hits

Kosthold

5 Enkle steg for å bli sunnere

Reklame | Stronger

Å spise sunt er viktig både for kropp og mental helse. Om man bare spiser usunn mat kan få humørsvinger, oppleve slapphet og generelt føle seg dårlig. Når man spiser sunt gir man kroppen det drivstoffet den trenger for å fungere optimalt og det får du igjen så mye for! Å spise sunnere trenger ikke være super komplisert og vanskelig. Her er 5 enkle triks for å bli litt sunnere.

TOPP - HER  /  TIGHTS - HER


- Mer grønnsaker. Grønnsaker er fulle av vitaminer og fiber. De har lite kalorier, men metter mye. Derfor er det gunstig å legge til mer grønnsaker i kostholdet. Prøv å ta med mer grønnsaker på middagstallerkenen, og knask grønnsaker når du er småsulten. 

- Mindre raffinert sukker. Godteri er noe som du gjerne bør spise på lørdagskvelden, men i uken kan det være smart å holde godteriet til et minimum. Legg vekk godteriet og brusen i uken, så smaker det ekstra godt når lørdagen kommer! 

- Drikk mer vann. Legg deg til som vane at du alltid drikker vann, når du skal drikke noe. Det er så viktig at du får i deg nok vann for at du ikke skal bli dehydrert. Om du drikker for liten kan du bli slapp og du kan få hodepine. 

- Spis når du er sulten, ikke når du kjeder deg. Altfor ofte spiser vi kun fordi vi kjeder oss, eller fordi vi egentlig er tørste. Drikk et stort glass vann og se om du fortsatt er sulten.

- Spis mer proteiner. Proteiner er kroppens byggeklosser, og er så viktig for kroppen, spesielt om du trener. Proteiner holder deg også mett lengre, så det er en bonus. Matprodukter med mye proteiner er; kjøtt, fisk, fugl, bønner, meieriprodukter, noen soyaprodukter. 

TOPP - HER  /  TIGHTS - HER

 

 

Har du en sunn livsstil? 💪🏼💦

8 ispinner med lite kalorier

Nå som det er sommer og sol liker jeg å spise is. Eller, liker blir feil å si. Jeg ELSKER å spise is. Jeg kan enkelt spise 1-2 is hver eneste dag, og kose meg masse med det. Det er så godt å spise en is som dessert etter middagen, eller bare en snack midt på dagen i varmen. Men, det er jo utrolig stor forskjell på de forskjellige pinne-isene.

Jeg sjekket ut kalori-innholdet på de forskjellige ispinnene som ligger i frysedisken, og jeg fikk helt sjokk. Enkelte av isene kunne ha opptil 450 kalorier! Det er jo en hel middag! Om jeg hadde spist 1-2 sånne iser hver dag hele sommeren hadde jeg gått opp 9 kg i rent fett, bare fra isen. Det går jo ikke!

Så derfor holder jeg meg heller til de ispinnene som har mye lavere innhold med kalorier. Disse kan jeg lett spise 1-2 av hver eneste dag uten at det utgjør noe særlig forskjell. Jeg fant 8 forskjellige ispinner som er veldig gode, og som har lavt innhold av kalorier. Her er de; 

 

 

Lollipop spinn - 60 kcal per ispinne.
(denne fant jeg kun på bensinstasjoner i enkeltpakke).

Dette er forresten min favoritt! 

 

Friskis - Jordbær og Appelsin - 72 kcal per ispinne

(denne kommer i 10 pakning på de fleste matbutikker)

 

Dugg - Eple og appelsin - 78 kcal per ispinne

( denne finnes kun i enkelt-pakninger på vanlige matbutikker og bensinstasjoner)

 

Sun lolly - Jordbær - 55 kcal per is 
(kjøpte på Meny. Fantes i smakene; appelsin, bringebær, cola, drue og eksotisk)

 

Fruitero - Bringebær - 56 kcal per ispinne
( kommer i 10 pak med 5 mango og 5 bringebær )


Friskis frukt - 52 kcal per ispinne

( kommer i 10 pak )


Dugg - Yoghurtis - Bringebær og jordbær - 64 kcal

( kommer i 6 pak, men kan også kjøpes i enkeltpakning)


Lollipop - 74 kcal per ispinne

( Kommer i enkeltpakning og også i 10 pak )


Nå har jeg fylt hele isboksen full av ispinner, og jeg gleder meg til å kose meg masse med is i sommer!

Chloe vil også ha is! Hehe! Hun ble helt gal etter is når jeg tok bilder av de forskjellige ispinnene. Men det ble dessverre ikke noe is på henne. Hun fikk heller en hundegodbit! 

 

🍭 Hvilken is er din favoritt? 🍭

5 Enkle triks for å spise sunt

Det å spise sunt er viktig uansett om du er 10 år gammel eller 80 år, om du veier 40 kg eller 120 kg. Det er rett og slett viktig for alle. Et sunt kosthold gir deg mye energi, livsglede og en sunnere kropp. Å spise sunt trenger ikke være super komplisert, og du trenger ikke å følge den nyeste og hippeste dietten. For å sende deg i riktig retning og gi deg en god start på den sunne livsstilen, vil jeg gi deg 5 enkle triks for å bli sunn.

SNAPCHAT STINABLOGG

Vann - Å drikke vann er livsviktig for kroppen vår. Store deler av kroppen vår er jo bare vann, og vi er helt avhengige av det for å holde kroppen igang. Veldig mange er dehydrerte uten av de vet om det, og det kan være smart å bruke en app eller notere seg hvor mye vann man drikker over et par uker så du får innblikk i hvor mye vann du faktisk drikker. Det er også smart å kutte ut nesten alt av drikke som ikke er vann da det ofte inneholder mye sukker. 

Ikke ha det i hjemmet - Om du har godteri og junkfood liggende i skapet er det veldig lett å spise det de gangene du er sulten, og vil ha noe kjapt å spise. Om du blir fysen på kvelden er det kort vei til godteriet om det ligger i skapet. Om du må reise helt til butikken derimot, blir det som regel til at man ikke gidder.

Planlegg - Ofte kan det være vanskelig å spise sunt når man er på jobb, skole eller biltur. Selv syns jeg alltid det er vanskelig å finne noe som er sunt og godt når jeg er innom bensinstasjonen, og ender altfor ofte opp med usunne matvalg. Det er jo ikke bra! Det beste er å lage seg en god salat eller knekkebrød med sunt pålegg, som man kan ha med som niste når man er avgårde. Da trenger man ikke å ende opp med en pizzabaguett eller toast som man altfor ofte får i kantiner.

Forrett istedenfor dessert - Om du spiser ute er det smart å heller velge en forrett istedenfor dessert. Desserter er som regel aldri særlig sunne, og man kan få i seg mye ekstra sukker fra de. Når jeg er ute med Per Fredrik pleier vi som regel alltid å velge både forrett og hovedrett, men sjelden dessert. 

 

Bytt ut godteri med frukt og grønnsaker - Er du småsulten eller bare fysen på noe godt? Ikke dra frem godteriskåla. Dra heller frem en skål med litt jordbær, en appelsin som er skåret opp, søte plommetomater (min favoritt atm) eller så kan du skjære opp noen grønnsaker og lage en god dipp. Bare fordi du skal spise sunt betyr det ikke at du må slutte å kose deg med noe godt på kvelden. Du må bare bytte ut det usunne med sunne ting.

Spiser du sunt?

----------

👻 SNAPCHAT - STINABLOGG 👻

Ukens mathandel

De siste tre månedene har jeg rett og slett vært utbrent, og dette har jeg snakket om en del tidligere så jeg skal ikke gå så mye inn på det nå. I den perioden var jeg i veldig dårlig form både psykisk og fysisk. Det ble mye junkfood og godteri, og jeg vet ikke om vi kan kalle det trøstespising.

Meeen, lets be honest. Når man ligger inne i ukesvis og er syk og ikke kan leve vanlig, blir det fort til at godteri og junkfood blir mye av gleden i hverdagen. Sunn mat er det siste man har lyst på, og trening er i alle fall helt borte i natta.

Nå begynner jeg endelig å komme meg på bena igjen, og jeg har fått tilbake appetitten og lysten på sunn mat. Det er veldig deilig å ikke være konstant kvalm for å si det sånn. Hehe! I går brukte jeg mye av dagen til å gå igjennom oppskrifter jeg har lagt ut tidligere på diverse sunne salater og middager. Jeg fant masse inspirasjon og skrev en liste med rett under 50 varer som jeg bør ha i mat / kjøleskapet hele tiden, så jeg alltid har de matvarene jeg trenger tilgjengelig.

På vei hjem fra Oslo i dag stakk jeg innom Kiwi og handlet alt jeg ikke hadde fra den lista. Her ble det mye grønnsaker, frukt, bær, meieriprodukter og en del kjøtt. Dette er ikke spons / reklame eller noe men en liten kudos til Kiwi, for de er virkelig billig når det kommer til sunn mat. Alt det jeg kjøpte betalte jeg bare 1000,- kr for. Dette er jo minst en uke med sunn mat, så det er jo veldig nice! Chloe var i alle fall veldig fornøyd med innkjøpene. Haha! 

Jeg gleder meg til å spise sunt og komme i form igjen. Kroppen min har virkelig blitt et stykke vekk fra det jeg selv liker, så det må jeg virkelig fikse på! Det blir så gøy å lage masse sunne matretter fremover, og om jeg finner på noen nye oppskrifter deler jeg de selvfølgelig her på bloggen! Om du trenger litt inspirasjon til sunn mat kan du sjekke ut kategorien min "Matoppskrifter".

Apropo mat, nå er det straks middag. Per Fredrik skal diske opp med biff i dag, og han er virkelig helt rå på å lage biff så dette blir digg! 

Usunt kosthold gjorde dette med kroppen min

I desember hadde jeg et slags eksperiment for å føle skikkelig på hvordan det faktisk var å spise veldig usunt i en måned. Jeg koste meg skikkelig med kakao, pepperkaker, pizza, og alt mulig digg man kan tenke seg.

Det var koselig å nyte desembermåneden så mye! Men etterhvert begynte jeg virkelig å kjenne på bivirkningene med å spise så mye usunn mat som ikke hadde noe næring i seg. 

SNAPCHAT STINABLOGG 👻

_____

Jeg var så mye slapp og trøtt, og følte at jeg nesten aldri hadde ordentlig energi. Hver morgen da jeg hadde spist frokost fikk jeg en del energi i 15 minutter, også ble jeg så trøtt at jeg ofte sovnet. Det er jo helt sinnsykt!

Det er jo det mat med raske karbohydrater og null næring gjør med kroppen. Så jeg burde jo egentlig ikke blitt så overrasket. Men det ble jeg virkelig.. Etterhvert begynte jeg også å få ganske mye kviser på grunn av det dårlige kostholdet. Som også gjorde at immunforsvaret mitt ble latterlig dårlig. Jeg fikk influensa rett etter julaften og jeg er fortsatt litt syk fra det. Det er jo helt hinsides!

Jeg merket også at jeg ikke hadde noen glede over alt det usunne lengre. Å spise godteri var liksom ikke noen big deal lengre, siden jeg spiste det så ofte jeg bare ville. Jeg ble kvalm bare av tanken på usunn mat, og de siste dagene med "challengen" slet jeg med å spise usunt.

Fra 1 januar begynte jeg å spise sunt igjen og jeg merker allerede store forskjeller. Jeg er ikke like daff som jeg var, huden min begynner å bli MYE bedre, og influensaen begynner endelig å gå over. Jeg merker også at jeg har mye bedre matlyst. Når det kommer til usunn mat og godteri holder jeg det til lørdagskvelden, og det blir så mye mer stas å spise godteri på lørdagen når det kun er da jeg kan spise det. 

Alt i alt er jeg glad for at jeg spiste så utrolig usunt i desember, for da fikk jeg virkelig opplevd hvor mye usunt kosthold gjør med kroppen, og hvorfor det er så viktig å spise sunt!

 

Dette kjøpte jeg på matbutikken!

inneholder reklame for Nelly

Herregud! Nå har jeg virkelig vært på tidenes mathandel! Tidligere i dag gikk jeg igjennom mange av mine gamle mat-oppskrifter og fant hvilke matvarer som er smart å ha liggende på kjøkkenet. Det ble en lang handleliste med godt over 70 forskjellige punkter..!

Så jeg dro rett på Kiwi og fylte opp en hel handlevogn full av mat. Jeg ble overrasket over hvor billig det faktisk ble med tanke på hvor mye mat jeg kjøpte. Å handle på kiwi er uten tvil smart for lommeboka, spesielt om man går etter de billige merkene og sjekker prisene. 

Genser - nly HER

Når jeg kom hjem måtte jeg ha god hjelp fra Per Fredrik til å bære inn alt, for det ble hele 9 bæreposer med mat! Haha! Det er jo helt vilt. Nå har jeg virkelig fått handlet inn så mye sunn og bra mat, så nå gleder jeg meg til å lage mat fremover. 

Når det kommer til meieri produkter liker jeg å ha kesam til dressinger til salat, gresk yoghurt til frokokster, philadelphia til pålegg, yoghurt som mellommåltid, osv. Jeg er veldig glad i meieriprodukter, så det har jeg alltid mye av! 

Jeg kjøpte også frosne grove rundstykker. Disse er så gode! Kjøpte også forskjellig knekkebrød, da jeg er veldig glad i "brød" mat til frokost. 

Av proteiner fra animalske produkter liker jeg å ha kyllingfilet, karbonadedeig, ytrefilet av svin, egg, røkelaks, kyllingpålegg osv. For meg er proteiner viktig for å få maks utbytte av treningen.

Frukt og grønnsaker ble det MYE av. Jeg hadde allerede en god del, men jeg trengte påfyll på en del av tingene. Jeg prøver å alltid legge til litt grønnsaker eller frukt i hvert måltid for å gjøre det litt sunnere. 

Det skal bli så deilig å spise sunt igjen. Det kjenner jeg at kroppen min virkelig trenger! Noe som er viktig for meg er at sunt ikke betyr kjedelig. Ofte tenker man at man må kun spise kylling og brokkoli for å spise sunt, men det er ikke sant. For meg fungerer det veldig bra å spise variert, med mye proteiner fra animalske produkter og meieriprodukter, grønnsaker, frukt og grove kornprodukter.

Jeg følger den sunnheten som fantes før alle fitness duster kom på banen og skapte panikk om at man må kun spise kylling og brokkoli om man skal være sunn og fit. Og den sunnheten der, kan man følge i mange år uten å bli lei, eller få mangler på alt mulig forskjellig!

8 enkle regler for å spise sunt

// inneholder reklame

Midt oppi alt kaoset av slankekurer, 5:2 dietten, rawfood dietten, lavkarbo dietten (den ekstreme delen av den) og what not er det fort gjort å bli veldig forvirret og ikke se hvor lett det kan og bør være å spise sunt. Å spise sunt og ha et bra kosthold handler om å spise på en måte som du kan gjøre over lang tid uten problemer.

Topp - NLY, HER

Bukse - Bik Bok, HER


Det skal ikke være sånn at dette er noe du gjør kun i 2 uker for å gå ned i vekt superfort. Nei. Et sunt kosthold handler om sunne vaner og friheten til å kunne unne seg litt ekstra en gang iblant. 

For å gjøre det litt enklere for dere å velge sunnere alternativer og matvarer kommer jeg nå til å gi dere 8 enkle "regler" som dere enkelt kan følge. 

 

Grovt - Når du skal kjøpe brød, bagett, osv bør du alltid velge grovt. Det inneholder som regel mye mindre hvetemel, mer rug, frø og andre bra ingredienser. Loff og fin bagett er virkelig ikke et godt alternativ da det inneholder store mengde finmalt hvetemel, som ikke er bra for blodsukkeret. 

Grønnsaker - Alltid prøv å legg til noen grønnsaker i hvert måltid du spiser. Skal du spise en brødskive med en skive med skinke, kan du legge til noen skiver med agurk på toppen. Når du spiser middag bør du alltid ha en god del grønnsaker. Om du hele tiden legger til grønnsaker på maten din går du i deg mye vitaminer og mineraler du trenger, i tillegg til at grønnsaker er lave på kalorier.

Proteiner - Pass på at du får i deg nok proteiner hver dag. Som med grønnsaker, bør du også alltid ha en proteinkilde i hvert måltid. Gode proteinkilder er; kylling, kjøtt, fisk, bønner og magre melkeprodukter.

Juice - Juice inneholder mange bra vitaminer som kroppen trenger. Men problemet er at fordi den har blitt omdannet til juice, og ikke er en appelsin eller et eple lengre, taes den opp på samme måte som brus i kroppen vår. Du bør derfor ikke drikke mer enn maks 1 glass med juice per dag. 

Frukt - Om du kjenner at du blir veldig søtsugen kan frukt hjelpe med å dempe søtsuget. Spis noen jordbær, et eple eller en appelsin. Det er både sunt og det hjelper på søtsuget! Tips; skjær opp en appelsin i båter og ha ved siden av deg når du jobber som perfekt jobbsnacks!

Fritert - Mat som blir fritert er nesten alltid veldig usunn. Det blir ekstreme mengder med usunt fett og det er virkelig ikke bra for kroppen. Prøv å hold deg unna fritert mat. Om du liker chicken nuggets kan du heller lage dine egne ved å skjære opp kyllingbryst i små biter, duppe de i egg deretter mandelmel og til slutt i revet parmesen, og stek i stekepanne. Da får du massevis av proteiner og litt fett, og du slipper de store mengdene med unødvendig fett.

Godteri - Hold godteri til lørdagskvelden og spis sunn snacks de andre dagene. Lag gjerne snacksen klar mens du lager middag, sånn at du kan spise det som en dessert. Sunn snacks kan være alt ifra grønnsaker med dipp til oppskåret frukt. 

Magert kjøtt - Unngå kjøtt og kyllingprodukter med mye fett som farseprodukter, kyllingklubber, kjøttdeig osv. Bruk helst magre produkter som kyllingfilet, storfekjøtt (generelt), karbonadedeig (istedenfor kjøttdeig), osv. 

 

Spiser du sunt?

Å spise fort kan gjøre deg overvektig

Visste du at hvor fort du spiser har ekstremt mye å si om du skal holde deg / bli slank? 

Jeg så nylig et program som virkelig åpnet øynene mine på dette. I dette programmet lot de en stor testgruppe spise en hamburger stående og på så kort / lang tid de ønsket. Testgruppen med mennesker spiste hamburgeren veldig fort, og på en gjennomsnittstid på cirka 3,5 minutter. Etter de hadde spist følte de seg fortsatt sultne, og hadde lyst på en hamburger til. De fleste følte at de egentlig hadde bare spist litt snacks. 

Dagen etter skulle de spise den samme hamburgeren, men denne gangen måtte de sitte ned mens de spiste, og de var også nødt til å bruke 30 minutter på å spise hamburgeren. De fleste syntes det var vanskelig å bruke så lang tid på en hamburger, men etter at de 30 minuttene hadde gått, følte de at de hadde spist et skikkelig måltid og at de var helt mette. 

Grunnen til dette er at det tar minst 20 minutter fra vi begynner å spise til hjernen sender ut signaler om at vi er mette. Dette er mye av grunnen til hvorfor enkelt ofte kan overspise fordi de rett og slett spiser for fort. 

Selv har jeg alltid spist maten min veldig sakte. Grunnen til det er fordi jeg som liten hadde så trang hals at jeg måtte fjerne mandlene mine for at jeg skulle kunne spise riktig. Selv etter operasjonen sliter jeg med å svelge store mengder mat, og derfor har det automatisk blitt til at jeg tygger maten veldig godt og tar små biter når jeg spiser.

Dette har gjort at jeg alltid spiser sakte, og det er ikke før jeg så dette programmet at jeg skjønte en stor del av hvorfor jeg alltid har klart å holde meg slank uten å hverken telle kalorier eller spise ekstremt sunt. Jeg har alltid spist noenlunde sunt, og spist til jeg var mett, men siden jeg alltid har spist sakte, har jeg aldri overspist, og derfor har jeg alltid holdt meg slank. 

Det er selvfølgelig en hel rekke andre faktorer som også spiller inn når det kommer til kosthold og vekt. Men det er virkelig noe å bite tak i. Om du sliter med at du fort legger på deg veldig mye selv om du spiser sunt, eller om du rett og slett er overvektig kan det være en idé å ta tiden neste gang du spiser.

Spiser du opp maten på under 20 minutter, bør du ha som et mål å spise saktere. Kanskje det kan løse problemet?

5 Enkle steg for å bli sunnere

Å spise sunt er viktig både for kropp og mental helse. Om man bare spiser usunn mat kan få humørsvinger, oppleve slapphet og generelt føle seg dårlig. Når man spiser sunt gir man kroppen det drivstoffet den trenger for å fungere optimalt og det får du igjen så mye for! Å spise sunnere trenger ikke være super komplisert og vanskelig. Her er 5 enkle triks for å bli litt sunnere.- Mer grønnsaker. Grønnsaker er fulle av vitaminer og fiber. De har lite kalorier, men metter mye. Derfor er det gunstig å legge til mer grønnsaker i kostholdet. Prøv å ta med mer grønnsaker på middagstallerkenen, og knask grønnsaker når du er småsulten. 

- Mindre raffinert sukker. Godteri er noe som du gjerne bør spise på lørdagskvelden, men i uken kan det være smart å holde godteriet til et minimum. Legg vekk godteriet og brusen i uken, så smaker det ekstra godt når lørdagen kommer! 

- Drikk mer vann. Legg deg til som vane at du alltid drikker vann, når du skal drikke noe. Det er så viktig at du får i deg nok vann for at du ikke skal bli dehydrert. Om du drikker for liten kan du bli slapp og du kan få hodepine. 

- Spis når du er sulten, ikke når du kjeder deg. Altfor ofte spiser vi kun fordi vi kjeder oss, eller fordi vi egentlig er tørste. Drikk et stort glass vann og se om du fortsatt er sulten.

- Spis mer proteiner. Proteiner er kroppens byggeklosser, og er så viktig for kroppen, spesielt om du trener. Proteiner holder deg også mett lengre, så det er en bonus. Matprodukter med mye proteiner er; kjøtt, fisk, fugl, bønner, meieriprodukter, noen soyaprodukter. 

 

Har du en sunn livsstil?

På tide å bli sunn igjen

Den siste tiden har jeg pga B12 mangelen, hatt så dårlig matlyst. Jeg tuller ikke når jeg sier at det eneste jeg klarte å spise var mat som ikke smakte noe. Mat som var veldig mye mel, og som jeg vanligvis aldri ville spist. Her snakker vi tomatsuppe fra pose, pannekaker og nudler. Så ikke akkurat sunt.

Kjøtt fikk meg til å nesten kaste opp, så da sier det seg selv, at når jeg ikke klarte å spise kjøtt og heller ikke frukt/grønnsaker fordi det smakte for mye, ble det ikke akkurat veldig sunt. 

Men nå som B12 mangelen er fikset, har jeg ekstremt mye bedre appetitt, og jeg har endelig lyst til å spise sunn mat igjen. Så i dag tok jeg meg en tur på butikken og handlet inn masse frukt og grønt, så jeg kan lage masse smoothies og juicer, som jeg kan drikke på når søtsuget kicker inn.

For ja, etter å ha spist drittmat altfor lenge, har jeg så søtsug, at jeg virkelig trenger noe annet som kan dempe det. 

I tillegg kjøpte jeg inn forskjellige grønnsaker og frukter som jeg kan bruke til salater. Så nå gleder jeg meg til å spise en del sunnere igjen. Det skal bli så deilig! Og jeg gleder meg veldig til å ikke være ekstra slapp og sliten, på grunn av søppelmaten.Hvordan er det med dere? Spiser dere sunt eller usunt om dagen? Føler høsten er litt den tiden hvor man enten skal skikkelig inn i treningsvaner igjen, eller så bruker man høsten for å kose seg litt skikkelig! 

 

Etter 2 dager uten dør man

Visste du at en så liten ting som å glemme og drikke vann regelmessig igjennom dagen, kan gjøre at du blir slapp, får vondt i hodet og ikke klarer å yte ditt beste? Vel, det stemmer! Vann er så ekstremt viktig for at kroppen vår skal fungere riktig. Vi mennesker kan klare oss uten mat i 30 dager, men vann klarer vi oss kun i 2-3 dager før vi dør (kilde). Så det sier litt om hvor viktig vann er for oss. 

Men, hvor flink er du til å drikke vann regelmessig? Selv var jeg ekstremt dårlig på det før, men har heldigvis skjerpet meg veldig etter at jeg forstod hvor viktig vann er. Nå som skole og jobb har begynt for mange av dere, tenkte jeg å gi dere noen tips til hvordan dere enkelt kan legge til dere vaner som gjør at vanninntaket holder seg bra, så du klarer å yte maks! 

 

- Marker på flaska hvor mye vann du skal drikke i løpet av dagen. Lag streker og skriv ned klokkeslettene. Da blir det enkelt for deg å holde oversikt!

- Syns du vann smaker kjedelig? Vel, da kan det hjelpe å ha litt frukt i vannet. Her er det kun smak og fantasi som setter grenser. Personlig er jeg veldig glad i noen skiver lime i vannet. 

- Ha bilde av vann som bakgrunn på mobilen. Da blir du påmint at du må drikke vann, hver gang du åpner telefonen.

- Kutt ut brus, iste, energidrikker, sjokolademelk, osv. Drikk vann isteden! 

- En kvinne med lav / middels aktivitetsnivå trenger 2 liter vann hver dag, har man et høyt aktivitetsnivå trenger man ca 2,5 liter. En mann trenger generelt en halvliter mer. (kilde: imsdal.no)- Alltid ha vann på pulten der du sitter. Ha gjerne en vannflaske som du fyller på med kaldt vann i pausene. Har man en flaske så tilgjengelig er det mye lettere å drikke igjennom dagen.

 

Hvor flink er du til å drikke vann?

Slik skal jeg bli sunn igjen

/ reklamelink

Etter en sommer med litt for mye usunn mat, er jeg virkelig klar for å komme inn i sunnere vaner igjen. Da jeg var i Østerrike ble jeg helt hekta på juicing, og i dag har jeg vært ute og kjøpt en egen juicemaskin.

Å juice er jo genialt for å få meg nok grønnsaker og frukt, også er det jo ekstremt godt! Herregud, det smaker 100x bedre enn brus og ferdig smoothies man kjøper på butikken, også er det jo mye sunnere også. 

Jeg testet ut en oppskrift med en gang jeg kom hjem, for å sjekke hvordan maskinen fungerte. Og jeg må bare si WOW, den lagde virkelig juicen på 1-2-3, og enda fortere enn det også. Det var bare å slenge oppi grønnsakene og frukten i toppen av den, og før jeg visste ordet av det var det masse juice i beholderen. Genialt.

Ingen tvil om at dette kommer til å bli min faste midt-på-dagen sunnkos. Dette er jo perfekt som etter skolen / jobben måltid, så fremover kommer jeg til å teste ut forskjellige oppskrifter og dele de med dere! 


 

Var også mye lettere å gjøre den rent enn hva jeg hadde trodd. Har hørt at mange sliter veldig med å gjøre rent sine, og står gjerne i 20 min etterpå. Den her tok det maks 2 minutter å gjøre helt ren. Helt fantastisk! 

Fant forresten maskinen på nett også, om noen av dere vil slenge dere på og bli sunne sammen! Dette er en litt mindre versjon, men den er en del billigere, så stor tommel opp for det! Du finner den HER

 

Har du testet ut juicing før?

 

Følg meg på facebook for å se når jeg legger ut nye blogginnlegg

Slik unngår du sukker!

Veldig ofte får jeg spørsmål av dere angående sukker, og om jeg har noen gode tips til hvordan man kan begrense inntaket. Først og fremst vil jeg bare si at det er viktig å gi seg selv lov til å spise litt godteri iblant, om ikke sprekker man veldig fort. Men i hverdagen er det smart å holde inntaket begrenset. Og for å gjøre det litt lettere for dere å gjøre det, kan dere følge noen av disse tipsene!

 

- Hold hendene opptatt når du ser på tv. Scroll gjerne litt ekstra igjennom instagram eller snapchat. Da slipper du at hendene havner oppe i godteriskåla fordi man vil ha noe å fikle med. Det aller beste er selvfølgelig å bytte ut godteriet med litt frukt eller grønnsaker. 

- Kutt ut sukker i kaffe / te. Bruk heller litt kanel og melk for å mildne smaken.

- Ikke bruk kunstige søtningstoffer, som for eksempel brus uten sukker. Da dette gjør at man ofte får høyere søtsug.

- Vær obs på at hvitt / raffinert sukker også kan hete: glukose, glukosesirup, fruktose, sirup og fruktosesirup.

- Ikke bruk strøsukker. Bruke heller honning i te / frokostblanding / grøt, osv.

- Les innholdsdeklarasjoner. Her får jeg selv ofte overraskelser, og forstår fort at ikke alle matvarer er like sunne som de selv prøver å fremstå som.

- Ha med sunn snacks i situasjoner du vanligvis ville spist godteri, som for eksempel i bursdager, på kino eller filmkvelder.  

 

Passer du på ditt eget sukkerinntak?

 


 

Slik får du i deg mer vann!

Er det en ting som er utrolig viktig. Så er det å få i seg nok vann. Får ikke kroppen nok vann blir man trøtt, huden blir tørr, man ser gusten ut i ansiktet, kroppen organer fungerer ikke som det skal, og mye mer. Vann er rett og slett livsnødvendig. Men, det er ikke alltid at vi er flinke nok til å få i oss nok vann. Derfor skal jeg gi dere noen tips som kan hjelpe dere til å få dere mer vann i løpet av dagen!

- Bruk vann som tørstedrikk. Altså, er du tørst, ikke kast i deg en halvliter med Coca Cola, men heller vann. 

- Ha en mugge med vann i kjøleskapet, gjerne med litt sitron / lime eller andre frukter i, så du lett kan forsyne deg.

- Test ut temperert vann. Ofte klarer jeg å drikke mer vann dersom det er lunket. Ja, det høres kanskje ikke så godt ut ved første tanke. Men test det ut! Det er helt genialt om du er veldig tørst!

- Alltid ta med deg en vannflaske når du går på tur. Bruk gjerne et vannbelte så du slipper å bære vannflasken.

- Alltid ha en vannflaske ved siden av pcen. Hver gang du ser opp for å tenke, tar du en slurk med vann. 

- Drikk et glass vann mellom hver kaffekopp. 

- Alltid ha en flaske med vann i vesken. Da er det mye lettere å drikke vann. Ofte om man må kjøpe vann ender man heller opp med en brus. Så derfor er det viktig å være forberedt, så man slipper unødvendig inntak av brus.

- Lag fruktvann. Sleng oppi noen av dine favorittfrukter og bær. Et par kombinasjoner ser dere på bildene i dette innlegget. Lime og jordbær, og appelsin med blåbær er geniale kombinasjoner. La det stå i kjøleskapet i et par timer / over natten så smaker vannet supergodt! 


 

Drikker du nok vann?

Slik får du i deg mer grønnsaker!

Veldig ofte snakker jeg om hvor viktig det er å få i seg nok proteiner igjennom kjøtt og fisk. Men i dag vil jeg snakke om noe som er veldig viktig å ha i kostholdet sitt, og som vi alle kan bli enda flinkere til å spise mer av. Nemlig grønnsaker. Våres alle kjære del av mattallerkenen, som gir oss masse vitaminer og mineraler, og som nesten ikke har noen kalorier. En veldig viktig del av kostholdet, som mange av oss er altfor dårlig til å få i oss nok av.

I følge helsenorge (ref) skal man helst få i seg 5 om dagen av grønnsaker og frukt. Helst da 3 av grønnsaker, og 2 av frukt. Hver av disse porsjonene bør være på ca 100 gram. Men å få i seg grønnsaker hver dag er ikke alltid like lett. Derfor skal jeg nå gi dere noen tips til hvordan akkurat DU kan få i deg mer grønnsaker.

- Ha med grønnsaker og dipp i nistepakka på skolen / jobben. Jeg er personlig mest glad i gulrøtter, agurk og brokkoli med holiday dipmix som er blandet med ekstra lettrømme. Du kan også bruke grønnsaker som stangselleri, blomkål, sukkererter og paprika. 

- Spis råkost som forrett eller tilbehør. 

- Lag grønnsakssupper og woker. Her er noen gode oppskrifter; blomkålsuppe, tomatsuppe og grønnsakssuppe

- Tilsett grønnsaker som agurk, stangselleri og bladspinat i smoothie

- Alltid ha 2 håndfuller grønnsaker per håndfull protein (kjøtt, fisk, eller annen proteinkilde)

- Lag grønnsaksomeletter. Ta et par egg, noen plommetomater, litt bladspinat, litt brokkoli, gulrøtter og lag en god omelett av det!

- Lag grønnsakspurreer som tilbehør ved siden av proteinet i middagen. Det er lett å lage, og tar kort tid. Kok grønnsaken du vil bruke til den er veldig mør, cirka 10 min, og mos den i en blender. Smak til med melk, salt og pepper. Grønnsaker du kan bruke til purrèer er gulrot, blomkål, erter og brokkoli. 

Spiser du mye grønnsaker?

 

PS; På grunn av problemer med å laste opp, kommer girl talk video senere i dag. Ca 19 tiden.

Dette har jeg i kjøleskapet!

Tidligere i dag hadde jeg en liten storhandel på matbutikken. Så jeg tenkte jeg kunne fortelle dere litt om hva mine must-haves i kjøleskapet er, og noen mattips! En ting jeg alltid må ha masse av i kjøleskapet er grønnsaker og frukt. Frukt pleier jeg alltid å spise da cravingsen slår inn, og tro meg, det er ikke sjeldent. Hehe! Grønnsaker er viktig å ha til middager, og i salater til lunsjer. 

Ellers enn det har jeg alltid egg og melk i kjøleskapet. Som dere kanskje har fått med dere, er jeg over gjennomsnittet glad i kaffe, og da må jeg alltid ha melk i den, siden jeg lager den ganske sterk. Har jeg ikke melk i kjøleskapet, må jeg alltid løpe rett ned på den nærmeste matbutikken. Og ja, der har jeg vært i både pysj og uten sminke. Haha! 

Siden jeg skulle lage blomkålsuppe og pizzasnurrer i dag, kjøpte jeg inn både bacon og smårett skinke. Vanligvis pleier jeg alltid å ha en god del kylling i kjøleskapet, men har gått litt lei av det, så bytter det ut med tunfisk, skinke og bacon denne uken.

En ting som jeg har erfart etter at jeg flyttet for meg selv, er at man fort blir litt lat når det kommer til det å lage skikkelig middag. Derfor pleier jeg å bruke en times tid på kjøkkenet, også lager jeg opp en del mat som jeg heller putter i fryseren og i tupperware bokser i kjøleskapet. Sånn at jeg slipper å lage middag hver eneste dag. For hvis jeg ikke gjør dette, ender jeg ofte opp med litt for mye Fjordland. Siden jeg ofte hverken har tid eller ork til å lage middag. 

Derfor er det mye smartere å lage opp ekstra mat for noen dager! I dag lagde jeg en stor porsjon blomkålsuppe (oppskrift finner du HER) og en stor porsjon pizzasnurrer (oppskrift finner du HER). Veldig gode middager begge to, og siden jeg kan fryse pizzasnurrene har jeg middag/lunsj en liten stund fremover. Smart eller hva?
 

♥ Følg meg på FACEBOOK for oppdateringer ♥

Slik er mitt kosthold!

Jeg får ofte spørsmål om hva jeg spiser, hvor mye jeg spiser, om jeg spiser godteri, om jeg teller kalorier, osv. Så istedenfor å svare en og en i kommentarfeltet, vil jeg heller skrive et litt utdypende innlegg om det hele. Det med kosthold er noe som opptar oss alle, og jeg er opptatt av å ha et sunt kosthold, som er sunt både for sinn og kropp. 

Mat kan gjøre store underverker for kropp og helse. Det er ikke for ingenting at folk pleier å si "du er hva du spiser". Spiser du sunt og riktig, føler du deg bra. Men hvis du kun spiser drittmat, føler du deg ofte som dritt også! 

Når det kommer til mitt eget kosthold har jeg veldig få regler. Jeg teller hverken kalorier eller karbohydrater. Og når det kommer til hippe mat trender, holder jeg meg langt unna. Jeg spiser god gammaldags sunn mat. Ikke noe spirulina, sjøgress, eller noe annet dritt som mediene elsker å skrive om. Men ordentlig mat, med proteiner!

For jenter, er det èn ting som vi faktisk burde bli flinkere til, så er det å spise mer proteiner. Når jeg lager mat, prøver jeg alltid å ha en matvare som er rik på protein. Kjøtt, fisk, ost, kylling, melk, bønner, osv er rikt på protein, så jeg prøver alltid å ha minst èn av de tingene dominant på mattallerken. Bortsett fra det er jeg veldig glad i frukt og grønnsaker. 

På bildet under kan du se hva jeg handlet da jeg var innom matbutikken sist. Dette er mat for noen dager. Her er det frukt til smoothies, og bær til frozen yoghurt. Disse tingene pleier jeg alltid å drikke/spise da søtsuget kikker inn. Begge deler er perfekt på sommeren. Videre er det grønnsaker, kylling, ris, og tikka masala blanding til lunsj og middag. Sammalt hvete og gjær er til grove rundstykker som jeg pleier å lage for å spise til frokost, som jeg har kjøttpålegg på. 

Som dere ser er det ikke noe frossen pizza, brus eller godteri her. Men det betyr ikke at jeg holder meg 100% unna det. Får jeg veldig lyst på litt godteri så spiser jeg det. Men da spiser jeg ikke 5 sjokoladeplater, og et par potetgullposer. Da spiser jeg heller en liten mengde og koser meg med det. Man trenger ikke å være livredd for slike matvarer. Men man burde være obs på inntaket. Drikker man for mye brus, spiser for mye godteri og ferdigmat, ødelegger man kropp og helse over tid. Jeg har et lite motto her i livet "kroppen din er det eneste du må bo i hele livet, hvorfor ikke gjøre det til et sted du trives, fremfor et sted du hater?". Med det, betyr det at man skal behandle kroppen sin med respekt. Ikke sult deg, og ikke overspis. Lær deg å finne en balanse som passer til deg. 

Så mye sukker er det i drikken din!

Da jeg var 17 år fikk jeg beskjed av tannlegen min at jeg hadde 9 hull i tennene (samtidig). Tidligere hadde jeg hatt en del hull, og nå var det enda flere. Han ga meg en streng beskjed om at jeg måtte slutte med brus, juice og saft med en gang. Tennene mine var helt ødelagte, og det endte med at jeg måtte borre alle hullene, sette på forlengelse på fortennene mine fordi all brusen og juicen hadde etset igjennom og gjort de kortere, på min 21 årsdag måtte jeg rotfylle en tann jeg allerede hadde borret i 3 ganger. Tennene mine ble også veldig gule, som gjorde at jeg måtte bleke de gjentatte ganger, og jeg kan nesten ikke drikke et glass brus eller spise knekkebrød uten å gråte av smerte fra tennene mine. Hvorfor skjedde alt dette? Jo, fordi jeg kun drakk brus, juice og saft fra jeg var veldig ung og frem til jeg var 17. 

Det er èn ting å drikke en brus en gang iblant. Men når man drikker dette hver eneste dag, og gjerne igjennom hele dagen, ødelegger det tennene så sinnsykt mye. Det er ikke bare tennene som må gjennomgå. Man får hodepine, humørsvingninger, man klarer ikke å konsentrere seg, osv. Listen er lang, og det er på tide å få opp øynene sine. Da jeg var yngre tenkte jeg ikke over hvor mye skade alt dette gjorde med kroppen min. Jeg var heller ikke klar over hvor mye sukker og dritt som er puttet oppi drikken din, for at den skal smake godt. For å faktisk se hvor mye sukker det er i forskjellige drikkevarer, skal jeg nå vise dere hvor mange sukkerbiter det er i de forskjellige drikkene. Dere kommer til å bli sjokkert!  

(hver sukkerbit er 2,1 g sukker)

At det er mye sukker i Coca Cola og Redbull er jeg virkelig ikke sjokkert over. Det er en grunn til at Coca Cola alltid blir satt i et dårlig lys når det kommer til helse. Men at det var 25 (!!!) sukkerbiter en halvliter Cola er helt absurd!

 


At det skulle være hele 13 sukkerbiter i en "Proteinrik drikkeyoghurt" ble jeg ganske sjokkert av. Man tenker jo at denne drikken skal være ganske sunn, siden det står at den både er proteinrik, og den skal drikkes før trening. Men neida, bare et salgstriks fra Tine, så de kan selge enda mer drikke til deg!

 


Ble du også lurt av den grønne fargen, bildet av en lime, og håpet om at den skulle være sunn? Der tok du feil! Med hele 21 sukkerbiter i en halvliter, er plutselig denne grønne teen ikke så sunn. 

Når man se vitamin vann, tenker man ikke akkurat på sukker. Gjør man? Selv om denne har mye mindre sukker enn de andre drikkevarene, er det forsatt hele 10 sukkerbiter i den. Altfor mye når de reklamerer på en måte som får deg til å tro at dette vannet er sunt, og bra for deg!

Redd du ikke skal få i deg nok melk, og derfor er litago en god løsning? Tvert imot! Med hele 20 sukkerbiter i en halvliter, er denne nesten like ille som en Coca Cola.. 

14 Sukkerbiter i barnedrikken Solrik. Det er jo helt vilt! Noe å tenke på neste gang du er ute med barna dine, og har lyst til å kjøpe drikke til dem!

 

Frister det fortsatt med en brus?

30 Dager uten Sukker - FERDIG

Wow folkens! Da var endelig 30 dager uten sukker utfordringen ferdig. Det har vært veldig lærerikt, spennende og til tider vanskelig. Men så absolutt verdt det! Noen av dere som har holdt ut igjennom hele utfordringen? En stor applaus til dere isåfall! I løpet av denne perioden har jeg funnet på mange nye snacksretter som er sunne og gode. De kommer jeg til å spise hver gang jeg er fysen på noe godt i ukedagene, og muligens også helgene. Det får vi se ann! Under kan du se noen av rettene jeg har lagt ut på bloggen! Titt gjerne innom kategorien "Mat og kosthold" for mer inspirasjon og oppskrifter :-)

Som jeg såvidt nevnte i spørsmålsrunde videoen jeg la ut tidligere i dag, har jeg kuttet ut godteriet siden nyttår. Så nå er jeg på min 42. dag uten godteri! Men det syns jeg at holder. Så nå skal jeg rett ned på butikken og kjøpe meg en stor pose med smågodt og momse mens jeg ser på en film. God kveld til dere alle ♥

 

Video: Hvorfor 30 dager uten sukker?

Etter at jeg la ut videoen "Sannheten om maten du spiser" på onsdag, har det kommet så ekstremt mange kommentarer. Veldig mange positive, og noen negative. Siden det har blitt mye misforståelser har jeg laget en video der jeg forklarer litt nærmere hva jeg mente, og hva challengen gikk ut på!

Hva jeg egentlig mente..

Etter at jeg la ut videoen "Sannheten om maten du spiser" har det tatt helt av. Folk har kommet med mange positive kommentarer, og de har faktisk forstått budskapet mitt. Det er jeg så utrolig glad for. Mens jeg ser at det er en del forvirring og en del personer som ikke helt har skjønt hva jeg mente. I videoen gikk jeg helt ekstremt hardt ut mot mange ting, og derfor skjønner jeg at folk reagerer. Og jeg håper virkelig folk kan begynne å få opp øynene sine for tingene jeg snakket om. Har du ikke sett videoen enda, anbefaler jeg deg å se den HER, før du fortsetter å lese dette innlegget, hvis ikke vil dette innlegget fort bli veldig forvirrende.

Det som var mye av budskapet i videoen var å få folk til å faktisk se hvordan manipulerende matindustrien er, og når jeg sier matindustrien mener jeg de som selger usunne produkter. De som setter bilder av tegneseriefigurer på sine ekstremt usunne produkter, for å kunne selge mer av sitt usunne produkt til barn. Jeg syns det er ekstremt ondt og sykelig sleipt av de å gå så direkte frem til barn. 

Når jeg sa at man kunne feire bursdagen sin hos Mc Donalds, så mente jeg absolutt ikke at du dør av å spise der èn gang. Men Mc Donalds putter inn positive relasjoner i hodet ditt, for at du ikke skal forstå hvor usunn maten dems egentlig er. Det er det veldig mye av matindustrien gjør. De skaper positive relasjoner til produktet sitt. Tenk tilbake for mange år siden da tobakk var nytt på markedet. Da betalte tobakkindustrien store Hollywood filmer for at de kuleste skuespillerne skulle røyke sigaretter i filmen. Dermed fikk folk over hele verden positive relasjoner til tobakk, og vi fikk flere generasjoner med mennesker som begynte og røyke. Dette er akkurat den samme måten matindustrien gjør med sine usunne produkter. Skjønner dere poenget mitt? 

En annen ting som jeg også vil få frem er at sukkeret jeg ønsker at folk skal kutte ut er det sukkeret som kommer fra brus, energidrikker, is, smågodt, sjokolade, osv. Dette er produkter som man virkelig ikke har noe godt av. Ta denne #30DagerUtenSukkerUtfordring som en utfordring til å lære deg selv å spise sunt. Ja, selvfølgelig er det lov å unne seg litt godteri en gang i blant. Men det er porsjonene og hyppigheten som utgjør forskjellen. Jeg vet selv at så ekstremt mange mennesker drikke brus hver eneste dag og de spiser godteri flere ganger i uken. Hvis man kunne lært seg å droppe brusen, og spist en liten porsjon med godteri på lørdagene, hadde så ekstremt mange mennesker fått et bedre liv. 

Det jeg ønsket med videoen er å få flere mennesker til å få mer fokus på et sunt kosthold. Der man har et kosthold med en god balanse mellom proteiner, karbohydrater og fett. Uten å spise store mengder med sukker. Der man faktisk får i seg masse næringsrik mat som er bra for kroppen. 

Bytt ut brusen med dette..

God morgen ♥

I det siste har jeg hatt helt dilla på vann med frukt og bær i. Det er så godt! Det smaker friskt, og det er fortsatt sunt! Man slipper alle kaloriene og sukkeret fra brusen. For ikke å snakke om skadene brus og juice gjør på tennene. Siden det er bittelitt syre i lime og appelsin pleier jeg alltid å drikke med sugerør. Da skader jeg tennene minst mulig. 

Tips: Lag en stor mugge med vann, frukt og bær og sett den i kjøleskapet. Da kan du forsyne deg med god vann hele tiden, og du slipper å lage nytt hver gang du er tørst. 


 

Slik kutter du ut søtsakene!

Jeg får ofte spørsmål av dere som leser bloggen min, om hvordan man kan kutte ut søtsaker, og hva man kan bytte det imot. Jeg vet selv hvor vanskelig det er å motstå alle de gode fristelsene som er i matbutikken. Når kvelden kommer pleier jeg alltid å få veldig søtsug, og da er det vanskelig å unngå godteri. Jeg syns det er helt greit å unne seg litt ekstra iblant. De aller fleste unner seg litt ekstra i helgene. Men når helgen plutselig blir fredag, lørdag og søndag kan det bli litt vel mye søtsaker. Og jo mer søtsaker man spiser, jo mer får du lyst på det! Så da blir plutselig godteri en del av hverdagen. Men hvordan kan vi få endret dette? Det skal dere lære nå!


(næringsinnholdet er oppgitt etter hva hver enkelt ting totalt inneholder)

På fredager er det veldig vanlig å kjøpe inn godteri til helgen. Eksemplet over er hvordan det typiske helge godteriet for nordmenn ser ut. Masse godsaker, og ekstremt mye kalorier. En vanlig kvinne skal ha i seg ca 2000 kalorier per døgn, og en mann skal ha ca 2500 kalorier per døgn. Det er nesten skummelt å se hvor mye kalorier det er i hver av tingene på eksemplet over. Bare i sjokoladeplaten er 1110 kalorier! Det er over halvparten av hva en kvinne skal få i seg i løpet av et døgn. I alle tingene som er over er det masse kalorier fra sukker, fett og salt. Ingen av varene har noe næring som vi faktisk trenger (bortsett fra noen usle proteiner i rømmen). Det som skjer med oss når vi spiser alt dette er at vi får en sukker rus, som vi blir avhengig av. Dagen etter er det vanlig at man blir slapp, får vondt i hodet, osv. Så da spør jeg dere; er lørdagsgodteriet deres "godt" for dere? 

 

(næringsinnholdet er oppgitt etter hva hver hele boks inneholder)

I hverdagen er det også mye "dårlige" matvarer som sniker seg inn. Når man er småsulten er det ofte at man kjøper en yoghurt, som et mellommåltid. Men jeg anbefaler dere å faktisk se på næringdeklarasjonen før dere går i god tro om at maten deres kjøper er "sunn". Det jeg legger i ordet sunn er at maten skal ha et lite innhold av kalorier, et høyt innhold av proteiner, fiber og vitaminer og mineraler. I go morgen yoghurten er det nesten 3 ganger så mye kalorier enn hva det er i en Skyr, nesten 4 ganger mer sukker og bare halvparten av protein innholdet. 

(næringsinnholdet er oppgitt i per 100 gram).

På kveldene i uken er det lett for at det blir litt ekstra godsaker. Jeg har selv veldig mye søtsug, og pleier ofte å spise litt frozen yoghurt med frukt og bær på toppen. Kjempe godt, og ikke altfor mye kalorier. Hadde jeg derimot valgt vaniljeis, med sjokolade eller nøtter på toppen, hadde det fort blitt veldig mye kalorier, fett og sukker. Selv om sukker innholdet i vaniljeisen og yoghurt isen er det sammen, er det mye mindre fett i yoghurt isen som gjør at den ender opp med mye mindre kalorier.


(næringsinnholdet er oppgitt per 100 gram)

Men hva bør vi kose oss med på lørdagskveldene? Og de gangene vi har skikkelig søtsug? Hva bør vi drikke, og hva bør vi spise?

Drikke: Drikk vann med isbiter og gjerne en skive med sitron eller lime oppi. Det smaker friskt, er bra for deg, har null kalorier, og ingen kunstige tilsetningstoffer. Alternativt: Lag en smoothie. Jeg pleier å blande 2 appelsiner, 200 gram frosne jordbær og en spiseskje med mager vanilje kesam (75 kcal per 100 g.). 

Spis: Frukt, grønnsaker og bær er proppfuller av vitaminer og mineraler som kroppen trenger, så disse kan du spise med god samvittighet. Lag deg gjerne et frukt fat med all din favoritt frukt; jordbær, blåbær, appelsin, ananas, osv. Du kan også kutte opp litt grønnsaker (brokkoli, gulrøtter, agurk, osv) og lage en dip med mager kesam (74 kcal per 100 g.) og holiday dipmix. Kjempegodt! 

(Frukt og grønt anbefaler jeg dere å kjøpe på Kiwi siden de har frukt og grønt garanti, og er veldig påpasselige med å alltid ha god kvalitet på frukt og grønt)

 Under kan du se enda flere eksempler på sunne godsaker!


Oppskrift på denne fruktisen finner du HER

 


Amerikanske pannekaker. Oppskriften finner du HER.
 


Oppskrift på ananas smoothie finner du HER.

 

Likte du dette innlegget? Si ifra hvis du vil at jeg skal lage flere slike innlegg!

Supersunn frokost

God morgen solstråler ♥ Hver morgen starter jeg med min superfrokost, den er proppfull av vitaminer og proteiner, og gir meg en god start på dagen! Blodsukkeret mitt holder seg stabilt og jeg er mett i flere timer etterpå. Frokosten min består av smoothie som er laget av 2 appelsiner og 200 gram jordbær, og havregrøt som jeg lager av 1 dl havregryn og 3 dl melk, som jeg koker i en kjele i noen minutter, og topper med sukrin og kanel. Jeg syns det er viktig at vi spiser naturlig mat for å få i oss nok vitaminer og mineraler, og ikke bare propper i oss masse kosttilskuddspiller. Derfor har jeg laget en liten oversikt til dere med de positive tingene ved å spise denne frokosten:

 

Appelsin
Sitrusfrukter som appelsin er med på å danne kollagen i huden, som gir en elastisk hud. Har man tørr hud er det ofte fordi man har mangel på kollagen i huden, og det å spise sitrusfrukt kan da hjelpe. Appelsiner er proppfulle av C vitaminer, fosfor, jern og kalium. 

 

Jordbær
God kilde til C vitaminer, folat og antioksidanter. Den forebygger kreft og hjertesykdommer, og styrker immunforsvaret. På vinteren bør man bruke frosne jordbær til smoothien, siden de er fryst med en gang de har blitt plukket og har derfor ikke mistet mye av næringen. På sommeren er norske jordbær å anbefale!

 

Havregryn
Havregryn gir en langsom blodsukkerstigning, som gir en langvarig metthetsfølelse og fordøyelse. Havregryn inneholder sink, jern, magnesium og kostfiber. Man bør velge de store grynene når man skal spise havregryn, siden fordøyelsen må jobbe mer for å hente ut næringen av kornene. 

 

Melk
Hvis man velger Tine Styrk melk, får man en fettfri melk som har 50% mer proteiner og 30% mer kalsium enn vanlig melk. Proteiner er viktig for å bygge og bevare muskler og skjelett. Kalsium styrker bein- og tannhelsen. Den har også et høyt innhold av vitamin D, som er viktig for immunforsvaret og muskler. I tillegg fremmer vitamin D opptaket av kalsium i kroppen. 
 


 

GODTERI STOPP

Nå har jeg bestemt meg for å ta en godteri stopp. Men god inspirasjon fra min bestevenninde Isabella, som har klart seg over 3 uker uten noe som helst godteri. Vil jeg prøve å klare det samme selv, hvis ikke lenger. Har en veldig stor svakhet for godteri dessverre, og det går veldig utover huden min. Får veldig dårlig hud av all godteriet. Who would have guessed? 

Mye av grunnen til at jeg sier helt stopp, og ikke bare kutter litt ned. Er på grunn av at noe jeg så på et legeprogram på TV. Når man spiser godteri utløser det endorfiner i hjernen, samme som skjer når man trener og har sex. Og da kan man veldig lett bli avhengig av godteriet. Noe som skjer veldig fort med meg, og da klarer jeg ikke å kutte ned, dessverre =( 

♥ Spiser du mye godteri?

 

Love Stina <3