk jeg! Jeg synes alle burde være stolte av sånn de er, og ikke bry seg om hva andre sa og mente. Vanskelig, men det burde være mulig. Selv bruker jeg ikke sminke og synes det går veldig bra, jeg er jo ikke stygg for det!

  24. Er så enig i dette. Hvordan kroppen skal være er et sånt stort press for alle tenåringer/ungdommer nå.. Håper alle i Norge leser dette innlegget, haha, så de får se hvordan det faktisk burde være.Ingen jenter liker å ha kviser og hudormer. Ingen jenter liker og ha fett på kroppen. Men det er sånn det skal være. Det er ikke sunt å være for tynn, altså å gå på ekstreme dietter, og det er heller ikke sunt å være overvektig. Derfor er alt et sånt press på alle jenter. Skiller du deg ut, blir du mobbet, hvorfor?

  25. You made my day!
   Takk Stina, for at du er til! Jeg kjenner deg jo ikke, men på en måte gjør jeg det. Du stråler opp hverdagen min! Jeg er ikke den jenta som er en av de tynne (med tynn mener jeg fin kropp), eller en ut av de fineste. Du hjelper meg i hverdagen når du skriver sånne innlegg. Spessielt med trenings videoen du lagde! Vil gjerne at du skal gjøre det flere ganger! 🙂

  26. Utrolig bra innlegg! Jeg er høy og tynn og jeg får stygge kommentarer noen ganger om at jeg er så tynn i tillegg er jeg jo blant de høyere og det er veldig skipt å se ned på de fleste. Jeg hater de brune øynene mine, har alltid villet ha lyse øyne. Bra blogg!

  27. Jeg synes skjönnhet er når man törr å väre seg selv og törr å väre naturlig 🙂
   Greit at jenter er pene med sminke, men det ödelegger bare huden…
   Synes det er mye penere å väre naturlig, med bare litt eller ingen sminke 🙂

  28. veldig bra skevet,du er veldig pen og digger bloggen din!
   hva har du gjort med håret på det nederste bilde av deg selv,det var veldig fint! 🙂

  29. Det er jo ingen som kan definere hva skjønnhet er. Når du sier at du ikke kan se at en overvektig jente kan anses som vakker blir jeg litt skremt..for selvfølgelig kan hun det. Det handler om at man har forksjellig smak og at vi syns forskjellige ting er vakkert. Mange er overvektige av natur, mens andre er syltynne av natur. Kan dem ikke anses vakre da? Det blir feil å si, for man er vakker uansett. Det er heller dette du burde formidle!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg