Er det greit å gi bloggere skylda?

I det siste har det vært mye i media om bloggere. At de er dårlige forbilder som kun gjør at andre jenter får dårlig selvbilde, og utvikler spiseforstyrrelser. Caroline Berg Eriksen (Fotballfrue) blir selvfølgelig blir mest utsatt, siden hun er norges største blogger, og blogger mye om trening og kosthold. Men mye av det som blir skrevet om bloggere er etter min mening, helt feil.

Jeg har lest bloggen til Fotballfrue veldig lenge, og det eneste jeg får fra den er positivitet. Det er få som ser så positivt på livet som henne. Hun oppfordrer mennesker til å spise sunt og trene. Og hva er vel galt med det? Hadde hun oppfordret andre til å sitte på sofaen og spise dritt hver dag, hadde det påvirket andre skadelig. For ja, lesere blir påvirket av hva bloggerne gjør og skriver. Men folk må også få lov til å tenke selv. Jeg regner med at de som leser blogger i Norge skjønner at alt ikke er ekte. 

Ting er satt til det “perfekte” for at bloggen skal være interessant. Folk vil mye heller lese om folk som lever i en rosa boble, enn de som sitter på sofaen hver dag og syns synd på seg selv, og bare er negative. Topplista i Norge er et bevis på det. De som ligger på toppen er pene, sunne (med noen unntak), trente og har en fin klesstil. De bruker også hverdagen sin til mer enn hva andre gjør. Det finnes drøssevis med blogger som er av den negative og “ekte” sorten, men det er ikke de folk vil lese om. 

Folk leser blogger for å “drømme” seg bort i en annens hverdag, og for å hente inspirasjon. Jeg får ofte høre av lesere at de er innom bloggen min hvis de mangler inspirasjon til helgens festantrekk eller lignende. Det er nettopp det en blogg er til for; å inspirere andre. Jeg skriver ofte om veldig overfladiske ting. Men også om dypere ting som; “Hvor lenge skal man være  jomfru?”, “Fuck Janteloven!”, “Hvordan få bedre selvtillit”, “Ja, jeg vet at jeg er lav”, “Feite mobbere”, osv. Nettopp fordi jeg syns det er viktig å snakke om ting som kan være vanskelig å snakke om med venner og familie. Jeg har såpass mange lesere innom bloggen min hver dag, at jeg faktisk kan gjøre en liten forskjell med den. Å få en jente til å få bedre selvtillit, bli sikker på sex, skjønne at det er greit å være stolt av seg selv, osv er noe av det jeg faktisk har fått til med bloggen min, og det er jeg veldig stolt over. 

Men det å kaste alle bloggere under bussen, og si at vi burde stenges, er helt feil. Det å si at bloggere gir jenter anoreksia er helt feil. Modeller har alltid fått skylda for denne, men nå er det bloggerene som får det. Hvis man faktisk ser litt på bloggere, så ser man fort at det ikke er dem sin skyld. Hvis man syns at bloggere er så dårlige forbilder, hvorfor lese bloggen da? Hvis du ikke liker det mediene sier om utseendet, hvorfor skru på tv’en og lese blader da? Hvis du ikke takler at andre har det bra med seg selv, og ser bra ut, må du heller stenge mediene ute. 

For alle tolker ting forskjellig, og noen er kun ute etter å gjøre andre vondt. Det er mange som går inn på bloggen til Fotballfrue og kun legger igjen negative kommentarer som at hun er for tynn og må spise mer. Men Fotballfrue gjør noe som mange ikke gjør. Hun trener! Når man ser kroppen hennes ser man en sunn og trent kropp. Ikke en jente som sliter med spiseforstyrrelser og som er utmagret. Hun er et godt forbilde. Fordi hun er sunn og positiv. 

Så til slutt; å gi bloggere skylden for å gi jenter anoreksia er ikke riktig. Foreldre burde ta mer ansvar, og lære barna sine at alt ikke er ekte. Og lære de å faktisk få et godt selvbilde, så de kan se på en blogg som noe positivt, og ikke negativt. 

32 kommentarer
  1. Utrolig bra skrevet! vi bloggere ødelegger ikke livet til folk. Vi kan vel ikke noe for at noen får spiseforstyrrselse osv. Det har i alle fall ikke noe med blogger eller modeller å gjøre, det er nok heller det mobberene sier face to face og ting som blir skrevet eller sagt til en person som gjør at folk får slike problemer. Også er jeg enig i at foreldrene burde reagere og være mere oppmerksomme på sine barn. I alle fall døtre.

  2. Er så utrolig enig med deg! Og det er både kjempebra og superviktig at bloggere med mange lesere skriver om dette, for å nå ut til folkemassen! 🙂 Stå på videre! 😉

  3. Kjempebra innlegg med et utrolig godt poeng. Det er så synd at mange må ha noen å klage på fordi man selv ikke klarer å dra på trening eller spise sunt. Det blir bare for dumt, rett og slett.
   Ha en fin kveld!:)

  4. Helt enig! Kjempebra skrevet og du har et utrolig bra og godt poeng der! Det er viktig å ikke bare skrive masse dill og dall, men også skrive dype ting! Tror jeg selv har vært litt sløv på den fronten og følte at jeg fikk utrolig mye inspirasjon til å blogge om mere dype ting som kanskje kommer i livet mitt videre … Jeg, personlig, liker å lese om trening og helse i tillegg til det bloggere gjør på fritida og i hverdagen 🙂 Elsker å trene <3
   Ha en fin søndag videre!:D

  5. Dette innlegget er en veldig god grunn til at jeg leser bloggen din! Du inspirerer oss, du gjør oss sikre på oss selv. I hvertfall på meg. EJg er veldig enig med deg, og synes virkelig at folk skal lese dette innlegget. Du er et godt forbildet!

  6. mene du at de som liksom er “stygg og feit” ikke kan komme på topplista sia du sir at de pene og trente er på topplista? :p men er helt enig med deg, man vil jo ikke lese om noen som bare sitt hjemme forran tven da!

  7. bloggere generelt har ikke skylda, for alle oppfatter ting forskjellig. Det er presset til å være tynn som har skylda. Jeg har i alle fall aldri sett en blogg som sier, at man ikke skal spise noe, eller være syltynn…..

  8. helt enig i alt du skrev! det er akkurat sånn eg føler det, alle di som er på topplista er fine, men en god klesstil, er ganske populære blant gutter og jenter osv osv… litt irriterende egentlig, for det finnes så mange andre brae blogger som ikke har en ”rosa blogg” men som har en blogg som deg og di fortjener å være på topplisten mye mer.

  9. Hei 🙂
   Det er vell strengt talt ikke slik at bloggere får skylden for at ungdommer får spiseforstyrrelser. Det har blitt tatt opp at mange av de største bloggerne er en medvirkende faktor for spiseforstyrrelser.
   Jeg er selv blogger og aktiv trener. Jeg er fokusert på trening og kosthold noe bloggen min til en viss grad bærer preg av. Jeg er veldig forsiktig å trør veldig varsomt i trenings- og mat-terrenget!
   Noen av de store bloggerne har (i mine øyner) ALT for stor fokus på kropp, utseende, “det perfekte liv”, trening, kosthold og diett. Jeg sier ikke at bloggere har “skylden” for den økende grafen av spiseforstyrrelser, men at de er en medvirkende faktor er jeg IKKE i tvil om! Alt for mange bloggere er opptatt av (i mine øyner) sykelig trening. Dette er en påvirkende faktor for at unge jenter utvikler ortoreksi (det vil si at en er sykelig opptatt av trening og sunnhet. En blir så sunn at det rett og slett er usunt og skadelig for kropp og helse) Det er faktisk en grunn for at eksperter har gått så hardt ut i media! (i mine øyner burde dette vært gjort for lenge siden)
   Samtidig så må jeg få si at det ikke bare er jenter i 13,14,15,16 årsalderen som dessverre utvikler spisevegring, men også voksne folk. Det er ikke lett at foreldrene skal gjøre ditt og datt når en er langt over myndighetsalderen og er flyttet hjemmefra for lenge siden.
   Det er utrolig vondt å se hvordan noen som står deg nært blir rammet av spiseforstyrrelse. En har ikke peiling på hvor mye det tar på kroppen, og hvor mye det ødelegger et liv før man har opplevd det selv, eller står nær noen som har opplevd det. Hadde du selv opplevd det, eller stått nært noen som kjemper denne kampen, så hadde du endret mening, tro meg!
   Hilsen
   Tinealice.blogg.no

  10. Jeg leste ikke dette før i dag, via VG sine nettsider. Og jeg må si jeg ble litt sjokka! Sånn som eksempelet ditt med Fotballfrue, så er jeg helt enig. Hun har et fokus på god og sunn mat, og god trening – det er det absolutt INGEN som skal straffes for. Jeg skal ikke si jeg er verken feit eller tynn, og ikke noe overmenneske på sunn mat, men jeg ser på slike bloggere som en fantastisk stor motivasjon for meg, og mine matvaner eller annet. Føler jeg at jeg har en skikkelig drittdag når det kommer til trening og motivasjon, kan jeg – med hånda på hjertet – si at jeg går inn på Fotballfrues blogg, leser litt der om treninger hun har hatt osv, og du dæven så fort jeg kommer meg ut på trening etter hvert da. Det er slike bloggere som motiverer, jeg leser også andre treningsblogger, da jeg syns dette er mest spennende i og med jeg interesserer og skriver om dette selv, og for en flott gjeng med treningsbloggere det finnes i det store og langstrakte Norge.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg